Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Ansöka till polisutbildningen

Du kan ansöka till polisutbildningen två gånger per år; i maj och november. För att bli antagen måste du uppfylla kraven, men även ha rätt egenskaper.

Inför varje antagningsomgång beslutar polisen hur många studenter som kan tas emot till utbildningen, utifrån verksamhetens behov. Ytterst är det regeringen som bestämmer ramarna för hur många poliser samhället ska ha.

Vad krävs för att bli polis?

Hur går det till när man söker till polisutbildningen? Följ med till Rekryteringsmyndigheten som håller i prövningen till polisutbildningen och lär dig mer om antagningsprocessen.

Så här går ansökan till

1. Ansök på rekryteringsmyndigheten.se

Ansökan består av två delar. Först anger du ditt personnummer. Då görs en kontroll att du fyllt 18 år och att du är svensk medborgare. Därefter får du svara på frågor om bland annat din hälsa, skolgång och intressen. Du anger även önskemål om studieort och var du vill jobba efter avklarad utbildning.

Ansök här

Nästa ansökningsperiod öppnar hösten 2018.

2. Skapa konto på antagning.se

Skapa ett konto på antagning.se och anmäl dig till polisutbildningen. På så sätt får Rekryteringsmyndigheten tillgång till dina meriter, det vill säga dina gymnasiebetyg, folkhögskoleomdömen och resultat från högskoleprovet.

För att gå vidare måste du uppfylla antagningskraven till polisutbildningen.

3. Medicinsk och psykologisk prövning hos Rekryteringsmyndigheten

Till prövningen hos Rekryteringsmyndigheten ska du ta med ett intyg som visar att du uppfyller kraven på simkunnighet.

Den medicinska och psykologiska prövningen består av:

  • Synskärpe- och färgseendeundersökning.
  • Hörselundersökning.
  • EKG-undersökning, puls- och blodtrycksmätning.
  • Fysiskt arbetsprov som mäter konditionen.
  • Mätning av muskelstyrka i ben, armar och bål.
  • Registrering av längd, vikt och BMI.
  • Teoretiskt test, personlighetstest och psykologintervju för att bedöma din lämplighet.
  • Läkarundersökning där läkaren även väger in dina resultat från de fysiska och medicinska testerna.
  • Drogtest där spår av droger innebär att du blir avförd, oavsett övriga testresultat och bedömningar.

Ersättning för resor och logi i samband med prövning

Kallas du till medicinsk och psykologisk prövning hos Rekryteringsmyndigheten kan du få ersättning för resor och logi.

Ersättning för resor och logi

4. Polisen gör en säkerhetsprövning

Är du godkänd på den medicinska och psykologiska prövningen genomgår du en säkerhetsprövning som omfattar intervju och registerkontroll.

5. Besked om antagning

Rekryteringsmyndigheten gör en bedömning av dina resultat och rekommenderar vilka som ska antas till polisutbildningen, men det är slutligen Polismyndigheten som beslutar om vilka som antas. Blir du antagen får du ett antagningsbesked med posten. Förutom studieort får du också veta i vilket polisområde du ska genomföra din aspirantutbildning. Det är även där du erbjuds anställning under förutsättning att du godkänns och bedöms som lämplig.

Ansöka igen till polisutbildningen

Spärrtiderna för att söka igen till polisutbildningen är borttagna. Det innebär att du som blir underkänd i ett moment kan ansöka igen nästa antagningsomgång. Detta gäller alla tester, förutom säkerhetsprövningen.

Sökande till polisutbildningen som inte blir godkänd på säkerhetsprövningen, som görs i samband med testerna på Rekryteringsmyndigheten, får en spärrtid på 24 månader innan en ny ansökan kan göras.

När det gäller övriga moment som görs vid testerna finns inte längre någon spärrtid. De som har spärrtider sedan tidigare kommer att få spärrtiden upphävd. 

Till toppen