De praktiska övningarna är verkligen nyttiga. Det är då du får ihop allt.

Det gör väldigt ont att få pepparsprej i ögonen. Att samtidigt försöka övermanna en person och få på handfängsel är en rejäl utmaning. Men det är nyttigt att få prova på, säger Amanda som bor i Sälen, pluggar i Växjö och gör de praktiska momenten i Falun.

Amanda Hjort

Amanda Hjort går polisutbildningen på distans. Det var helt nytt när hon sökte och något som passar henne.

– Jag tycker om mitt liv här i Sälen, det är skönt att kunna bo hemma och ha extrajobbet kvar samtidigt som jag går min utbildning, säger hon.

Nyttig praktik

Två dagar varannan vecka är Amanda och de andra tre i hennes så kallade basgrupp i Falun och tränar bland annat konflikthantering och lär sig använda vapen. De övar till exempel skytte, nedläggningar, sätta på fängsel och använda batong. De har också varit ute och satt upp vägspärrar.

– De praktiska övningarna är verkligen nyttiga. Det är då du får ihop allt från teori till vem du själv är i olika situationer. Det är en härlig känsla., säger hon.

Som med pepparsprejen?

– Nja, jag vill inte gärna göra om det, det gjorde så ont att få det i ögonen. Men jag förstod varför vi gjorde det. Det händer att poliser får det på sig när de använder sprejen då är det bra att vet hur det känns och hur man reagerar, säger Amanda.

Träffar riktiga poliser

När hon är på polishuset i Falun träffar hon många poliser som gärna delar med sig av sina erfarenheter. Det är givande, tycker Amanda, och sådant de som inte går distansutbildningen går miste om.

– Har man tur får man höra en och annan historia, säger hon.

"Vi hjälper varandra"

I hennes klass går det totalt 24 studenter som är indelade i fyra basgrupper som har sina praktiska moment på olika orter. Några gånger per termin träffas hela klassen i Växjö för så kallade närstudieveckor där de har handledningslektioner, gästföreläsningar och gör examinationer.

– Det är tuffa veckor, mycket ska göras på kort tid.

De teoretiska studierna sköter Amanda hemma vid datorn. Hon tittar på filmade föreläsningar, gör grupparbeten via Skype och Google drive där hon och hennes grupp kan skriva i ett gemensamt dokument samtidigt som de pratar med varandra.

– Vi jobbar väldigt fokuserat. Man får inte plats att prata om så mycket annat.

Behöver hon hjälp med något finns hela klassen där som stöd.

– Vi hjälper varandra. Vi ger tips. Man behöver inte känna att man är ensam fast man sitter själv hemma och pluggar, säger Amanda.

Måste ha disciplin

Du måste ha mycket struktur och kunna planera och fokusera. Ingen annan ser vad du gör, säger Amanda som tror att distansutbildningen kan passa vem som helst som av olika anledningar inte vill flytta för att plugga.

– De flesta som går polisutbildningen har en stark vilja och drivkraft. Har du tagit dig hit upptäcker du att allt är kul och då är det inget problem med motivationen, säger Amanda.

Alla tentor har gått bra hittills för Amanda. Hon har också kunnat jobba extra som lärarvikarie och deltidsbrandman, vilket var några av skälen till att hon ville gå distansutbildningen.

– Gör du det du ska enligt plan är det inte så tungt, säger hon om studierna.

Aspiranten nästa och sen ...Vem vet?

Nu väntar snart aspiranten och Amanda ser fram emot att få komma ut. I framtiden vill hon jobba med ungdomar eller kanske bli utbildare.

– Det är en bra utbildning att ha med sig oavsett vad som händer i framtiden, säger Amanda Hjort.

Fakta om Amanda

Namn: Amanda Hjort
Ålder: 24 år
Pluggar: Termin 3 på distans på Linnéuniversitetet i Växjö

Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen nu