Sök
Stäng Meny

Om du blivit utsatt – prata med någon vuxen

Polisen är till för dig och ska hjälpa dig om du eller någon du känner har blivit utsatt för något. Det är alltid okej att berätta även om någon säger att du inte ska.

En ensam nalle i en stor blå fåtölj. Foto.

Du kan ringa till polisen om du vill prata om vad du varit med om. Numret är 114 14. Är det akut ringer du alltid 112.

Om du själv har blivit utsatt för våld eller övergrepp eller blivit kränkt på annat sätt kan det vara bra att prata med någon vuxen som du litar på. Kanske finns någon på din skola – en lärare, kurator eller skolsköterska. Den personen kan ge råd eller hjälpa till om du inte vet vad du ska göra.

Så här jobbar polisen när ett barn blivit utsatt

Polisens uppgift är att utreda misstanke om brott. Hos polisen finns särskilt utbildade barnförhörsledare som är vana att möta och prata med barn som har blivit utsatta för alla typer av brott.

När polisen utreder brott mot barn hålls förhör med barn. Förundersökningen ska göras så snabbt som möjligt och vara klar senast inom tre månader. Det är åklagaren som leder förundersökningen och som beslutar om den ska leda till åtal.

Jag vill veta mer om vad som händer när man anmäler något till polisen

Barnahus för barn som utsatts för våld och övergrepp

Till Barnahus kommer barn och unga under 18 år som misstänks ha blivit utsatta för misshandel eller sexuella övergrepp. Barnahus är en plats som är gjord för barn. När det finns misstankar om att barn utsatts för brott ska polis, åklagare och socialtjänst men också hälso- och sjukvård arbeta tillsammans. Detta för att myndigheternas olika utredningar ska kunna genomföras säkert, effektivt och med hög kvalitet.

Som barn har du:

  • rätt till insyn i utredningen
  • rätt till likvärdiga villkor, att barnets bästa ska beaktas vid alla beslut och att du ska få säga din mening och få den respekterad
  • rätt att välja att inte berätta, både som målsägande och vittne
  • rätt att aktivt delta vid huvudförhandling om du vill det.
     

Att se och höra någon nära person utsättas för brott

Barnfridsbrottet är en ny lag som finns för dig!

Det är brottsligt om du ser eller hör någon skada en person som står dig nära, till exempel din närmaste familj (även bonusförälder, bonussyskon och andra släktingar). Det är också brottsligt om du hör att någon blir hotad att skadas.

Om du ser eller hör något så är det viktigt att veta att du kan vara utsatt för ett barnfridsbrott.

Att få hjälp och stöd

Här finns det mer information till dig om vad som är brottsligt, hur man kan känna sig om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Alla människor som har varit med om en skrämmande och hotfull händelse kan behöva stöd. Men också andra som hör om händelsen kan påverkas och behöva prata om den.

Att få stöd i att hantera tankar, känslor och reaktioner efter en allvarlig händelse kan hjälpa dig att må bättre. Det som hänt kan också kännas lättare om du delar det med någon.