Sök
Stäng Meny

Fick- och bagagestölder - lagar och fakta

Fickstöld innebär att någon stjäl något från en person som denne har på sig eller i sin omedelbara närhet. Stölden kan bedömas som grov om det som stulits är något personen haft på sig, till exempel om något stulits ur fickan eller ur en handväska.

När det är mycket folk på stan och när många är ute och reser är det högsäsong för fick- och bagagetjuvar.

Fakta om fick- och bagagestölder

Ficktjuvar verkar ofta där det är mycket folk och trängsel. Många stölder sker på trånga shoppinggator, i butiker och restauranger, på marknader och i kollektivtrafiken.

Det är också vanligt att personer som just använt plånboken blir bestulna, till exempel i affärer, vid bankomater och vid växelkontor. Ficktjuvarna noterar var personen stoppar ner sin plånbok och följer efter för att sedan ta den.

Bagagestöld innebär att någon stjäl en annan persons bagage, såsom hand- eller resväska.

Bagagetjuvar finns på många olika platser, ofta där det är många turister. Det kan vara vid tåg- och busstationer, flygplatser, biljettkassor och vid incheckningen på hotell. Lobbyn och frukostbuffén är andra platser där hotellgäster blivit av med ägodelar.

Avledande knep används

Många fick- och bagagetjuvar använder sig ofta av någon form av avledande manöver, och arbetar ofta i grupper om två eller tre. En person kan till exempel spilla något på en person, medan en medhjälpare passar på att ta personens plånbok eller väska.

Ligorna med ficktjuvar kan komma från andra länder och reser runt till olika platser i Norden.