Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

"Bra att ha självinsikt och veta var man står"

Första terminen på polisutbildningen var inte alls som jag trodde. Jag förväntade mig att det skulle vara mycket teori, men inte så mycket. Jag hade trott att det skulle vara fler praktiska övningar. Så här i efterhand är jag nöjd med upplägget.

Jon Mårtensson, student polisutbildningen

Bänkad i kafeterian efter en lång dag med teoretiska lektioner berättar Jon om hur det är att gå polisutbildningen. Han blev lite chockad över den mängd teori som utbildningen innebär, men känner att han valt rätt och längtar efter att bli färdig polis.

Jag var väldigt stolt när jag kom in på polisutbildningen! Jag bodde i Skåne och hade valt Växjö som studieort i första hand, men kom in på Södertörn. När jag flyttade upp till Stockholm kände jag ingen, men jag fick snabbt nya kompisar. Det blir en speciell sammanhållning i klassen eftersom vi gör så många fysiska övningar ihop. Vi lär känna varandra bättre när vi även ligger och brottas på golvet, än om vi bara skulle ha suttit och pluggat tillsammans.

"Bra att starta med teori"

Första terminen på polisutbildningen var inte alls som jag trodde. Jag förväntade mig att det skulle vara mycket teori, men inte så mycket. Jag hade tänkt att det skulle vara fler praktiska övningar från början och att vi skulle "leka" polis. Det var det som överraskade mig mest. Men så här i efterhand tycker jag det var bra att starta med mycket teori. Jag trodde också att vi som blivit antagna skulle vara mer lika, att alla skulle vara atleter, men så var det inte.

Det är mycket som är roligt med polisutbildningen. Som att få ta på sig studentuniformen och att få öva praktiskt på det vi läst teoretiskt. Som igår till exempel, då övade vi på att stoppa fordon och att sätta handfängsel på en kille efter att vi brottat ner honom. Det är roligt att få agera på riktigt.

"Kan vara krångligt att tolka lagtexterna ibland"

Lagtexterna kan vara lite krångliga. Språket känns ålderdomligt och att följa lagen är alltid en tolkningsfråga. Nu håller vi på med trafik och ett konkret exempel är: "en treåring får åka en kortare färd i taxi utan bälte". Men vad menas med en kortare färd? Det är sådana tolkningar vi diskuterar. Förutom det tycker jag nog inte att något är svårt.

Jag har inte misslyckats med någon tenta ännu, så jag har inte haft den pressen på mig som jag vet att flera andra i klassen har. Jag vet också att det finns de som tycker att lönedebatten är jobbig. Men jag visste att man har relativt låg lön inom polisen när jag sökte. Jag tänker gå in i detta och ha kul, och inte hålla på att klaga. Det handlar mest om vilken inställning man har själv.

Jag tycker det ska bli skitkul att jobba som polis! Jag vet vad jag klarar och känner mig trygg i mig själv, så jag är varken rädd eller orolig inför framtiden. Min pappa är polis, därför vet jag att det inte alltid är fart och fläkt. Vi kommer att få sitta inomhus och avrapportera i flera timmar vid datorn. Dessutom är det bara att vänja sig vid att arbeta utomhus i ur och skur, även de dagar när det är 18 minusgrader.

Jag ser ljust på framtiden. Polisen kommer nog bara att bli viktigare och viktigare nu när vi har en ökande population. Jag vill jobba med ingripandeverksamhet, men kan tänka mig att senare bli hundförare eller trafikpolis.

"VIktigt med arbetserfarenhet"

Det är bra att ha självinsikt och veta var man står. Och det är jätteviktigt med arbetserfarenhet. Jag har haft jobb där jag mött människor som jag kommer att ha kontakt med som polis. Det har även varit en stor fördel att jag alltid har varit fysiskt aktiv. Det gör det lättare för mig att klara utbildningen.

Fakta om Jon

Namn: Jon Mårtensson
Ålder: 25 år
Pluggar: Termin 3 på Södertörn högskola, Stockholm

Fler polisstudenter berättar

Till toppen