Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

100 uppdrag på ett år!

Sara berättar om sina 100 uppdrag 2015.

Det blev nog lite tyst i min ände av telefonen när Richard ringde och frågade om jag kunde tänka mig att dyka upp på uppdraget på lördagen. 

- Har du ont om folk, var min första fråga. Jag ska ju tyvärr på middag till föräldrarna.

- Nää, men jag har räknat lite om du kommer på uppdraget i övermorgon så hinner du med 100 uppdrag innan nyår.

- Men jag har ju Lundaspelen också.

Såhär i efterhand inser jag ju att den ensekunderstystnaden som uppstod innan hans snabba replik var en räddningsmanöver.

- Ja men dem är inräknade, så tar du detta också så blir det exakt 100, du kan ju inte sluta på 99...

Efter lite samtal med familjen skickade jag ett meddelande till Richard på fredagen att jag kom på lördagen.

Och sååå blåst jag kände mig när jag plötsligt satt på mitt 100 uppdrag och fick ta emot jättevackra blommor och en nyckelring.

Uppdraget spenderades med Berit och en massa goda skratt. Bl a testades räckvidden på Rakel och Berit och jag kan meddela att den fungerar utmärkt om du står två meter bakom konstapel Hultemark - han hör dig utan att se dig. Jonas däremot reagerar blixtsnabbt på rundgången.

Med hem hade jag liten fjäskgåva till syskonbarnet som ursäkt att jag kom lite sent, en liten väska att ha sina pengar i med polisens märke på gjorde honom överexalterad. Speciellt när vi kom fram till att den ju fungerade som garage också till polisbilen han stod och kramade i sin lilla hand.

 Pojke med väska och leksakspolisbil

Så vad gör man under 100 uppdrag? Det har ju blivit en hel del fotbollsmatcher och stadsvandringar, Lundaspel, Malmöfestival, Pegida, figurantövningar, medborgardagar, dvs. lopp för dem med spring i benen, Valborg, "Tänk om" kampanjen, skolavslutningar, Falsterbo Horse Show, Tattoo, Big Slap, Malmö C, viltolyckskampanjer mm.

Byarna i gamla POMS har varit flitiga på brottsförebyggande information och Märk-DNA. Dels genom dörrknackning, info i brevlådan och att stå och informera på torg och utanför affärer. Många roliga kvällar med en massa möten där man lär sig lika mycket som man lär ut. Och på skämtet då kan jag pensla på min fru/barn.

- Jadå, glöm bara inte att fylla på var 14 dag, för längre sitter det inte på hud. 
 
Extra intressant var ett nytt upplägg i Billinge som tillsammans med Räddningstjänsten Syd anordnade en "Trygga hela Billinge" vecka. Måndag till torsdag delades byn upp i zoner och vartenda hus skulle besökas, här var vi en polis och 2-3 volontärer som tillsammans med varsin brandman knackade dörr och informerade om hur man skyddar sitt hem mot bl a brand och inbrott. På fredagen besökte Räddningstjänsten Syd dagis och skola och pratade med barnen. Allt avslutades på lördagen med att byn bjöds in att testa brandbilar och lära sig HLR.

Dessa var mycket givande dagar och vi lärde oss en hel del av varandra.
Tack Räddningstjänsten Syd för att ni bjöd in oss, det gör jag gärna om fler gånger.

Marknader har en annan sak det varit gott om i år och i Hörby kände jag mig extra trygg då polisen jag gick med var undercover cowboy. Eftersom de inte har någon djurmarknad där längre var det till folks förtjusning vederbörande som fick agera boskap när lasso uppvisningen ägde rum. Men den bjuder jag på med ett skratt.

 Polis med lasso

Dansbandsgalan i Veberöd är också något för mig nytt fenomen. Massa glada människor som älskar att dansa, och trots halvt kaos när alla ska hitta vilken av de 20 taxibilarna som just de bokat, otroligt trevligt. Dock skulle det nog behövts 20 toaletter till, för att ställa sig och kissa mot tältduken två meter bakom fem poliser tycker man ju är lite mindre genomtänkt…. Alla 25 gångerna….

Lund hade i år anordnat polisens dag en vacker vårdag i maj och under fyra timmar jobbade en massa poliser, en hund, två hästar och en hord med volontärer hårt med att lyfta barn på motorcyklar, öppna o stänga dörrar, fotografera, hjälpa dem prova utrustning (och JA skyddsvästar e tunga som attans, speciellt när du stått och lyft dem över huvudet på barn i tre timmar - träningsvärk deluxe) och sist men inte minst, pratat, pratat och pratat. Otroligt lyckad dag med massa glada barn och vuxna som jag personligen hoppas kommer i repris i år. 
 
Att vara volontär är det roligaste jag gjort, jag ångrar inte en sekund. Jag har lärt mig otroligt mycket och jag hade inte gjort så många uppdrag som jag gjort om det inte varit för alla fina människor runtomkring mig. Man kan råka ut för de mest konstiga saker när man är ute, men när man vet att man har vänner, kolleger och uppdragsgivare som gör allt för att det ska bli trevligt och givande samt stöttar upp när det behövs, så känner man en trygghet och gemenskap som jag är otroligt tacksam för.

För er som ännu inte gjort ert första uppdrag så säger jag bara - Gör det!
Du kommer möta en massa underbara människor och skaffa vänner för livet. Du kommer definitivt att skratta, förundras, berikas och berika om du bara bjuder på dig själv.

Ankommande Valborg är ett ypperligt tillfälle att träffa volontärer från andra ställen och är helt klart en av höjdpunkterna på året. Jag hoppas att få se många nya ansikten i år och även hälsa på lika många kända. 

Var rädda om er så ses vi över en gofika!

/Sara 

              Mix av foton från polisens volontärverksamhet
 

Till toppen