Sök
Stäng Meny

Vapenundersökare till Nationellt Forensiskt Centrum i Umeå

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Kommun

Umeå

Län

Västerbottens län

Utlyst

03 april 2024

Ansök senast

24 april 2024

Referensnummer

C185726/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 37 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är en avdelning i Polismyndigheten. I nära samverkan med utredningsverksamheten leder, utvecklar och utför vi forensiskt arbete för en framgångsrik brottsbekämpning. Vi verkar inom områdena informationsteknik, biologiska spår, kemi och teknik samt droganalys. Som processägare ansvarar vi för den forensiska processen inom polisen, från kriminaltekniska platsundersökningar, laborativ verksamhet och it-forensik till forensiska expertutlåtanden i brottmål. I uppdraget ingår också att bedriva strategisk forskning och utveckling för att framtidssäkra polisens forensiska förmåga. Det gör vi i nära samarbete med såväl nationella operativa avdelningen, Noa, och polisregionerna, som med externa samarbetspartners både i Sverige och utomlands. Vi agerar också expertstöd och bedriver utbildning. Vi har tolv driftställen, från Umeå i norr till Malmö i söder. Vi söker nu vapenundersökare till laboratoriet i Umeå. I Umeå arbetar 16 medarbetare med olika forensiska undersökningar och arbetsplatsen är i Polisstationen i Umeå.

Arbetsbeskrivning

Arbetsuppgifterna omfattar huvudsakligen undersökning av beslagtagna illegala vapen och säkring av skjutplatsrelaterat material såsom hylsor och kulor. Arbetet innebär bl.a. att du forensiskt spårsöker, hanterar, identifierar, undersöker funktion och provskjuter vapen för att redovisa information om detta i dokument för användning i den fortsatta förundersökningsprocessen. I arbetet förekommer exponering för material som kan vara stötande och obehagligt. Därför ställs det krav på förmåga att hantera situationer professionellt med fokus på verksamhetens mål.

Direkta kontakter med uppdragsgivare inom rättsväsendet förekommer varför kontroll på trender inom vapenområdet behövs. I arbetsuppgifterna ingår att dokumentera och redovisa utförda undersökningar på svenska. Vid behov uppträder man som sakkunnig i domstol. Arbetet kräver ett fullgott färg-, siffer- och bokstavsseende. Arbetsuppgifterna kan eventuellt komma att utökas med ytterligare arbetsmoment.

Vid NFC genomgår du en intern utbildning/upplärning med efterföljande examination innan behörighet ges att självständigt arbeta som vapenundersökare. Utbildningen består i huvudsak av praktiskt arbete och handledning i Umeå varvat med kortare utbildningsperioder i Linköping.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:
 • Akademisk examen på minst kandidatnivå inom teknikområdet alternativt annan inriktning i kombination med arbetserfarenhet inom tekniskt/mekaniskt praktiskt arbete
 • Erfarenhet av att genomföra undersökningar och dokumentera information, sammanställa fakta eller skriva rapporter
 • Goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och i skrift
 • Goda kunskaper i det engelska språket, både i tal och skrift
 • Datorvana
 • Fullgott färg-, siffer- och bokstavsseende

 • Det är meriterande om du har:
 • Minst 3 års arbetslivserfarenhet av akademiskt eller tekniskt/mekaniskt arbete
 • God vana av att hantera och använda vapen som kan verifieras med bevis t.ex. praktiserande jägare/tävlingsskytt, militär eller polis
 • Erfarenhet av ISO-certifierat kvalitetsarbete
 • Kriminalteknisk förståelse och kompetens
 • Utredningsvana, antingen polisiär eller från annan liknande verksamhet
 • Tidigare erfarenhet av arbete vid myndighet

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är målinriktad, produktionsorienterad och kvalitetsmedveten. Rollen innebär många kontaktytor och vi ser det som en självklarhet att du är prestigelös och bidrar till ett gott samarbetsklimat. Arbetsuppgifterna ställer krav på en förmåga att urskilja detaljer och för att bli framgångsrik i rollen som vapenundersökare är du dessutom lösningsorienterad och strukturerad. Du är också öppen för återkoppling, nya perspektiv samt ständig inlärning och självutveckling.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Marcus Hane, Rekryterande chef
0105682687
marcus.hane@polisen.se

Evar Hirori, HR-Konsult
evar.hirori@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO-s, Polisförbundet, Fackförbundet ST och SEKO Polisen
Polisen nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Umeå
Arbetstid: Veckoplanerad 40 h/v
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Forensisk tekniker

Enligt gällande lagstiftning, kräver anställningen att blivande anställd lämnar ett DNA-prov för registrering i myndighetens elimineringsdatabas.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under polisen.se/krigsplacering och polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult. Uppgifterna behandlas och sparas enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter på polisen.se/personuppgifter/rekrytering. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Har du skyddad identitet söker du genom att skicka in din ansökan, uppmärkt med ärendets ref.nr per post till: Polismyndigheten, Box 122 56, 102 26 Stockholm eller kontakta berörd HR-konsult.

Varmt välkommen med din ansökan!
Polismyndigheten

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg