Sök
Stäng Meny

Kortbedrägeri - lagar och fakta

Kortbedrägeri innebär att ett betal- eller kontokort olovligen blir avläst när kortet används, för betalning eller vid kontantuttag i en bankomat.

Olika tillvägagångssätt

En vanlig form av bedrägerier rör betal- och kontokort. Tillvägagångssättet kan gå till på lite olika sätt.

Skimning av magnetremsan

Skimning, eller skimming, är när en bedragare manipulerar betalkortsautomater eller bankomater på olika sätt för att komma åt information från magnetremsan. Bedragaren kan exempelvis kopiera informationen på kortets magnetremsa eller läsa av den inpräglade informationen på kortet

Kopiering av kortnummer och cvv-kod

Bedragare kan också skriva upp eller fotografera kortnumret och den tresiffriga cvv-koden på baksidan om du lämnar ifrån dig kortet, till exempel på en restaurang eller i en affär. På kortet finns alla uppgifter som behövs för att bedragaren till exempel ska kunna handla på internet.

Frågor via e-post för att få kortuppgifter

Bedragare kan skicka förfrågningar via e-post och hävda att din bank eller kortutgivare behöver uppgifter om dina betal- eller kontokort. Till exempel kan det stå ”På grund av tekniska problem ber banken X dig att bekräfta dina kortuppgifter genom att skicka dessa som svar på detta mejl”. Banker begär aldrig uppgifter av dig på detta sätt.

Hur bedragaren använder informationen

Bedragare kan köpa varor, till exempel på internet, med hjälp av kortinformationen. De kan också betala för tjänster, som hotellövernattningar, hyrbilar och resor. Köpen och tjänsterna kan beställas var som helst i världen. Om de dessutom har tillgång till PIN-koden kan de tömma kontot genom att göra många kontantuttag.