Utredare ISÖB, funktionsinriktade polisutbildningen, Örebro, Karlstad eller Borlänge

Organisation

Polisregion Bergslagen

Kommun

Län

Utlyst

16 januari 2023

Ansök senast

16 februari 2023

Referensnummer

C120769/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet inom utredning samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2023 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte, Södertörns högskola. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid Polisregion Bergslagen, Utredningsenheten, IT-brottscentrum.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningens/funktionsinriktad-polisutbildning/

Beskrivning av din blivande arbetsplats
Polisregion Bergslagen söker utredare till den regionala gruppen för internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn (ISÖB) med placering i Karlstad, Örebro och Borlänge. Gruppen verkar över hela regionen och har sitt huvudsäte i Örebro.

Regionalt it-brottscentrum Bergslagen har ett utredningsuppdrag som omfattar internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn. ISÖB-gruppen ansvarar för identifiering av brottsoffer i samband med internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn, samt hela utredningsprocessen. IT-brottscentrum ska vara regionens knytpunkt för IT-relaterad brottslighet, med uppdraget att höja den regionala förmågan avseende alla brott med IT-inslag. ISÖB-gruppen kommer ha ett nära samarbete med IT-forensiker och andra interna och externa aktörer.

Vill du vara med och lösa fler av brotten som begås mot barn och arbeta i en verksamhet där alla gör sitt yttersta för att hitta utsatta barn och lagföra de som begår några av våra värsta brott i samhället? Vill du vara med och bygga upp en verksamhet där metod, utveckling och ständiga förbättringar ska vara ledstjärnor? Vill du arbeta i ett team med personer som brinner för sitt arbete? Detta är utredningar som berör och det krävs att du har ett engagemang, en drivkraft och viljan att göra skillnad.

Möjliga placeringar för funktionen är: Örebro, Karlstad eller Borlänge.
Du anger önskemål om placering i enkäten vid ansökan.

Arbetsbeskrivning

Som utredare i ISÖB-ärenden utreder du ärenden där sexuell kontakt tagits med barn över nätet. I utredningsarbetet ingår att spåra och identifiera målsäganden och misstänkta, hålla förhör, hantera stora datamängder och ärenden med många målsäganden. Du kommer att bedöma dokumenterade sexuella övergrepp mot barn, presentera ärenden för förundersökningsledare/åklagare samt när utredningen är klar, sammanställa den på ett överskådligt sätt.

 • Utredning, samordning och utredningsstöd gällande internetrelaterade sexualbrott mot barn
 • Tillslag, husrannsakan samt hämtning till förhör
 • Förhör med målsäganden, vittnen och misstänkta
 • Identifiering av brottsoffer och förövare
 • Medverka vid teknik- och metodutveckling inom området
 • Samverka med myndigheter och organisationer både nationellt och internationellt
 • Företräda polismyndigheten internt och externt

Vi vill rekrytera dig som har ambition och förutsättningar att bli bland de vassaste utredare som polisen kan erbjuda. Du står själv för intresse, vilja, engagemang och de rätta personliga egenskaperna som behövs för denna viktiga tjänst.

Kontinuerlig handledning erbjuds och vi ger dig den utbildning och erfarenhet du behöver för att lyckas med uppdraget hos oss!

Det kan även tillkomma allmänna polisiära arbetsuppgifter efter verksamhetens behov.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:
 • Högskoleexamen inom relevanta områden så som exempelvis juridik, beteendevetenskap eller kriminologi
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid exempelvis som utredande arbete på socialtjänsten, migrationsverket, försäkringskassan, skatteverket eller kronofogden.
 • Svenskt B-körkort (manuell växel)
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • God datavana och erfarenhet av arbete i IT-system
 • Grundläggande kunskaper om informationssökning via öppna källor, ex sociala medier
 • Erfarenhet av att hantera stora mängder information

 • Det är meriterande om du har:
 • Intresse för arbete med IT eller multimedia kopplat till personer i utsatthet, som tagit sig uttryck genom exempelvis; studier, arbetslivserfarenhet eller liknande
 • Förståelse för den tekniska sidan av internet, datorer, mobiltelefoner, nätverk, system/server-loggar och sociala medier
 • Arbetslivserfarenhet av presentationer/föredrag
 • Erfarenhet av att hantera känslomässigt krävande material

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:
polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper
För att trivas i rollen är det viktigt att du som person är trygg i dig själv och har empatisk förmåga. Du har en god förmåga att överblicka, prioritera och kommunicera information. Vi ser även att du är lösningsfokuserad och trivs med att arbeta både enskilt och i grupp. Du behöver kunna hantera stress och situationsanpassa ditt arbete med gott omdöme. Vi ser gärna att du har ett stort engagemang för dessa ärendetyper och har ett positivt förhållningssätt.

Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om den funktionsinriktade polisutbildningen eller om funktionen efter genomförd och godkänd aspirant är du välkommen att kontakta: Lottie Hedenborg, Rekryterande chef
lottie.hedenborg@polisen.se

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: Sofia Brus Thorin, HR-konsult
sofia.brus-thorin@polisen.se

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare för Polisförbundet, SEKO, SACO och ST nås via vår växel 114 114.

Övrig information

Placeringsort: Örebro, Karlstad eller Borlänge
Arbetstid: Schemalagd studietid. Efter godkänd aspirantutbildning arbetar du VP 5:2 med flex.
Tillträde: Anställningsstart v.45/46 med inledande introduktion 2-3v på framtida arbetsplats samt en preparandutbildning med start v.48. Detta sker innan den funktionsinriktade utbildningen startar v.3 2024.
Funktion och placering: Under studietiden anställs du som handläggare.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 16 februari 2023. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt och prövningsverket mellan vecka 15-18 på deras kontor antingen i Malmö eller Stockholm.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion. Tester kan komma att genomföras.

Anställningsvillkor
Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i Polisregion Bergslagen.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning (senast vecka 23 2025) samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månad. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att kontakta ansvarig HR-konsult.
Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på polisen.se/jobb-och-utbildning/jobba-hos-polisen/det-har-erbjuder-vi/

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg