Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

För närvarande har vi vissa tekniska störningar på polisens telefonnummer 114 14. För ärenden som inte är akuta, vänligen återkom vid ett senare tillfälle eller använd våra e-tjänster. Vid nödsituation, pågående brott eller andra akuta ärenden, ring alltid 112.

Bostadsinbrott - lagar och fakta

Bostadsinbrott är när någon brutit sig in eller på annat sätt tagit sig in i permanentbostad eller fritidshus utan lov och begår en stöld. Gärningspersonen behöver inte ha brutit upp lås eller dylikt.

När stölden skett efter intrång i bostad kan stölden bedömas som grov. När det gäller stöld i garage, i källare eller på vind kan exempelvis stöld av stora ekonomiska värden göra att stölden bedöms som grov.

Fakta om inbrott

Risken för inbrott ser olika ut i landet. Ungefär 70 procent av alla inbrott i bostad (inklusive fritidshus) sker i storstadsregionerna. Få inbrott begås i glesbygd. Det är vanligare med inbrott i småhus än i lägenhet.

Många inbrott begås av missbrukare för att finansiera missbruket. På senare tid har polisen sett en tydlig trend mot att inbrott allt oftare utförs av organiserade ligor. Det kan vara ligor från andra länder som åker runt till olika platser i Sverige och begår brott.

Till toppen