Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

"Det är viktigt att ha intresse av att arbeta med människor"

Johan har jobbat som polis i 6,5 år i Umeå. Ofta rör han sig inom närområdet, men det kan också bli långa sträckor att köra under ett pass.

Johan vid polisbil.

Johan tillbaka på polisstationen efter ett uppdrag.

Det är svårt att säga vad jag gör mest, det ser så olika ut. Vi har en stor bredd på arbetsuppgifterna och det gillar jag. Polisen måste vara snabb och flexibel och kunna hantera snabba kast och förändringar.

Jag gillar att jobba i lag, tillsammans, och det jag tycker mest om är när jag kan göra skillnad. Jobbet blir inte roligare än man gör det och med lite humor blir det lättare att hantera svåra situationer.

En missbrukare jag känner sedan många år brukar skämta och be mig gissa hans promillehalt innan han blåser alkotestet på tillnyktringsenheten. Det är tungt att se så många trasiga själar som förstör sina liv genom missbruk. Ofta är de så påverkade att vi får bära in dem i polisbilen för att få dem till vård och för att de inte ska ligga utomhus och kanske frysa ihjäl.

Det kan bli långa sträckor att köra här runt Umeå. Vårt område sträcker sig cirka åtta mil söderut, åtta mil norrut och sju mil västerut. Men vi kan också få körningar längre in i landet om det behövs förstärkning.

En helg när jag tjänstgjorde i Lycksele fick vi först åka på ett ärende till Dorotea (13 mil), och tillbaka igen. Direkt därefter fick vi ett larm 14 mil bort åt motsatt håll. En granne hade sett en avklädd man jaga sin fru med kniv. Snart kom beskedet att kvinnan och deras barn var utom fara, medan mannen bara ville dö och hoppades att någon av oss poliser skulle komma och skjuta honom.

Väl framme la vi oss i skogskanten på var sin sida om huset. I mörkret siktade jag med vapnet mot huset där mannen som var synligt beväpnad befann sig. Vi kallade på förhandlarna som fanns 30 mil därifrån, förstärkning var på väg men var cirka två timmar bort. Det hela slutade på bästa sätt. Mannen hade fått en psykos, men lugnade sig efter en timma och kom ut. Vi grep honom utan att någon kom till skada. Däremot hann jag tänka många tankar och kände mig väldigt ensam under den timman.

"Måste vara professionell oavsett vem du möter"

Vi möter otroligt mycket olika människor, vilket man bör vara förberedd på. Vissa är offer, andra förövare. Som polis måste jag förhålla mig professionellt till alla. Vissa brott är svårlösta och tragiska för de inblandade, exempelvis våldtäkter i samband med fester. Båda parter har varit påverkade och dagen efter har de inte samma bild av vad som hände. Hur det än går slutar det alltid med två förlorare. Det är jobbigt att som polis möta den typen av brott eftersom det aldrig slutar bra.

Det är klart att jobbet påverkar mig. Olyckor med skadade eller döda kan vara tunga, sådana kommer som en blixt från klar himmel och påverkar otroligt många människor. Ärenden där barn är inblandade är jobbiga. Ibland åker jag på bråk i bostad och även om ingen av de inblandade säger ett ord, förstår jag att det förekommer missbruk och våld i hemmet. Är inte de lagliga förutsättningarna uppfyllda kan vi inte göra så mycket. Det känns som ett svek mot barnen att lämna dem kvar i den miljön, men vi har ett gott samarbete med socialjouren.

"Mer bredd i arbetet än vad jag anade"

När jag sökte till polisutbildningen tyckte jag att jag hade en ganska bra bild av yrket genom kompisar som är poliser. Eftersom jag tidigare jobbat som väktare hade jag även därigenom haft kontakt med polisen, men det jag sett mest av var snatterier och stölder. Jag förstod inte bredden av allt vi får lösa. Först i skolan började jag ana hur mycket en polis skriver, fast jag hade ändå inte förstått hur mycket tid som går till avrapportering framför datorn, flera timmar per pass.

Yttre faktorer kan vara frustrerande, som när massmedia målar upp en bild av händelser eller vårt arbete som inte stämmer. I de flesta fall kan vi inte heller kommentera en händelse av sekretesskäl, och har svårt att ge vår bild av vad som hänt.

Som polis är det viktigt att ha intresse av att arbeta med människor. Oavsett vilka uppdrag vi åker på har vi med människor att göra. Verkligheten ser annorlunda ut än i exempelvis 112 - på liv och död. Vi sitter många gånger med maten i knät när ett larm kommer och så blev det ingen lunch eller middag förrän flera timmar senare. Att vi alltid jobbar treskift, dygnet runt, året runt, är slitigt och ingenting som går att förmedla i media. Familjen bör vara förberedd på att man aldrig kan säga säkert att man får gå hem i tid.

Sedan två år är jag yttre befäl. Det har varit motivationshöjande och är något jag vill fortsätta med. Det blir ytterligare en dimension att ta ett större ansvar för planeringen och för personalen. Jag har varit instruktör till flera aspiranter, vilket har gett mycket. Jag fick verkligen reflektera över mitt eget sätt att arbeta och se många olika lösningar på situationer som uppstod.

För mig finns det inget roligare än att arbeta som polis i yttre tjänst. Att aldrig veta vad som händer när jag går till jobbet, vart jag kommer att åka, när jag kommer hem eller vilka människor jag kommer att möta gör att det aldrig blir tråkigt. Min drivkraft kommer ur teamkänslan med kollegorna och möjligheten att göra skillnad.

Fakta om Johan

Ålder: 34 år
Arbetar: Yttre befäl, Umeå
Antal år inom Polisen: 6,5

 Fler poliser berättar

Till toppen