Yttre befäl till BF-IGV, LPO Södra Lappland, Polisområde Västerbotten

Organisation

Polisregion Nord

Kommun

Lycksele

Län

Västerbottens län

Utlyst

24 januari 2023

Ansök senast

07 februari 2023

Referensnummer

C122007/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag. Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli.

Polisregion Nord omfattar Sveriges fyra nordligaste län, har drygt 2000 anställda och består av fyra polisområden: Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten. Regionen har även fyra regionala enheter Operativa-, Utrednings-, Underrättelseenheten samt Regionkansliet som lyder direkt under regionpolischefen.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

PO Västerbotten består av 3 lokalpolisområden. Aktuellt lokalpolisområde är Södra Lappland som innefattar kommunerna Vilhelmina, Storuman, Åsele, Dorotea, Sorsele och Lycksele. LPO Södra Lapplands organisation består av fyra BF-IGV-grupper, en utredningsgrupp samt en Stöd/Service-grupp.

BF-IGV hanterar den händelsestyrda och planlagda verksamheten dygnet runt, utredningsverksamhet samt stöd/service-verksamhet. Umeå är polisiär huvudort och hela polisområdet är verksamhetsområde.

Vi söker dig som vill arbeta som Yttre befäl med geografisk placering LPO Södra Lappland. Uppdraget innefattar ett verksamhetsansvar för yttre ledning inom såväl hela polisområdet Västerbotten som lokalpolisområdet. Placering i BF/IGV-grupp, underställd lokal gruppchef.

Arbetsbeskrivning

Yttre befäl planerar, leder och följer upp polisområdets yttre verksamhet, både inom ingripandeverksamhetens lokala arbete mot uppsatta mål, som inom det minutoperativa uppdraget. Arbetsuppgifterna utgår från ett verksamhetsansvar och har sin utgångspunkt i polisområdets problembild. I funktionen leder du den yttre verksamheten antingen på uppdrag av regionvakthavande befäl vid regionledningscentralen, gruppchef på BF-IGV eller självständigt genom tilldelad delegation. Funktionen yttre befäl bedrivs i skift på alla tider av dygnet under årets alla veckor.

Flera yttre befäl kan tjänstgöra samtidigt men det är en av dessa som är ansvarig i polisområdet. Yttre befälet har ett tydligt arbetsgivaransvar och är en av vakthavande befälets främsta ledningsresurser.

Yttre befäl tjänstgör i periodplanerad lista (ASA/Polis 5§ 3 mom) och har sin grundplacering i BF/IGV-grupp i lokalpolisområdet. När yttre befälet inte tjänstgör som ansvarig i polisområdet leds denne av BF/IGV-gruppchefen. Exempel på arbetsuppgift kan då vara:

 • Lokal yttre ledning
 • Vid behov verka i rollen som polisinsatschef
 • Ansvara för att leda polisområdets/lokalpolisområdets ingripandeverksamhet
 • Leda i eftersök av försvunnen person (EFP)
 • Leda ingripandeverksamhetens arbete med den lokala problembilden
 • Leda kortsiktiga uppdrag och insatser från vakthavande befäl i polisområdet eller regionen
 • Planera, leda och följa upp särskild händelse och planlagda insatser
 • Ansvara och leda arbetet på brottsplats innefattande att långtgående förstahandsåtgärder vidtas och kvalitetssäkras

Kvalifikationer

Vi söker dig som har
 • Svensk polisexamen med godkänd aspirant och är för närvarande eller tidigare varit anställd vid Polismyndigheten
 • God förmåga att uttrycka dig på svenska, både i tal och skrift

 • Det är meriterande om du har:
 • Erfarenhet av yttre ledning samt att planera och leda insatser
 • Genomgått utbildningarna operativ juridik och yttre ledning eller motsvarande
 • Kunskap inom EFP
 • Erfarenhet av arbetsledning och/eller coachande ledarskap/utbildning

Vi söker dig som är flexibel och trivs med att arbeta i en ofta tempofylld miljö. Vidare har du en god förmåga att förklara och skapa förståelse för polisens uppdrag bland annat genom reflektion. Du kan strukturera information och skapa överblick över arbetssituationen. Du har en social kompetens och en kommunikativ förmåga som innebär att du är lyhörd, tydlig och kan anpassa ditt budskap efter mottagare och situation. Arbetsuppgifterna ställer krav på att du kan arbeta självständigt, göra prioriteringar och fatta snabba beslut på ett ibland ofullständigt beslutsunderlag. Du leder och motiverar andra och arbetar mot ett gemensamt mål samt arbetar aktivt med att skapa engagemang och delaktighet.

Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Mikael Abramsson, Gruppchef
070-313 25 34
mikael.abramsson@polisen.se

Helena Forsgren, HR-konsult
073-074 80 76
helena.forsgren@polisen.se

Övrig information

Placeringsort: LPO Södra Lappland

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 7/2 2023. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg