Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Skånepolisen mötte Malmöbor på festivalen

Polismyndigheten i Skåne stod tillsammans med Tullverket på Malmöfestivalen och förde dialoger med festivaldeltagarna. Syftet var att tillsammans med allmänheten prata om hur vi tillsammans kan skapa ett tryggare och säkrare Malmö.

                             Polisens tält lockade hundratals besökare

Under festivalveckan kunde festivaldeltagarna möta Tullverket och olika verksamheter inom polisen. Poliserna inom de olika områdena tog emot hundratals besökare i varierande åldrar och svarade på allmänhetens frågor som: Hur blir man piketpolis? Vad gör en volontär? Initiativet fick överlag positiv respons och det var många som tyckte att det var trevligt att få möta polisen i ett annat sammanhang än när ett brott har begåtts. Tullverket hade hundpuppvisning tre gånger per dag och det var mycket uppskattat bland besökarna.

Följande områden från polisens verksamhet var representerade.

Alkohol och brott
Denna dag behandlades allmänna ämnen om allt från trafikproblem och parkering, till önskningar om att polisen ska synas mer ute så som i parker. Några frågor om alkohol och langning ställdes också.

Hundförarna
Polisens hunduppträdande gjorde stor succé och lockade till sig åskådare. Bland uppträdandena fanns en uppvisning i lydnad där polishunden fick bita i en bit sadelgjord och visa att den inte släppte även om den blev svingad i luften. Den fick också bita en polis med väl madrasserad arm.

Polisens volontärer
Många besökare ville ha information om hur man blir volontär och vad det innebär, flera tog också chansen att anmäla sitt intresse direkt. Polisens volontärer fungerar som en länk mellan polisen och allmänheten, och arbetar på sin fritid med att förebygga brott och för att öka tryggheten i samhället.

Piketpolisen
Genomsnittsbesökaren under dagen var en ung kille i 20-årsåldern som går på eller funderar på att söka till polisutbildningen och undrar hur man går vidare till piketen. En förutsättning för att bli piketpolis är att man gått grundutbildningen och arbetat som polis ett tag. Därefter kan man ansöka och rekryteringen består bland annat av ett antal tester.

- Tonvikten i testerna ligger på den mentala kapaciteten, det vill säga att kunna göra rätt bedömningar i svåra situationen, säger Ola Fredriksson på piketen.

Flera besökare påpekade att det är bra att polisen fått mer resurser, så som genom Operation Alfred, och undrar om det lett till att det blivit lugnare i stan.

- Vi är en modern insatsstyrka som både hanterar insatsdelen såväl som arbetet mot den organiserade brottsligheten. Vi är inte bara en buss som kör runt. Insatsen mot grov organiserad brottslighet består för tillfället framförallt av underrättelseinhämtning och störningsverksamhet i motorcykelmiljön, säger Ola Fredriksson.

En besökare bjöd på en egen reflektion. En pojke hade uppmärksammat ett av piketens foton där poliser klättrat utanpå en byggnad. Pojken undrade vad som händer om en polis trillar ner från ett högt hus och fick svaret att man kan skada sig.

- I så fall vill jag inte bli polis, då vill jag bli tullare, svarade pojken.

Trafikpolisen

         Många passade på att ställa frågor till bland annat trafikpolisen          Många passade på att ställa frågor till bland annat trafikpolisen

De populära polismotorcyklarna framför tältet drog till sig flera barnfamiljer och många barn tog chansen att provsitta dessa. Enligt Hans Regen på trafikpolisen var det roligt att få möjlighet att träffa folk på andra premisser, och inte som till vardags när det handlar om att skriva ut böter.

Våld i nära relation
Frågor ställdes om hur det är att vara utredare av denna typ av brott och en fråga handlade om hur man som privatperson ska agera om man misstänker att grannen blir misshandlad. Det viktigaste i dessa fall är att kontakta polisen. Om det är möjligt kan man också försöka prata med den som är utsatt och fråga om det finns något man kan göra.

Enligt polisen var det få besökare som ställde specifika frågor om våld i nära relationer, vilket tros ha att göra med att det är ett laddat och känsligt ämne som kan vara svårt att ta upp.

Bedrägeri
Bedrägerisektionen delade bland annat ut informationsfoldrar till förbipasserande. Enligt Magnus Nilsson, förundersökningsledare, är ett viktigt råd till allmänheten att vara kritisk när man handlar, inte minst på internet. Sunt förnuft är a och o samt att granska varans kvalitet, om en vara verkar väldigt billig bör man fråga sig om det är något som inte stämmer.

Internetbedrägerier, att en privatperson beställer en vara på internet, sätter in pengar i förskott på säljarens konto, och sedan inte får någon vara, är bland de vanligaste bedrägeribrotten. För att slippa drabbas bör man undvika förskottsbetalning och att använda säkra betalningsmetoder, där man kan få tillbaka pengarna om varan inte levereras.

Dokumentärserien Malmöpolisen

Paul Juhlin och Magnus FornellTV-profilerna från serien Malmöpolisen fanns på
på plats, bland andra Magnus Fornell, Maria
Nordin, Håkan Gustafsson och Paul Juhlin.
Programmet är nominerat till tv-priset Kristallen i
kategorin årets dokumentärprogram. Deltagarna
har sedan serien visades vant sig vid att bli
igenkända på stan, både med och utan uniform.

- Att vara med i serien var mitt sätt att ge en normal bild av polisen, att visa att vi är som alla andra. Programmet speglar vår vardag och verklighet och förhoppningsvis har den hjälpt till att förmedla den, säger Håkan Gustafsson, till vardags processledare för alkoholbrott.

                           Magnus Fornell, Maria Nordin, Håkan Gustafsson, Paul Juhlin 
  

Till toppen