Sök

Utredare

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Kalmar

Län

Kalmar län

Utlyst

04 juli 2024

Ansök senast

23 augusti 2024

Referensnummer

C200440/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 38 000 medarbetare över hela landet. Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället.

Polisregion Syd är organiserad i fem polisområden: Kalmar Kronoberg, Blekinge nordöstra Skåne, Malmö, nordvästra Skåne och södra Skåne som tillsammans är indelade i 20 lokalpolisområden. Vidare finns det fyra regionala enheter: operativa enheten, underrättelseenheten, utredningsenheten och gränspolisen, ett regionkansli samt nationella avdelningar som finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Polisområde Kalmar Kronoberg är ett av polisområdena inom region Syd och har huvudsäte i Kalmar. Polisområde Kalmar Kronoberg är indelat i fem lokalpolisområden: Kalmar, Nybro, Västervik, Växjö och Ljungby. Inom polisområdet finns även en utredningssektion, en utredningsjoursektion och ett områdeskansli.

Lokalpolisområde Kalmar ingår i polisområde Kalmar Kronoberg. Inom lokalpolisområdet finns det ingripande- och brottsförebyggande verksamhet (ingripande-, områdes-, trafik-, hund- och fokuspolis), utredningsgrupper samt stöd service. Lokalpolisområdets geografiska täckning är kommunerna Kalmar, Borgholm och Mörbylånga.

Vi söker utredare till lokalpolisområde Kalmar med placeringsort i Kalmar.

Arbetsbeskrivning

Arbetsuppgifterna består av sedvanliga utredningsuppgifter i mängdbrottsutredningar, ungdomsutredningar. Du arbetar i nära samverkan med åklagare, juridiska ombud och andra utredare i den egna arbetsgruppen. Arbetet kan innebära hantering av anhållna och häktade personer vilket periodvis kräver korta handläggningstider och arbete under tidspress. Det förutsätts att du sätter dig in i och håller dig uppdaterad med aktuella och rådande regelverk och lagstiftning.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att:

 • På ett aktivt, professionellt sätt bidra till utredningsverksamheten med fokus på att färdigställa utredningar.
 • Hålla förhör och vidta andra utredningsåtgärder.
 • Ha kontakt och dialog med åklagare, advokater, socialtjänsten m.fl.
 • Bidra till verksamhetens utveckling.

I det dagliga arbetet arbetsleds du av förundersökningsledare eller gruppchef.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Akademisk utbildning inom beteendevetenskap, sociologi, juridik, kriminologi alternativt annan arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer relevant.
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska.
 • Goda kunskaper att uttrycka dig i tal och skrift på engelska.
 • God datorvana.
 • B-körkort för manuell växellåda.

 • Det är meriterande om du även har:

 • Civilutredarutbildning.
 • Dokumenterad erfarenhet av att tillämpa och tolka lagar.
 • Erfarenhet av brottsutredande arbete inom Polismyndigheten.
 • Annan erfarenhet av utredning som bedöms relevant för funktionen, t.ex. från Socialtjänsten, Kustbevakningen, Tullverket, Försäkringskassan, Migrationsverket, eller försäkringsbranschen.
 • Erfarenhet av finansiella utredningar.
 • Erfarenhet av hantering av stora datamängder.
 • Erfarenhet av arbete med ungdomar.
 • Utbildning i förhörsmetodik eller samtalsmetodik.
 • Ytterligare språkkunskap utöver engelska och nordiska språk.

Personliga egenskaper
Vi söker dig som har ett genuint intresse för att arbeta med brottsutredande arbete. Som person är du kommunikativ, strukturerad och självgående. Vidare är du ödmjuk, prestigelös och anpassningsbar i ditt arbete. Arbetsuppgifterna ställer krav på att du har god förmåga till att prioritera och arbeta effektivt med de utmaningar du stöter på. Vi vill att du har en hög grad av personlig mognad och att du är trygg i dig själv och i din arbetsroll. Du är stresstålig och har en förmåga att periodvis arbeta i ett högt tempo.

En stor del av arbetet innefattar att bemöta och kommunicera med personer som är involverade i en utredning. Detta ställer krav på att du har god samarbetsförmåga och lätt för att kommunicera och samverka med både externa och interna aktörer. Du kan arbeta såväl självständigt som i grupp och bidrar aktivt till att arbetsmetoder och arbetssätt utvecklas för en effektivare verksamhet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef: Anna Wirbladh, tel. 070-510 5926, anna.wirbladh@polisen.se (v. 29-34) alt. Sara Wibrandt, tel. 070-383 3478, sara.wibrandt@polisen.se (v. 27-28 + v. 33-34)

Har du frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: Caroline Ek, tel. 070-286 58 77, caroline.ek@polisen.se (semester v. 27-30)

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare är för Seko Polisen Monica Veberg, 070-549 11 35; SACO-S Carina Ivarsson, 073-348 37 10; Fackförbundet ST Johan Källström, 070-279 11 46 och för Polisförbundet Mirja Appelin, 072-560 71 05

Övrig information

Arbetsort: Kalmar
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid (viss veckoslutstjänstgöring förekommer)
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Utredare

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryteringsprocesser. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen.

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande
Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal och mail från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg