Utredare lokalpolisområde Farsta

Organisation

Polisregion Stockholm

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

16 september 2022

Ansök senast

30 september 2022

Referensnummer

C103287/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Polisregion Stockholm med omkring 7 000 anställda består av de fyra polisområdena Nord, City, Syd och Gotland. Polisområde Stockholm Syd är Sveriges största polisområde med nära en miljon invånare, fyra sektioner och åtta lokalpolisområden, varav lokalpolisområde Farsta är ett av dessa.

Lokalpolisområde FARSTA
LPO Farsta ligger i nordöstra delen av Polisområde SYD och omfattar Stockholm stads stadsdelsområden Farsta och Vantör med ca 100 000 invånare. På LPO Farsta finns tre utredningsgrupper. En ungdomsgrupp som hanterar målsägare och gärningsmän under 18 och två grupper som hanterar vuxna målsägare och gärningsmän.

De närmsta åren kommer LPO Farsta successivt att omhänderta fler grova brottskoder. Vi kommer under denna period öka vår förmåga och kompetens för att kunna omhänderta dessa ärenden på ett kvalitativt och rättssäkert sätt. För att arbeta med grova brott krävs det ett lagarbete där samtliga utredningsgrupper i Farsta kommer få bidra med kompetens. Utredningarna kommer att ledas av en utredningsledare och arbetssättet kommer följa den fastlagda metod som finns inom polisen för att utreda grova brott.

UTREDNINGSGRUPP, VUXEN
De två vuxengrupperna utreder ärenden med målsägare och gärningsmän som är över 18 år, från grova komplexa brott till enklare brott av mängdbrottskaraktär. Vi ställer stor vikt vid medarbetarens individuella förmåga och önskan och försöker anpassa ärendetyperna därefter i samklang med LPO Farstas prioriteringar.

Som operativ utredare är du förutom utredarrollen även enhetens resurs för att genomföra yttre operativa utredningsåtgärder som ex. verkställa beslut om frihetsberövande, hämtning till förhör, husrannsakningar, förhör ute på plats mm. kopplat till utredningsverksamheten. Du kommer även att vara med och ansvara för insatser som sker inom ramen för vår verksamhet.

Utredningsgrupperna består av utredare, förundersökningsledare, administratörer och gruppchef. Arbetet sker under ledning av förundersökningsledare från både Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten.

Arbetsbeskrivning

HUVUDSAKLIGA ARBETSUPPGIFTER
 • Utredningsarbete såsom förhör och andra utredningsåtgärder
 • Handlägga ärenden där frihetsberövade personer förekommer
 • Inom lokalpolisområdet medverka vid gemensamma utredningsinsatser och åtaganden gentemot polisområdet
 • Samverka med åklagare
 • Hemliga tvångsmedel

Du kommer att genomföra förhör på häkten och arrester samt medverka under husrannsakningar eller andra utredningsåtgärder utanför polisstationen. Arbete med frihetsberövade personer förekommer. Mycket av utredningsarbetet bedrivs offensivt både enskilt och i team. Teamen består av både poliser och civila utredare under ledning av en förundersökningsledare och en gruppchef. Utredningsarbetet sker även med andra verksamhetsområden inom LPO Farsta. Eftersom mycket arbete bedrivs i team är det en förutsättning att du fungerar bra i gruppsammanhang.

Arbetet som utredare är av mycket varierande karaktär och väldigt flexibelt och grupperna är måna om att behålla sin operativa förmåga. Du kommer att vara med och planera och genomföra de tillslag vi utför. En förutsättning för att klara av arbetsuppgifterna är att du är nyfiken, kan ta egna initiativ och har ett strukturerat arbetssätt. Arbetstempot i grupperna är högt, och en vilja att bidra till ett positivt arbetsklimat värderas därför mycket högt.

Kvalifikationer

VI SÖKER DIG SOM HAR
 • Svensk polisexamen
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska
 • B-körkort

 • DET ÄR MERITERANDE OM DU ÄVEN HAR
 • Utredningsvana
 • Erfarenhet av att arbeta i yttre tjänst
 • Akademisk examen
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska
 • Förmåga att uttrycka dig i tal på andra språk än svenska och engelska
 • Goda datakunskaper, exempelvis i Officepaketet

PERSONLIGA EGENSKAPER
Du har god analytisk förmåga och du tar ansvar för dina utredningar. Då tjänsten innebär att kunna hantera parallella utredningar så kan du hantera stress, du kan konsten att prioritera och du är flexibel. Du har god samarbetsförmåga, har hög ansvarskänsla och är engagerad. En utredares arbete präglas av många kontakter med såväl arbetskamrater,
brottsutsatta, misstänkta, olika skydds och frivilligorganisationer, målsägandebiträden, advokater och åklagare varför dina kommunikativa och sociala förmågor kommer att ställas på prov. Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper och att du aktivt bidrar till en inkluderande kultur.

Kontaktpersoner

Ylva Martinsen, Rekryterande chef
073-0457516
ylva.martinsen@polisen.se

Ragulan Tharmalingam, HR-konsult
ragulan.tharmalingam@polisen.se

Fackliga företrädare

Fackliga kontaktpersoner: SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen nås via växeln 11414

Övrig information

Placeringsort: Farsta

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 30 september 2022. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg