Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Medarbetare på it-avdelningen berättar

Cecilia, Katrin, Hanna och Tom jobbar inom olika delar av it-avdelningen. Här berättar de om sina arbeten, varför de sökte jobb på polisens it-avdelning och vad de tycker är bäst med deras jobb.

Katrin sätter användaren i centrum

Katrin Nordin arbetar sedan hösten 2016 som User Experience (UX) Designer i mobilitetsteamet på it-avdelningen. Dessförinnan pluggade hon interaktionsdesign på Stockholms universitet.

Porträtt på Katrin, UX-designer på Polismyndigheten.

I rollen som UX-designer lägger Katrin mycket tid på att sätta sig in i verksamhetens behov för att kunna föreslå relevanta lösningar. Fotograf Polismyndigheten.

Vad gör du i rollen som UX Designer?

Mitt fokus är användarupplevelsen - att förbättra interaktionen mellan användare och produkt. Det görs bland annat genom att designa med användbarhet och tillgänglighet i främsta rummet.

Jag är med och säkerställer att de system, funktioner etc. som vi utvecklar görs utifrån användarens behov. Bland mina uppgifter ingår research för att förstå verksamheten, interaktionsdesign, grafisk form och användningstestning.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Dagarna har hittills varit väldigt varierade! Återkommande är de kontinuerliga avstämningarna med slutanvändarna. Mycket tid går till att förstå verksamhetens behov och göra relevanta lösningsförslag därefter.

Vad tycker du är bäst med ditt jobb?

Det är hög kompetens och bra stämning i mobilitetsteamet. Jag gillar det användarcentrerade arbetssättet och givetvis de engagerade slutanvändarna.

Det känns som att min kompetens fyller en viktig funktion och självklart känns det fantastiskt att få bidra till att underlätta arbetet för våra poliser.

Cecilia utvecklar polisens kart- och e-tjänster

Cecilia Gårlin har en bakgrund som programmerare och jobbade i privat sektor innan hon 2011 började som systemutvecklare inom polisen. Idag är hon gruppchef för två utvecklingsteam i Norrköping.

Porträtt av Cecilia, gruppchef på it-avdelningen hos polisen.

Samhällsnyttan var en viktig anledning till att Cecilia sökte sig till polisen. Fotograf Polismyndigheten.

Vad innebär ditt jobb som gruppchef?

Jag är gruppchef och produktägare för polisens kartapplikationer och e-tjänster. Jag ansvarar för två utvecklingsteam. Det ena utvecklar de kartstöd som poliserna behöver, det andra utvecklar e-tjänster för medborgarna. Jag har personalansvaret och leveransansvaret och balanserar min tid mellan dessa två delar.

Vad fick dig att söka jobb på polisens it-avdelning?

Jag fick reda på jobbet genom kontakter. Det var mycket känslan av att kunna bidra till något samhällsnyttigt som gjorde att jag tyckte det var värt att söka tjänsten.

Vad är bäst med ditt jobb?

När vi levererar verksamhetsnytta och får feedback direkt från våra användare och när jag får vara med när medarbetare växer. Att ha team som arbetar tight ihop och tar ansvar tillsammans är häftigt att uppleva. Jag gillar att utveckla arbetssätt och tänka nytt för att få oss att bli effektivare.

Vårt arbete: att göra samhället säkrare

Tom Johansson och Hanna Gäddman är nyanställda på polisens it-avdelning. Det finns flera skäl till varför de valde just Polismyndigheten som arbetsgivare - samhällsnyttan väger tyngst.

Tom började arbeta som utvecklare inom PKI, Public Key Infrastructure, i augusti 2017, efter att tidigare under året ha gjort sitt exjobb hos myndigheten. Polisen var något av en drömarbetsgivare, berättar han, då arbete vid en större organisation lockade:

– Hos polisen finns väldigt intressanta utmaningar som uppkommer i och med att det är en stor organisation med gott om resurser. It-säkerhet ligger väldigt nära kärnverksamheten och det finns en otrolig kompetens här. För mig har det varit fantastiskt inspirerande att arbeta i en öppen kultur där alla delar med sig av det de kan, berättar Tom.

Även Hanna är nyanställd. Under vårterminen 2017 praktiserade hon på it-avdelningens grupp för beslutsstöd och skrev därefter sitt exjobb. Det ledde till att hon i dag är uppdragsledare på it-avdelningen.

Precis som i fallet med Tom, lockades hon av organisationens muskler. Men viktigast av allt är göra skillnad för samhället, menar Hanna:

– Största anledningen till att jag valt att arbeta på Polismyndighetens it-avdelning är att mitt arbete faktiskt bidrar till samhällsnyttan. För mig som dessutom arbetar inom beslutsstöd har Polismyndigheten bland de mest intressanta data man kan arbeta med. Det är ytterligare ett stort plus att arbeta på en IT-arbetsplats med så jämn könsfördelning mellan kvinnor och män.

Tom understryker att det är just samhällsnyttan som särskiljer polisen från många andra arbetsgivare:

– Det pågår en kapplöpning där du har "the good guys" och "the bad guys" som tävlar mot varandra. Det ställer hela tiden krav på oss; att vi ska följa med i utvecklingen, jobba agilt och dessutom ligga i framkant. Den utmaningen lockar människor som brinner för att arbeta med den senaste tekniken. Det känns väldigt bra att göra nytta för samhället och att hjälpa dem som är längst ut på fronten med att tillhandahålla verktyg.

Polisen är dessutom en arbetsplats där du som anställd har möjlighet att växa i din yrkesroll:

– Jag var ganska grön när jag började här i augusti, och jag var öppen med att jag behövde lära mig en hel del. Alla hade full förståelse för det. Den kulturen genomsyrar nämligen hela organisationen. Man blir inte fullärd utan vi måste hela tiden vidareutbilda oss och hänga med i det som händer. Utvecklingen inom IT går i en rasande takt, den accelererar snarare än stagnerar. Pratar man dessutom om säkerhet ser vi dagligen hur viktigt det är för samhället att hänga med i utvecklingen, avslutar Tom.

Text: Adrianna Jalming.

 

 

Till toppen