Sök
Stäng Meny

Så rekryteras barn och unga in i kriminalitet

Kriminella nätverk exploaterar barn för sina syften, vilket är ett brott. Här berättar vi om varningssignalerna du som vuxen ska se upp med och hur det går till när kriminella utnyttjar barn.

Ett barn gör tjänster åt en kriminell mot betalning.

Bilden är arrangerad.

Till dig som är förälder eller närstående

Du är inte ensam om din oro. Prata med andra vuxna i din närhet och var öppen för att ta emot stöd och hjälp. 

Som förälder är du nästan alltid en av de viktigaste personerna i barnets liv. Så är det även om barnet eller tonåringen inte svarar på tilltal eller om ni bråkar om det mesta. Visa att du finns där, vad som än händer. Fortsätt att ställa frågor och lyssna, och säga som det är. Det finns en falsk bild att kriminalitet är vägen till ett lyckat liv. Det är helt fel. De kriminella lurar barnen i syfte att utnyttja dem.

Stöd från kommun och region

Alla kommuner och regioner erbjuder stöd till familjer även om det kan se lite olika ut i landet. Är du orolig, vänta inte med att söka hjälp. Sök hellre en gång för mycket än en för lite.

Att rekrytera barn till kriminalitet är ett brott

 • Den 1 juli 2023 började en ny lag gälla som säger att det är straffbart att involvera barn och ungdomar i brottslig verksamhet. Om du tror att ett barn blir utnyttjat för kriminella handlingar är det viktigt att polisanmäla det. 

 • Misstänker du att ditt barn eller någon du bryr dig om är på väg att dras in i en kriminell miljö? Tipsa polisen genom vårt tipsformulär. Du kan också ringa 114 14. I talsvaret, säg ”tips” för att komma vidare. Du kan vara anonym.

Varningstecken

Var uppmärksam på om barnet:

 • Ändrar attityd, döljer saker eller börjar ljuga
 • Börjar umgås med äldre ungdomar eller vuxna
 • Swishar pengar eller har mer egna pengar än förut
 • Kommer hem med dyra saker och kläder, skaffar ytterligare en mobil
 • Har nya värderingar

Varför rekryteras barn av kriminella?

Ur de kriminellas synvinkel finns flera fördelar med att rekrytera unga. Ett barn kontrolleras inte av polisen på samma sätt som en vuxen. Ett barn kan heller inte dömas för brott. En ung person kan också vara lättare att påverka och utnyttja.

Hur reagerar barnen?

Barn och tonåringar som rekryteras av kriminella kan känna sig pressade och få oro och ångest. En del börjar skolka, mår illa eller har fysiskt ont. Många försöker dölja vad som pågår för att skydda sin familj.

Hur lockas barnen?

De kriminella kan locka med snygga kläder, pengar, mat, gratis skjuts eller uppmärksamhet och gemenskap. Det kan vara svårt att motstå.

Ett annat sätt att rekrytera är genom hot och våld. När barnet har tagit emot något kan det få höra att det står i skuld och måste ”betala av” genom att utföra uppdrag.

Barnen behöver hjälp att genomskåda beteendet. De kriminella är inte barnens vänner och vad barnen än får av dem så är det inte värt det.

Uppdragen kan vara att:

 • Hålla utkik och varna de kriminella om polisen kommer
 • Flytta vapen och narkotika
 • Gömma vapen och narkotika
 • Bära de kriminellas vapen åt dem
 • Sälja narkotika

Både flickor och pojkar rekryteras. De kriminella kan rikta in sig särskilt mycket på barn som andra barn ser upp till, eller barn som de har nytta av, exempelvis någon som kan skriva kod eller är en duktig mekaniker.