Sök
Stäng Meny

Utredare till lokalpolisområde, funktionsinriktade polisutbildningen, region Stockholm

Organisation

Polisregion Stockholm

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

15 januari 2024

Ansök senast

28 februari 2024

Referensnummer

C172916/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2024 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte i Växjö, Malmö eller Stockholm (Södertörn) för personer som kommer att anställas inom region Stockholm. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid region Stockholm.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningen/funktionsinriktad-polisutbildning/

Arbetsbeskrivning

Exempel på arbetsuppgifter som utredare vid lokalpolisområde kan vara att:

 • Hålla förhör med olika personer ingående i förundersökning

 • Dokumentera åtgärder i förundersökning

 • Verkställa olika tvångsmedelsbeslut inom ramen för pågående förundersökningar

 • Skapa förundersökningsprotokoll för redovisning

 • Redovisa protokoll till åklagare, föredragning av ärenden för förundersökningsledare, åklagare och polisiära

 • Hantera frihetsberövade personer inom ramen för pågående förundersökningar.

 • Gå igenom bild/ film övervakningsfilm, hantera beslagtaget gods

 • Samverka med andra relevanta funktioner inom exempelvis forensisk och IT forensisk specialistkompetens

 • Ingå i kommenderingar kan förekomma, ingå i beredskap KIC kan förekomma (KIC står för kriminalinsatschef och är den funktion som ansvarar för den utredande delen i en insats)

Kvalifikationer

 • Som lägst högskoleexamen inom relevant område, exempelvis inom kriminologi, beteendevetenskap, juridik, statsvetenskap

 • Minst två års arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer relevant för funktionen på heltid och i närtid, exempelvis inom utredning på annan myndighet

 • Svenskt B-körkort (manuell växel)

 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska

 • Vana av att arbeta med dator i ditt dagliga arbete samt god erfarenhet och av att arbeta med olika IT-system

 • Erfarenhet av att arbeta med Office-paketet

 • Det är meriterande om du har:
 • Tidigare utredningsvana, företrädesvis från myndighet eller offentlig förvaltning

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:
polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Kontaktpersoner

Fackliga företrädare

SEKO Polisen, ST och SACO-S
kontaktas via polisens växel 114 14

Övrig information

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff som planeras till v. 11.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt- och prövningsverket mellan vecka 15 - 18 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm och eventuellt Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion.

Anställningsvillkor

Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i Polisregion Stockholm.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månaden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Placeringsort: Stockholm
Funktion och placering: Under studietiden anställs du som handläggare

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.
Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.
Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på polisen.se/jobb-och-utbildning/jobba-hos-polisen/det-har-erbjuder-vi/

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg