Sök
Stäng Meny

Utredare till bedrägerisektionen, Regionala Utredningsenheten

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Kristianstad

Län

Skåne län

Utlyst

11 september 2023

Ansök senast

25 september 2023

Referensnummer

C154949/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli.

Polisregion Syd består av Blekinge län, Kalmar län, Kronoberg län och Skåne län. Verksamheten i regionen är organiserad i fem polisområden: Kalmar nordöstra Skåne, Kalmar Kronoberg, Malmö, nordvästra Skåne och södra Skåne som tillsammans är indelade i 20 lokalpolisområden. Vidare finns det fyra regionala enheter: operativa enheten, underrättelseenheten, utredningsenheten och
gränspolisen, ett regionkansli samt nationella avdelningar som finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Bedrägerisektionen tillhör utredningsenheten i region Syd. Brottsfenomenet bedrägeri utvecklas och förändras i takt med utvecklingen i samhället. Därför är en stor uppgift för bedrägerisektionen att utveckla verksamheten för att möta nya förutsättningar. Bedrägerisektionen ansvarar för
handläggningen av regionens inkomna bedrägeribrottsärenden. Sektionen arbetar utifrån ett internationellt, nationellt, regionalt samt lokalt perspektiv.

Sektionen är indelad i 11 utredningsgrupper med placering på olika orter i regionen där huvudorterna är Malmö, Helsingborg, Kristianstad, Växjö, Kalmar och Eslöv. Grupperna är uppdelade där fokus antingen ligger på kortare utredningsprognoser med snabbt tempo eller med fokus på att hantera ärende som av olika anledningar ofta kräver längre handläggningstid. Enstaka utredningar drivs i projektform, efter beslut på sektions-, enhets-, regional eller nationell nivå.

Vi söker nu utredare till bedrägerisektionen med placering i Kristianstad.

Arbetsbeskrivning

Som utredare på bedrägerisektionen kommer du att arbeta med brottsutredningar rörande ekonomisk brottslighet, såsom penningtvätt, bidragsbrott samt olika typer av bedrägeribrott.

Arbetet som utredare innebär att du arbetar mot den organiserade brottsligheten och självständigt handlägger/utreder brottsutredningar under ledning av polisiär förundersökningsledare eller åklagare. Du håller förhör med målsägande, vittnen, misstänkta, frihetsberövade samt utför andra förekommande utredningsåtgärder. Du kommer ha kontakt med aktörer såväl internt som externt samt arbeta såväl enskilt som tillsammans med andra.

Du är en del i arbetet med frihetsberövade och även andra misstänkta för brott. I ditt arbete kan du delta vid hämtningar till förhör, vid genomförande av husrannsakningar, med arbetet med telefonavlyssning och med annan tvångsmedelsanvändning. I rollen som utredare ingår att kritiskt värdera information från flera källor, ta fram specifika fakta, vikta och avgöra betydelsen av information, dra slutsatser, bedöma samband mellan variabler och sammanfatta uppgifter till en logisk helhet. I arbetet skapar du underlag för beslut och ska ha förmåga att föredra ärenden för såväl åklagare som polisiär förundersökningsledare.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
  • Polisexamen eller akademisk examen som arbetsgivaren bedömer relevant (t.ex. inom juridik, ekonomi, eller beteendevetenskap). Du kan även ha annan utbildning eller erfarenhet som arbetsgivaren finner jämförbar.
  • God förmåga att uttrycka dig väl på svenska i tal och skrift.
  • B körkort (manuell växellåda).
  • God kunskap i Office-paketet och i synnerhet Excel.

  • Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:
  • Erfarenhet av utredningsarbete och/eller analytiskt arbete.
  • Erfarenhet av att ha strukturerat, analyserat och sammanställt information.
  • Erfarenhet av rättskedjan, och inom dessa ramar tolka och tillämpa lagar och regler.

Personliga egenskaper
Tjänsten som utredare ställer höga krav på dig att vara självgående. Du tar ansvar för din uppgift och strukturerar själv ditt angreppsätt och driver processer vidare i samverkan med din närmsta gruppchef och förundersökningsledare. Arbetet kan vara mycket intensivt i perioder vilket kräver att du är flexibel, med förmåga att snabbt anpassa dig till ändrade förhållanden och prioritera om dina arbetsuppgifter. Som utredare är det av vikt att du är stabil och kontrollerad i stressituationer.
Du ska ha förmåga att arbeta både självständigt och i grupp vilket ställer krav på god samarbetsförmåga. Eftersom arbetet innehåller mycket kontakter både internt och externt ska du ha en kommunikativ förmåga såväl verbalt som i skrift. Du har ett starkt engagemang och engagerar dig i medarbetardrivet förbättringsarbete.
Arbetet kräver att du har stor personlig mognad och du behöver kunna både se och aktivt arbeta med din egen utvecklingspotential.

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Cajsa Ernholdt, Rekryterande chef
010-5616787

Mariana Mashoun, Ansvarig HR-Konsult
0702-950024
mariana.mashoun@polisen.se

Josefin Fogelström, Gruppchef för frågor gällande uppdraget i Kristianstad.
0709471745

Fackliga företrädare

Seko Polisen Monica Veberg, 070-549 11 35. Polisförbundet, , ST inom Polisen, SACO-S nås via polisens växel, 114 14.

Övrig information

Placeringsort: Kristianstad

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 25 september 2023. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du kontaktar ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg