Sök
Stäng Meny

Brott mot äldre och personer med funktionsnedsättning - lagar och fakta

Äldre personer och personer med nedsatt funktionsförmåga kan drabbas av brott på grund av att de kan ha svårt att försvara sig. Ofta handlar det om att någon stjäl pengar eller värdesaker genom att lura sig in i deras hem på ett bedrägligt sätt.

Med funktionsnedsatta menas personer som kan antas ha en nedsatt motståndskraft på grund av hög ålder eller ett fysiskt eller psykiskt handikapp. När det gäller brott mot äldre och funktionsnedsatta kan gärningspersonen ha utnyttjat detta.

Brott kan ske i den utsattas hem

Brott mot äldre och funktionsnedsatta kan till exempel ske i den utsattas hem, genom att en eller flera okända personer ringer på dörren och hittar på anledningar att få komma in i bostaden. Syftet är att stjäla, oftast pengar eller smycken.

Några exempel på hur bedragare har lurat sig in i bostaden 

  • Bedragare låtsas vilja sälja en tjänst eller en vara.
  • Bedragare låtsas att de vill lämna ett meddelande till någon av dina grannar som inte är hemma.
  • Bedragare utger sig för att komma från hemvården, sjukvården, polisen eller någon annan myndighet.
  • Bedragare utger sig för att vara hantverkare eller fastighetsskötare som ska kontrollera något i bostaden.

Brott kan ske utomhus

Det händer också att bedragare följer efter äldre personer när de har besökt till exempel en bankomat och lurar av dem kort och pinkod.

Fickstölder är inte heller ovanliga och förekommer ofta på platser där det är mycket folk, till exempel i kollektivtrafiken eller i butiker.

Väskryckningar är ovanliga. När de sker är det oftast i farten. Tjuven springer till exempel förbi eller åker moped eller cykel.

Bedrägeri kan förekomma

Brott mot äldre personer sker oftast i form av stölder, men även bedrägerier förekommer. Ett exempel är att någon ringer och utger sig för att vara från en bank eller ett kreditinstitut för att få tillgång till kortnummer och koder. 

Riktiga banker och kreditinstitut ringer aldrig sina kunder och frågar om koder och kontonummer. Lämna aldrig ut sådan information i telefon!

Det har också inträffat att bedragare ringt och utgett sig för att vara avlägsna släktingar eller bekanta som behöver låna pengar.

Vem begår brott mot äldre och personer med funktionsnedsättning?

Brott mot äldre personer kan bland annat begås av organiserade ligor som kan resa runt i ett län under en kort period för att sedan försvinna.