Sök
Stäng Meny

Utredare lokalpolisområde, Funktionsinriktad polisutbildning, Region Mitt, PO Uppsala (Flera LPO)

Organisation

Polisregion Mitt

Kommun

Uppsala

Län

Uppsala län

Utlyst

15 januari 2024

Ansök senast

28 februari 2024

Referensnummer

C168981/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2024 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte, Linnéuniversitetet. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid Region Mitt, PO Uppsala, LPO Uppsala, LPO Norduppland, LPO Enköping/Håbo med funktionen utredare och placering i Uppsala, Enköping/Håbo eller Tierp/Östhammar.
Följande LPO (lokalpolisområden) kan vara aktuella som placeringsort. Du anger önskemål om placering i enkäten vid ansökan.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningen/funktionsinriktad-polisutbildning/

Beskrivning av arbetsplats
Region Mitt består av polisområde Västmanland, Uppsala samt Gävleborg.
Polisområde Uppsala är ett av polisområdena i region Mitt med Uppsala som huvudort. Området sträcker sig från Håbo i söder till Älvkarleby i norr. Det geografiska området omfattar 8 kommuner.

Polisområde Uppsala är indelat tre lokalpolisområden: Uppsala/Knivsta, Enköping/Håbo och Norduppland. På polisområdesnivå finns en utredningssektion och ett områdeskansli. Inom alla lokalpolisområden finns det ingripande- och brottsförebyggande verksamhet, utredningsgrupper samt stöd och service.

Möjliga placeringar för funktionen är: Uppsala, Enköping/Håbo eller Tierp/Östhammar.
Du anger önskemål av placering i enkätfrågorna.

Arbetsbeskrivning

Som brottsutredare vid ett lokalpolisområde kommer du att hantera brottsutredningar under ledning av förundersökningsledare, både från Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten. Du håller förhör, inhämtar information, sammanställer material och utför andra relevanta utredningsåtgärder.

I uppdraget som utredare ingår att objektivt värdera information från flera källor, ta fram specifika fakta, dra slutsatser, bedöma samband och sammanfatta uppgifter till en logisk helhet. Arbetsuppgifterna är varierande och kräver att du självständigt kan planera ditt arbete efter rådande prioriteringar och har förmåga att ta egna initiativ och driva förundersökningen framåt. Arbetet innebär att du arbetar med personer som är frihetsberövade och ärenden som har tidskrav på sig vilket kan innebära tempoväxling i arbetet. Det förutsätts att du har intresse för och håller dig uppdaterad med aktuell lagstiftning och regelverk. Arbetet präglas av många interna och externa kontakter såsom t.ex. brottsutsatta, brottsmisstänkta, advokater, åklagare, socialtjänst och skolpersonal, och ställer krav på din kommunikativa och sociala förmåga.

Utöver utredarrollen är du även polisområdets resurs för att genomföra yttre utredningsåtgärder, t.ex. verkställa beslut om frihetsberövande, hämtning till förhör, husrannsakningar, förhör ute på plats, dörrknackningar m.m. Dessa arbetsuppgifter är kopplade till dina polisiära befogenheter. Det kan även tillkomma andra allmänna polisiära arbetsuppgifter efter verksamhetens behov.

Ett stort fokus för svensk polis är att slå mot den kriminella ekonomin. Polisen ökar sin förmåga att identifiera och återta brottsvinster. På det sättet kan vi angripa motivet att tjäna pengar, som ligger till grund för många brott. I arbetet som utredare är kunskap inom ekonomi och teknik en värdefull tillgång.

Arbetet innebär att du arbetar med komplexa ärenden och utredningsmaterial som kan upplevas som stötande eller obehagligt.

Vi vill rekrytera dig som har ambition och förutsättningar att bli en vass brottsutredare. Du står själv för intresse, vilja, engagemang och de rätta personliga egenskaperna som behövs för denna viktiga tjänst. Vi ger dig den utbildning och erfarenhet du behöver för att lyckas med uppdraget hos oss!

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:
  • Som lägst högskoleexamen inom relevant område som arbetsgivaren bedömer relevant alt. exempelvis inom sociologi, juridik, beteendevetenskap, kriminologi
  • Minst två års arbetslivserfarenhet som bedöms relevant för funktionen exempelvis utredande arbete eller kvalificerad handläggning
  • Svenskt körkort behörighet B
  • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska

  • Det är meriterande om du har:
  • Erfarenhet av eller utbildning i samtalsmetodik
  • Erfarenhet av att arbeta med lagar och lagstöd i det dagliga arbetet
  • Erfarenhet av skriftliga och muntliga redogörelser.
  • Erfarenhet av utrednings- och/eller analysarbete från offentlig verksamhet
  • Utomnordiska språkkunskaper

Personliga egenskaper
Då rollen innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du samarbetar och kommunicerar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål.
Arbetsuppgifterna ställer även krav på att du är självgående, flexibel och har möjlighet till tempoväxling. För att trivas och bli framgångsrik i rollen är du strukturerad, empatisk, trygg i dig själv och litar på din egen förmåga. Vi ser gärna att du har ett stort engagemang för dessa ärendetyper och har ett positivt förhållningssätt. Vi söker dig som har ett stort engagemang för uppdraget.

Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:
polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Kontaktpersoner

Magnus Hänström, Rekryterande chef
070–2073856
magnus.hanstrom@polisen.se

Frida Gerdemark, Rekryterande chef
010–56 76 731
frida.gerdemark@polisen.se

Per Sagström, Gruppchef
010-567 74 64

Emelie Spate, HR-konsult
Emelie.spate@polisen.se

Fackliga företrädare

ST Region Mitt Linnéa Hjelm
010-56 754 95

SACO, SEKO och Polisförbundet nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

Möjliga placeringsorter samt rekryterande chefer kopplat till varje Lokalpolisområde:

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff som planeras till v.10 eller v.11.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt och prövningsverket från vecka 13 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm eller Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion. Tester kan komma att genomföras.

Anställningsvillkor
Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i polisregion Mitt.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månaden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 28 februari 2024. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg