Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Att arbete med polisens volontärer

Efter att ha arbetat några dagar med polisens volontärer på Malmö C vill en polisassistent gärna skriva några ord.

Efter att ha arbetat några dagar med polisvolontärerna på Malmö central så vill jag gärna skriva några ord.

Flyktingtillströmningen liknar ingenting varken jag eller mina medarbetare har varit med om tidigare. Det är en mänsklig katastrof utan dess like. Vår medmänsklighet och empati sätts på prov samtidigt som vi har lagar och regelverk vi måste följa.

Jag hade inga närmare erfarenheter av att arbeta med polisvolontärerna, och jag måste säga att det översteg mina förväntningar. Volontärerna var mycket bildade, glada, nyfikna! Oavsett om de själva ville bli polis i framtiden, var student eller pensionär så var de väldigt engagerade och hjälpsamma; både mot flyktingarna på centralen och mot allmänheten som på ett eller annat sätt behövde ha hjälp.

Läget har som sagt varit lugnt. Det har varit en jämn ström av flyktingar men de flesta har suttit och väntat in tiden för fortsatt transport någonstans. Framförallt barnen har varit förvånaandsvis lugna. Det känns som om de på något sätt har funnit sig i den hemska situationen de befinner sig i eller så förstår de inte riktigt vad det är som händer. Man hoppas ju på det sistnämnda.

Signalvärdet hos volontärerna var väldigt positivt då volontärerna (trots omständigheterna) utstrålade glädje och trygghet. Det slog mig att det inte behövs särskilt mycket för att inge förtroende och skapa trygghet. En uppgift som är extrem viktig med tanke på mottagandet flyktingarna fått i andra länder. Ryktet nådde mig att de även förväntade sig samma bryska metoder av den svenska polisen. Detta är något vi lyckades omvända i stor utsträckning! Vi tog kontakt med många av människorna på centralen, hjälpte till så gott vi kunde med att hänvisa till Migrationsverket för de som inte registrerat sig, till Röda Korset för de som behövde plåstras om, till SJ för de som ville köpa tågbiljett eller till volontärtältet med mat och dryck för de som var hungriga. Det behövs inte mer än ett leende ibland för att få ett leende tillbaka, ganska fantastiskt med tanke på vad många människor på flykt antagligen varit med om.

Jag tror att volontärerna gör en stor skillnad för tryggheten och lugnet på centralen!

Hur pass brottsförebyggande arbetet är får vi aldrig veta men klart är att det gör gott! Under dagarna jag var där var det inte aktuellt med ett ingripande en enda gång.

Något av det som är mest frustrerande bland oss alla är troligen språksvårigheterna. Men alla gör vad de kan, och om inte någon tolk finns i närheten så gör man allt för att hjälpa till eller hänvisa dem dit de vill.

Volontärerna har uttryckt att de känner att de gör ett meningsfullt jobb och i stort sett alla har velat återkomma för ett uppdrag på Malmö central.
 
En stor eloge till er alla som jag fått förmånen att arbeta med, det har varit väldigt lärorikt och kul! Jag tycker att ni gör ett gott informativt och förebyggande arbete så jag hoppas att jag får förmånen att jobba med er igen!

Ha det gott!

// Terese Lago

Reflektioner från volontärerna;

”Många flyktingar har tomma blickar vilket är ledsamt att se”.
”Barnen verkar härdade då de är väldigt lugna och finner sig i att sitta stilla och bara vänta i flera timmar”.
”De vet att de inte är välkomna i vissa länder och det måste vara en hemsk känsla”.
”Man har nästan förväntat sig mer ”panik” på centralen. Det är nästan ett konstigt lugn hos människorna”.
”Många privatpersoner vill donera saker och kommer fram och frågar vart de ska lämna det, vilket är glädjande”.

Till toppen