Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

"Som polis ska du våga göra skillnad"

Martin tycker att en av de viktigaste uppgifterna han har som polis är att skapa relationer med barn och unga för att fånga upp de som riskerar att hamna på glid. Hans genuina engagemang har gjort honom till ett omtyckt ansikte i området där han arbetar.

Martin med barn i skolan

Martin ute på relationsskapande arbete i skolan. Barnen på bilden har ingen koppling till texten. Foto: Lars Hedelin

För några år sedan blev jag rekommenderad att söka till polisyrket och bestämde mig för att testa. Nu är jag glad att jag tog steget för jag stormtrivs med mitt jobb. Jag visste tidigt att jag ville arbeta med barn och unga. Innan jag blev polis jobbade jag bland annat som fritidsledare och på ungdomsanstalt. De erfarenheterna har jag stor nytta av i min nuvarande roll.

Efter polisutbildningen började jag på gränskontrollen Arlanda men sökte sedan tjänst som områdespolis i Botkyrka. Här är min bakgrund en stor fördel. Jag är född i Irak och kom till Sverige som 15-åring. Jag pratar arabiska och assyriska och är väl insatt i hur traditioner och kultur kan påverka olika sammanhang.

"Goda relationer med barn och unga i området är förebyggande."

Många unga idag saknar både vision och självkänsla. Där behöver vi finnas som förebilder och inspiration. De kan annars bli lättfångade byten för kriminella. Ett problem vi har i området är droghandel och att kriminella försöker värva unga till deras verksamheter. Har vi en bra relation med ungdomarna är förutsättningarna bättre att förekomma att det händer.

Just nu genomför vi en samverkande insats för att kartlägga vilka ungdomar under 15 år som vi, tillsammans med socialtjänsten, behöver lägga extra fokus på. Vi ser bland annat till vilka de umgås med, vad de gör på fritiden och hur de rör sig. Underlaget ger oss riktlinjer för vad vi tillsammans med skola och socialtjänst kan och behöver stötta med.

Nyligen kom en kille i mellanstadiet fram till mig, han hade tidigare ingått i en mindre gruppering som börjat missköta sig. I och med vårt samarbete med skolan fick vi tidigt indikationer på att de här personerna låg i riskzonen. Vi gjorde därför en extra satsning under ett par veckor och tillbringade så mycket tid vi kunde med killarna. Vi hade många samtal om etik, moral, skyldigheter och de fick även besöka oss en dag på polisstationen.

"Jag tror inte den här killen lika gärna kastar sten på polisen vid bråk."

Pojken berättade att han inte hade skolkat en enda dag sedan vår kontakt. Han hade fått större förståelse för vårt arbete, samtidigt som vi visat att vi bryr oss och vill hjälpa honom. Jag tror inte den här killen lika gärna kastar sten på polisen vid bråk. Det är vid sådana tillfällen, när jag ser att någon har bytt en dålig riktning mot någonting bättre med hjälp av våra insatser, jag får bekräftat att jag gör ett bra jobb och har möjlighet påverka. Det ger mig extra energi och glädje att gå till jobbet när jag ser att jag kan göra skillnad, något du måste våga som polis.

"Genom att bygga broar och inte enbart släcka bränder har vi mycket att vinna inför framtiden."

Som områdespolis arbetar jag också mycket med synlighet för att skapa trygghet på allmänna platser. Utöver vanliga polisuppgifter och lagföring av olika brott deltar jag i ett projekt tillsammans med räddningstjänst och ambulans där vi ska bjuda in alla åttondeklassare i området att besöka oss. Med sådana insatser kan vi bygga broar och öka förståelsen för våra verksamheter. Det tror jag vi vinner mycket på inför framtiden.

Fakta om Martin

Ålder: 40
Arbetar: Som områdespolis Botkyrka
Antal år i polisyrket: 3

Fler poliser berättar

 

Till toppen