Sök
Stäng Meny

Fakturabedrägeri - lagar och fakta

Det som är vanligt vid fakturabedrägeri är att olika annonsföretag med påstridiga och otydliga metoder försöker lura småföretagare. Det sker ofta genom att de skickar ut bluffakturor.

Bluffakturor kan komma till på olika sätt

Nya företag som säljer varor eller tjänster med tvivelaktiga metoder dyker upp hela tiden. När ett sådant företag etablerat sig kan polisen få flera hundra anmälningar på bara några dagar.

  • Vissa fakturor framstår som erbjudanden men eftersom erbjudandet står i finstilt är det svårt att förstå att det handlar om erbjudande. Många företagare tror därför att det är en faktura.
  • Många luras även att betala fakturor för produkter som inte finns. Företagaren får inte de varor som hon eller han betalat för.
  • Vid en telefonförsäljning där en överenskommelse spelas in, uppfattar inte företagaren att ett avtal även har ingåtts. Det är bara en liten del av telefonsamtalet som spelas in och som kan ge intryck av att parterna kommit överens om ett avtal. Vad som sagts i övrigt i samtalet och de eventuella frågor som ställts kring överenskommelsen finns inte med på inspelningen.

Avtal via fax från blufföretag

Det händer att en företagare får en handling via fax, utformad som en begäran om bekräftelse av företagsuppgifter. I själva verket är det ett dolt avtal som företagarna skriver på.

Om handlingen faxas tillbaka kan blufföretaget hävda att ett skriftligt avtal är tecknat. Ofta sker en telefonkontakt samtidigt som faxhandlingen kommer, vilket stressar den som ska skriva under avtalet. Men i flera aktuella domar har det påstådda avtalet bedömts ogiltigt.