"Distans passar min vardag"

Polisen växer – och en ökad satsning på flera distansutbildningsplatser ska bidra till att fler väljer att söka till polisutbildningen. – Jag kan lägga upp dagarna och plugget så att det passar min egen vardag, säger Robin, Eskilstunabo och polisaspirant.

Polisaspirant

Distansutbildningen passar Robin perfekt. "Ångrar inte mitt val en sekund". Bild: Privat

I dag arbetar drygt 33 000 personer inom 80 inriktningar på Polismyndigheten. Polisen växer och till slutet av 2024 ska myndigheten vara drygt 38 000 polisanställda.

Intresset för distansutbildningsplatserna i Umeå, Borås och Växjö är stort.

– Det alternativet är absolut rätt väg att gå för att fler ska söka sig till Polisen. Jag hör många som är nyfikna på distansutbildningen, och jag vet att det är många som byter om de får möjligheten, säger Robin.

Han tillhör skaran som efter att ha pendlat till jobbet i många år valde just distansspåret.

– Att kunna lägga upp dagarna själv med studier, sambon, fritidsintressen och träning var en stor faktor till att jag valde utbildningen. Jag kan jobba extra en dag för att sedan kunna ta igen den studietiden på kvällen eller helgen.

Dessutom, berättar Robin, kan han delta i lagsporter på ett helt annat sätt.

– Jag behöver inte gå upp klockan 05 varje dag för att hinna till skolan vid åtta och sedan komma hem klockan 19. Den tiden kan jag istället lägga på andra, roligare saker. Det är ändå en studietakt på 100 procent, vilket räknas som att man ska kunna vara i skolan omkring åtta timmar per dag.

Studerar på distans i Växjö

Redan i de yngre tonåren utkristalliserades Robins dröm – efter skoltiden skulle han ställa in siktet på att bli polis.

– Det som lockade var de varierande arbetsuppgifterna och att få vara med och hjälpa människor som blivit utsatta för brott. 

I dag bor han i Eskilstuna men studerar på distans i Växjö. Fem veckor per termin åker han ner till de så kallade närstudieveckorna.

– Då är jag i Växjö en vecka i stöten, sedan åker jag hem och är hemma i allt från en till tre veckor mellan närstudieveckorna. Väl på plats i Växjö är det nästan bara praktiska ämnen man ägnar sig åt. Dessa veckor brukar vara grymt roliga och något jag ser fram emot varje gång.

Föreläsningarna på distansutbildningen är inspelade i förväg, och studenterna kan därmed själv välja när de ska se dem.

– Vanligtvis brukar jag inleda dagen med föreläsningar eftersom jag känner mig piggast då och har lättare att ta in all information. Jag kör på rätt intensivt fram till lunch. Därefter åker jag iväg och tränar eller uträttar andra ärenden som jag kan ha planerat in.

Det bästa med distansutbildningen, påpekar Robin, är just flexibiliteten:

– Jag kan lägga upp dagarna och plugget så att det passar min egen vardag.

Utökat antal distansutbildningsplatser

Polisen finns över hela landet, året runt, dygnets alla timmar – men det finns bara fem lärosäten i Sverige som har polisutbildningen. För de som inte har möjlighet att flytta till en annan ort för att gå på campus, exempelvis personer med familj, är distansutbildningen en möjlighet.

Till våren 2021 införs dessutom två nya klasser för distansutbildningen, en på Umeå universitet och en på Linnéuniversitetet.

– Det kommer öppna dörren för många fler att söka till Polisen, framför allt till de som har familj och inte har möjlighet att flytta närmare studieorterna. Själv trivs jag jättebra på distansutbildningen och har inte ångrat valet en sekund, säger Robin.

Om distansutbildningen

✓ Polisutbildningen omfattar fem terminers heltidsstudier. I utbildningen ingår en sex månaders aspiranttjänstgöring i en polisregion. Utbildningen finns på fem orter i Sverige: Umeå, Borås, Stockholm, Växjö och Umeå.
✓ I Umeå, Borås och Växjö går polisutbildningen att läsa på distans. Antagningsprocessen för distanssökande är densamma som för polisprogrammet i övrigt, med skillnad att du kan önska studieplats under distansutbildningen.

✓ Studierna bedrivs på heltid i en mix av obligatoriska närstudieveckor på respektive universitet/högskola och på distans med stöd av en webbaserad lärplattform.