Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

"Utbildningen är rätt intensiv, vi ska lära oss mycket på kort tid"

Mellan teoretiska och praktiska lektioner berättar Pierre om hur roligt det är att gå polisutbildningen, men också om intensiva dagar och krävande praktiska övningar. Det går inte att ta miste på att han brinner för sitt studieval.

Pierre student polisprogrammet Linnéuniversitetet i Växjö.

Det är en tuff utbildning eftersom det är mycket som vi ska lära oss på väldigt kort tid och vi måste ta mycket eget ansvar. Den teori vi läser får vi oftast användning för direkt i praktiska övningar. Vi kan sitta och ha kriminalteknik i flera dagar. Då läser vi om brottsplatsundersökning och hur vi ska säkra spår. När vi genomför praktiska övningar dagen därpå ska vi klara av att använda den nya kunskapen.

Vissa praktiska övningar är krävande. Förutom simprovet måste vi klara av ett test med pepparspray. Vi lägger lite pepparspray i våra egna ögon och ska därefter utföra vissa moment som bland annat består av att dra vapen mot en person som tar fram en kniv, lägga ner honom eller henne på marken och sätta på handfängsel. Jag tycker det är bra att det är krav på att träna de här momenten. Jag hade inte velat bära pepparspray och utsätta andra för det om jag själv inte provat på.

"Vi drar nytta av våra olikheter och lär mycket av varandra"

Jag tycker att alla lektioner med konflikthantering är intressant. En ny kunskap är hur mycket rösten påverkar. I början var det lite jobbigt med övningar inför klassen, men idag är det inga problem. Jag har vant mig. Och det är ett bra klimat på skolan. Jag tycker att det finns en stor respekt för att vi alla har olika erfarenheter och bakgrund. Vi drar nytta av våra olikheter och lär mycket av varandra. Något som också är bra är att lärarna ofta använder exempel från verkligheten.

Jag har alltid velat jobba inom blåljusområdet. Först ville jag bli brandman, sedan ambulanssjuksköterska. Men det var min kompis pappa som gjorde att jag fick upp ögonen för det här yrket. Han är polis.

Jag brinner för att hjälpa utsatta människor och har förståelse för psykisk ohälsa eftersom jag själv har varit utsatt för mobbning i början av högstadiet. På skolan här i Växjö har vi fadderverksamhet som jag ansvarar för. Det innebär att vi polisstudenter har kontakt med flera kommunala skolor, där får jag möjlighet att prata med elever om mobbning och om hur man beter sig på sociala medier. Jag träffar elever från lågstadiet ända upp till gymnasiet.

Jag tycker om kontakten med människor. Jag tycker att jag har varit bra på det redan innan, men jag har lärt mig jättemycket sedan jag började på polisutbildningen. Som att få en upprörd människa att bli lugn.

Jag har inte läst på universitet tidigare, utan jobbat. Därför tycker jag att det svåraste med utbildningen är att strukturera upp och prioritera pluggandet på fritiden.

"Jag är medveten om att jag kommer att möta en hel del tragedi, men också mycket som är positivt"

Jag hade ganska god insikt i vad polisarbetet innebär när jag sökte för jag har vänner som är poliser. Men nu förstår jag än mer. Jag ser positivt på framtiden men är medveten om att jag kommer att möta en hel del tragedi, men också mycket som är positivt.

Innan jag började på polisprogrammet jobbade jag bland annat som snickare, inom vården, i tillverkningen på Volvo och som gruppbefäl inom svenska sjöräddningssällskapet. Inom sjöräddningen lärde jag mig otroligt mycket och jobbade många gånger tillsammans med polisen, exempelvis vid drunkningsolyckor. Då fick jag också lära mig att möta anhöriga i traumatiska situationer. Det har jag nytta av nu.

Jag är övertygad om att det kommer att bli jättekul att arbeta som polis. Jag är främst sugen på att bli hundförare eller att jobba med ungdomar. Jag ser hela yrket som en stor utmaning eftersom man aldrig blir fullärd.

Fakta om Pierre

Ålder: 25 år
Pluggar: Termin 2 på Linnéuniversitetet i Växjö

Fler polisstudenter berättar

 

Till toppen