Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

”Även om du inte kan göra allt som polis så kan du alltid göra något"

På några sekunder ställer hon om. När ett rutinärende plötsligt utvecklas till något våldsamt och farligt är Sofia Svanström beredd. – Som ingripandepolis i yttre tjänst måste du läsa av situationer snabbt och agera därefter.

Sofia Svanström, ingripandepolis i yttre tjänst

Det är charmen med polisyrket tycker Sofia: Att det är spännande. Det var också det som lockade henne att söka till polisutbildningen. Och att hon ville göra nytta i samhället.

Sofia jobbar i yttre tjänst. Det betyder att hon åker på pågående brott, utryckningar och andra ärenden som kommer från den så kallade ledningscentralen.

Vad som helst kan hända

En vanlig dag när Sofia går till jobbet är hon mentalt förberedd på att vad som helst kan hända. Vissa ärenden är rutinärenden där hon vet vilken insats som krävs av henne. De vanligaste är snatterier och trafikolyckor. Hon träffar också många människor som mår dåligt. En del ärenden glömmer hon aldrig.

Det absolut svåraste Sara har varit med var när en person slängt sig framför ett tåg.

– Jag gick och plockade likdelar och letade efter personliga tillhörigheter som kunde identifiera personen.

Ett annat ärende som Sofia bär med sig är en våldtäkt. Hon fick genom förhör med tjejen som blivit våldtagen uppgifter om en misstänkt. Men de fick inte fram något namn på honom. Sofia grävde vidare och gjorde bland annat efterforskningar i sociala medier. Hon fick fram hans identitet.

– Det detektivarbete jag la ner var värt allt efter att det till slut blev en fällande dom, säger hon.

Tänk det värsta

Hon sitter där framför datorn med sin kaffekopp och avrapporterar i lugn och ro. Kanske hinner hon tänka att det här blir en lugn dag. Då det kommer ett larm.

– Det är bara på med utrustningen och iväg, det kan vara på liv och död, säger Sofia.

Ofta har de tid på sig i bilen till att förbereda sig på vad som väntar när de kommer fram.

– Det gäller att gå igenom alla tänkbara scenarier och hur vi då ska agera. Och tänka vad är det värsta som kan hända. Har vi tänkt den tanken blir allt annat lättare att hantera, säger hon.

Trygg i snabba omställningar

En gång följde Sofia och hennes kollega med när länsstyrelsen skulle göra tillsyn på en bondgård, ett vanligt rutinärende. När de kom fram hade bonden barrikaderat sig i sitt hus och de misstänkte att han hade vapen där inne.

– Då fick fler bilar kallas till platsen. En förhandlare togs dit som till slut fick ut mannen som fick följa med oss, säger hon.

Det går snabbt och lätt att ställa om tycker Sofia. Det sitter i ryggmärgen och hon har alltid en mental förberedelse.

– Det är bra att utsättas för dessa situationer då och då för då vet man att det sitter där. Då får jag en bekräftelse på att det fortfarande funkar, säger hon.

Måste vara duktig på att prata

På en mindre ort får du hantera allt. I polisområde Nybro där Sofia jobbar är de oftast bara en patrull i tjänst. I området finns sex kommuner och det är sju mil åta alla håll. Det betyder att det ibland kan dröja länge innan förstärkning kommer eller om den alls hinner dit innan situationen är över.

– Man måste vara duktig på att prata, vara taktisk och lära sig att avvakta, säger hon.

Fördelar med att arbeta i ett mindre polisområde är att du får vara med om mycket och lära dig mycket.

– De är trevligt i de mindre samhällena. Du får kontakt med medborgarna och de känner igen oss. Vi får alltid in mycket tips när något har hänt, säger Sofia.

Fakta om Sofia

Namn: Sofia Svanström
Ålder: 31 år
Arbetar som: Ingripandepolis i yttre tjänst
Antal år i yrket: Drygt 6 år

Fler poliser berättar

 

Till toppen