Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

”Det är ett tufft klimat där ute men min vilja att bli polis är stark.”

Johan Marklund har jobbat med ungdomar sedan han själv var ung. Nu vill han bli polis för att bidra till att fler väljer bort droger och kriminalitet. – Ungdomar är vår framtid, jag vill hjälpa dem att göra vettiga val, säger han.

Johan Marklund, polisstudent Umeå

– Jag har alltid velat bli polis, säger Johan Marklund. Han sökte till polisutbildningen redan som 20-åring. Tre gånger. Men kom inte in.

I stället började Johan jobba som boendehandledare för ungdomar med funktionsvariationer. Han utbildade sig och blev fackligt ombud på sin arbetsplats och han gick med i Missing people.

– Jag ville skaffa mig så mycket erfarenheter och kunskaper jag kunde inom områden som engagerade mig, säger Johan Marklund.

Våren 2016 sökte han igen. Och kom in.

Hur förberedde du dig inför prövningen?

– De fysiska testerna visste jag att jag hade koll på. Det handlade mycket om mentala förberedelser. Jag gick in på Bli polis-sajten, läste på om testerna. Jag pratade med en vän som är polis.

Var du nervös?

– Jag var jättenervös för psykologsamtalet. Men jag bestämde mig för att bara gå in och vara mig själv och svara så ärligt jag kunde på frågorna. Det visade sig att psykologen var en helt vanlig människa, säger Johan.

"Under termin två börjar det klarna"

Nu går Johan Marklund andra terminen på polisutbildningen i Umeå, hans hemstad. Här har han sin familj, vänner och extrajobbet på en fritidsgård för ungdomar.

– Jag trivs jättebra och ser fram emot allt som ska komma.

Första terminen innehåller mycket juridik och teori, till exempel kriminologi, berättar Johan. Ibland var det svårt att förstå kopplingen till polisyrket.

– Det var teorier om varför människor begår brott som äldre herrar och damer tagit fram. Där och då hade jag svårt att förstå den polisiära kopplingen. Under termin två börjar det klarna. Nu fattar jag att man måste ha den grunden, särskilt i det brottsförebyggande arbetet, säger Johan.

De praktiska momenten är ändå de han tycker är roligast.

– Häromdagen tränade vi på att flytta en stor grupp med människor genom att använda vår röst. Det är mer att tänka på än vad man tror, hur man andas till exempel, säger han.

De arbetar mycket i grupper. Klassen består av 26 elever som är uppdelade i fyra så kallade basgrupper. Det är praktiskt när det till exempel ska tränas skytte men de jobbar också med olika case och skriver rapporter tillsammans

– Det är viktigt att gruppen funkar bra ihop, så det jobbar vi också mycket med, gruppsykologi och sånt, säger Johan.

Hur ser du på din framtid inom polisen?

– Det är ett tufft klimat där ute, poliser omkommer i trafikolyckor, dåliga löner, många som säger upp sig. Klart man funderar på hur det ska bli när man kommer ut. Men min vilja att bli polis är stark. Jag vill trivas i mitt yrke och bidra med något gott, säger Johan Marklund.

Johans tre tips inför prövningen till utbildningen:

  • En bra grundkondition är en förutsättning för att lyckas med fystesterna.
  • Ha kul under de två dagarna, passa på att umgås med likasinnade.
  • Var dig själv och stressa inte upp dig.

Fakta om Johan

Namn: Johan Marklund
Ålder
: 27 år
Pluggar: Termin två på Umeå universitet

Fler polisstudenter berättar

 

Till toppen