Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

En polisvolontärs vardag

Det är en helt vanlig lördag, klockan börjar närma sig nio på kvällen och jag ska precis avsluta passet för dagen då en knivbeväpnad man rusar ut från en restaurang och överrumplar allmänheten – och inte minst mig.

Klockan är strax innan nio på kvällen en varm lördag i maj månad och det är dags att avsluta dagens uppdrag. Som vanligt ska vi samlas på polisstation Davidshall där mina, för dagen, två ansvariga polismän från Helsingborg står och inväntar mig bland flera. När jag kommer gåendes mot Davidshall ser jag hur en stor man kommer farandes ut från en restaurang i närheten med en lång brödkniv i högsta hugg. Mannen med kniv är högljudd, han går mitt i gatan och jag samt mina polisvolontärkollegor befinner oss på trottoaren bredvid, ett stenkast bort. Jag känner hur adrenalinet börjar flöda till, mina sinnen skärps och jag undrar hur detta ska sluta.

Samtidigt som detta sker ser jag hur ett restaurangbiträde springer in på Davidshall och tillkallar hjälp. Instinkten säger till mig att rygga tillbaka och övervaka läget. Därefter ser jag hur mina två ansvariga poliser kommer springandes ut från polisstationen i högsta beredskap med mål att avvärja faran. Mannen blir ombedd att släppa kniven. Trots polisernas order vägrar mannen släppa kniven. Poliserna drar sina vapen och tillslut släpper mannen kniven och kan övermannas för att bojas. Mannen som nu ligger på marken kämpar hela tiden emot och skriker okvädningsord. Under tiden som detta pågår observerar jag och dirigerar om trafiken så att poliserna kan arbeta ostört.

Själva händelseförloppet går väldigt fort och det är så pass tydligt att mina ansvariga polismän har läget under kontroll redan från första stund, så det finns egentligen inte utrymme för eventuellt tvivel eller oro för min egen säkerhet. Det hela slutar med att patrull med radiobil tillkallas för transport av mannen. Jag och mina kollegor samlas upp och pratar om händelsen och efter att poliserna är klara med sina förhör har vi en uppsamling och sen är dagens pass slut.

Från fokus på att samlas för avrundning på dagen till skarpt läge på bara några sekunder, detta är en del av min vardag som polisvolontär. Med duktiga poliser runtomkring mig behöver jag inte oroa mig ens vid ett skarpt läge, utan jag kan fokusera på att vara en del av arbetet och avhjälpa eller underlätta istället. Jag får bevittna en knivbeväpnad man som härjar, avväpnas och transporteras iväg. Medan hans resa bara har börjat avslutas min för denna gång. Jag lämnar in min gröna väst och beger mig i den ljumma sommarkvällen.

Madelene
Polisvolontär

Till toppen