Kom förberedd och ta det lugnt

Genom att plugga på distans kan jag jobba parallellt och bo kvar hemma, säger Johan Jonsson, som har antagningen och prövningen färskt i minnet.

Johan Jonsson

Fundera igenom hur du är som person och varför du vill bli polis, säger Johan Jonsson, polisstudent.

– För mig var antagningen inte så svår eller skrämmande. I mitt jobb på Försvarsmakten har jag haft kontakt med Rekryteringsmyndigheten, så jag visste vad som väntade.

Hur förberedde du dig inför testerna?

– Det var mest mentala förberedelser. Jag funderade inte så mycket på den fysiska delen, eftersom jag tränade sex dagar i veckan. Det är dock inte nödvändigt för att klara de fysiska testerna enligt Johan.

– Det är väl anpassade krav. Löptränar du till exempel regelbundet och håller igång allmänt är det inga omänskliga krav. Mycket handlar om att hantera sin egen kroppsvikt.

Hur upplevde du intelligens- och kunskapstesterna?

– Det är många frågor att svara på, om språk, ordförståelse, matematik, logiskt tänkande och till exempel hur en kub ser ut från olika håll. Du får tydliga instruktioner på datorn om vad som gäller för varje del. Det är bara att ta det lugnt.

Har du några andra råd att dela med dig av?

– Försök att slappna av och prata med de andra, så minskar nervositeten som många kan känna när de sitter och väntar på sin tur.

Du sökte distansutbildningen, varför?

– För att kunna bo kvar hemma, fortsätta jobba och hålla nere studielånen. 

Numera besöker distansstudenterna sitt lärosäte var 5:e vecka för att genomföra färdighetsmoment och examinationer. 

Träna allsidigt och regelbundet

På prövningen kommer din kondition och styrka att mätas. Är du frisk, har en god grundkondition samt tränar allsidigt och regelbundet några gånger i veckan bör du klara de fysiska testerna. I handboken Träna rätt finns råd om träning, kost, sömn och även exempel på övningar. 

Träna rätt