Förebild från förorten

Kan jag, en kille från Irak som bara är 1.70 lång och väger 65 kilo, verkligen bli polis? Ja, Christian Eldstaf blev positivt överraskad när han började jobba som polis i Biskopsgården i Göteborg. – Många tyckte det var roligt att någon kunde deras tugg.

Christian Eldstaf

Det går att lösa många situationer genom att vara trygg och lugn. Christian Eldstaf, områdespolis.

– Ingripandeverksamheten är den mest spännande
tiden jag haft. Jag visste när jag skulle vara på jobbet men aldrig vad som skulle hända under dagen eller när jag skulle komma hem igen, säger Christian Eldstaf. Bland det första han var med om var ett mord.

– Vi kom dit som första patrull. Åkte rakt in i situationen. Där låg en man på marken. Han dog i princip i mina armar. Det är inte ofta det är riktigt så dramatiskt. Eller särskilt glamoröst. Mesta tiden som ingripandepolis går åt till att hantera berusade personer och snattare.

Mycket handlar också om att vara ute och visa upp sig för att skapa trygghet, förebyggande arbete som att hälla ut alkohol och att delta på olika evenemang. En annan dag kan det handla om att hjälpa socialtjänsten att omhänderta ett barn.

Christian kom från Irak till Trollhättan tillsammans med sina fem syskon när han var 13 år. Där levde de i ett samhälle i samhället, som Christian Eldstaf beskriver det.

Han berättar att de samhällsstrukturer som finns i Sverige, så som socialtjänsten, inte finns i Irak. Polisen pratar man helst inte med. En destruktiv inställning som han ville motverka genom att bli polis. Redan när han sökte till polisutbildningen visste han att han ville jobba som områdespolis.

– Det de här barnen och ungdomarna, som rekryteras till kriminella nätverk i 11­års åldern, ser är att polisen kommer dit och tar några som är deras förebilder. De behöver se någon som lyckas göra något annat. Att man kan vara framgångsrik även om man bor i en förort med stor arbetslöshet och utanförskap. Många saknar manliga förebilder som är integrerade i det svenska samhället. Många har en bild av att polisen måste vara stor och stark med svensk bakgrund. Men nu vet Christian Eldstaf att det går att lösa många situationer genom att vara trygg och lugn.

Bli polis

Vad är bäst med jobbet? Fyra poliser svarar.

Poliser får vara med om många svåra situationer men trots det tycker de flesta väldigt mycket om sitt jobb. Varför är det roligt att arbeta som polis?

Leo:
"Det roligaste med att arbeta som polis i yttre tjänst är och att jag ständigt får miljöombyte och får uppleva mycket. En situation kan oftast lösas på flera olika sätt. Det är stimulerande eftersom jag hela tiden måste göra olika bedömningar. Polisyrket har gjort att jag blivit mer ödmjuk då jag möter många människor som har det svårt och som har hamnat snett. Jag har hört många livsöden.

Jag har blivit tryggare i mig själv eftersom jag har lärt mig att hantera många olika situationer. Jag har också tvingats bli mer analytisk och ta tag i situationer istället för att ta det känslomässigt. Det har gjort mig mer avslappnad. Tryggheten och handlingskraften har jag även nytta av privat."

Anna:
"Det bästa med att arbeta som polis är att jag känner att jag gör något viktigt. Trots att jag får se mycket negativt känner jag att jag behövs. I min yrkesroll har jag möjlighet att kunna påverka människor och jag möter både fler och olika typer av personer än vad jag skulle ha gjort som privatperson. De flesta träffar jag bara en gång och då är det desto viktigare att göra ett gott intryck."

Susanne:
"Det roligaste med att jobba som polis är att arbetet är oförutsägbart och viktigt. Trots att jag får se mycket elände överväger ändå det positiva. Jag kan göra skillnad för någon. Jag kan inte alltid göra så att det blir bra, men jag kan se till att det blir så bra som möjligt för en människa som befinner sig i en dålig situation."

Tomas:
"Det roligaste med att arbeta som polis är det sociala utbytet med människor, alla möten på gott och ont i olika situationer. Det är utvecklande för mig som person. Även om jag ska lösa samma slags situation flera gånger måste jag alltid hitta nya lösningar, eftersom alla människor har olika personliga behov och jag måste bemöta varje individ. Det tvingar mig att utvecklas."

Till toppen