Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Frågor och svar om parkeringsanmärkningar

Jag stannade bilen på en gångbana när vi flyttade och fick en parkeringsanmärkning. Stämmer det verkligen att man inte får stanna bilen på en gångbana?

Det är aldrig tillåtet att stanna eller parkera en bil eller mc på gångbana. Endast tvåhjulig cykel och tvåhjulig moped klass II får stannas och parkeras på gångbana.

I parkeringsanmärkningen står det att bilen har parkerats närmare än 10 meter i en korsning, men jag stod på den hela sidan i en T-korsning så varför har jag fått en parkeringsanmärkning?

Även på den hela anslutningsfria sidan i en korsning är det förbud att stanna och parkera inom 10 meter. 

Jag har köpt biljett men den ramlade ner på golvet när jag stängde bildörren. Måste jag ändå betala parkeringsavgiften?

Det är varje fordonsförares ansvar att kontrollera att biljett, tillstånd etcetera är väl synligt för kontroll så att uppgifter är läsbara utifrån när bilen lämnats och dörrarna stängts. 

Jag har parkeringstillstånd för rörelsehindrad och lade det på instrumentbrädan med fotosidan upp. Det är väl rätt?

Som alla andra tillstånd ska det vara synligt så att giltighetstiden kan avläsas utifrån. Alltså har ditt tillstånd legat på fel håll.

Jag ställde bilen där det är förbud att parkera för att gå till bankomaten för att hämta pengar. Det är väl okej?

På plats där det är förbud att parkera får man bara stanna om det gäller en kontinuerlig på- eller avlastning och den omedelbara på-eller avstigning av passagerare.

Jag har en moped klass 1. Var ska jag parkera den?

Bestämmelserna för en moped klass 1 är de samma för mc och bil.

Jag skulle släppa av min gamla mormor som knappt kan gå och stannade precis framför övergångsstället. Varför fick jag en parkeringsanmärkning?

Det är aldrig tillåtet att stanna inom 10 meter före ett övergångsställe oavsett vad man ska göra.

Där jag bor finns en lastplats. Jag skulle flytta en byrå och ställde mig där. Bar upp byrån och tog en snabb kopp kaffe. Varför fick jag då en parkeringsanmärkning?

Vid av- eller pålastning ska detta alltid göras kontinuerligt utan avbrott för något annat.

För att lasta av lite saker stannade jag på vänster sida på gatan. Det gick inte på något annat sätt, för då fick jag gå för långt. Men jag fick en parkeringsanmärkning. Varför?

Det är aldrig tillåtet att stanna eller parkera på vänster sida i färdriktningen.

Jag fick en parkeringsanmärkning för att jag stannat i en korsning. Men det är ingen vanlig korsning utan bara en gågata som kommer ut så varför fick jag ändå en parkeringsanmärkning?

Även gågata är en gata och då är det också en korsning.

Till toppen