Komplext och varierande

Jag var 33 år och tredje äldst när jag gick polisutbildningen, världens roligaste utbildning, säger Terese Lago. Att ha livserfarenhet såg jag bara som en fördel.

Terese Lago

Redan när Terese var drygt 20 år sökte hon polisutbildningen, men då kom hon inte in. Hon reste, provade olika jobb, bodde på olika platser i Sverige innan det var dags att göra verklighet av drömmen att bli polis. Nu var hon redo att söka till utbildningen igen.

– Som polis möter du så många människor från hela världen. Då är det en fördel om man har varit med om en del själv, säger Terese Lago.

Hur förberedde du dig inför utbildningen?

– Den dagen när jag fick mejlet om att jag var välkommen till polisutbildningen var en av mina lyckligaste dagar. Jag ville det så gärna.

– Jag tränade extra, tittade på tv och läste artiklar om polisen och försökte föreställa mig vad allt skulle innebära.
Komplext och varierande

Var det något du upplevde som särskilt svårt under utbildningen?

– Det är en hel del juridik, eftersom hela polisens verksamhet är styrd av lagar och regelverk som du hela tiden måste förhålla dig till. Men det absolut svåraste hon upplevde var övningen i att lämna dödsbud.

– Då gick det upp för mig att jag verkligen kan komma att berätta för någon att deras anhöriga har dött. Jag tänkte: Vilken viktig och speciell roll jag har.

Hur väl förberedd kände du dig när du kom ut och började arbeta?

– Utbildningen ger dig en väldigt bra grund. Men du kommer att fortbilda dig resten av din poliskarriär. Det kommer till exempel ständigt nya lagar.

Vad var det viktigaste du lärde dig på utbildningen?

– Hur centralt det är att kunna kommunicera. Polisen löser konflikter på ett handgripligt sätt där rak och tydlig kommunikation kan rädda så många situationer.

Terese Lago som nu är utredare på hatbrottsgruppen i Malmö vill gärna dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser. Därför driver hon ett privat Instagramkonto om sitt liv som polis.

– Jag vill öka kunskapen om polisen och informera på ett bra sätt om det jag gör, säger Terese Lago.

Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen nu

En genomsnittlig student?

Medelåldern på polisutbildningens studenter är 26 år, men det finns även studenter som har hunnit fylla 40. De flesta har några års arbetslivserfarenhet och många har studerat tidigare på universitet eller högskola.