Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Operativ analytiker

Polismyndigheten söker en operativ analytiker till Nationella operativa avdelningen, Nationellt It-brottscentrum, Gruppen för internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn (ISÖB).

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Stockholms län

Utlyst

07 december 2018

Ansök senast

21 december 2018

Referensnummer

225/18

Arbetsplatsbeskrivning

Nationella operativa avdelningens uppgifter och ansvar har bäring på nationell och internationell kommunikation och samordning, nationell och internationell underrättelseverksamhet, utredning av föreskrivna brottstyper eller sällan förekommande brott samt biträde till regionerna. Dessutom ska avdelningen genom omvärldsbevakning och omvärldsanalys ha ansvar för framtagande av lägesbilder avseende brotts- och händelseutveckling nationellt och internationellt samt ha ett tydligt funktions- och processansvar för flera verksamhetsområden.

Nationella operativa avdelningen ska också vara nationell kontaktpunkt mot Säkerhetspolisen, Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt. Avdelningen ska bestå av åtta organisatoriska enheter; en operativ enhet, en utredningsenhet, en underrättelseenhet, en internationell enhet, en beredningsenhet, en kontaktenhet, ett kansli samt ekobrottskansliet.

Den 1 oktober 2015 inrättades Nationellt It-brottscentrum på polisens nationella operativa avdelning (NOA). Nationellt It-brottscentrum ska vara myndighetens knutpunkt för IT-relaterad brottslighet.

Gruppen ISÖB ansvarar för identifiering av brottsoffer i samband med internetrelaterade sexualbrott mot barn, samt utredning och stöttning till regionerna i brottsområdet. Vi har också ansvar för myndighetens digitala referensbibliotek vad gäller dokumenterade sexuella övergrepp mot barn.

Arbetsbeskrivning

Som operativ analytiker ingår du i en lite sektionsgemensam grupp med analytiker medan du främst är kopplad till gruppen för internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn, som specialist.

Analytikern ska:

• Strukturera, sammanställa och analysera stora informationsmängder från polisiära register, utredningsmaterial samt annat material som kan vara relevant för brottsutredningsverksamheten.

• Visualisera och presentera gjorda slutsatser och analyser vid olika tillfällen och sammanhang både skriftligt och muntligt.

Man kan även komma att biträda de andra utredningsgrupperna i deras arbete och även få andra uppgifter i utredningsarbetet i de ärenden som handläggs på sektionen som inte enbart är analysarbete.

Du kan komma att ingå i team som biträder utredningsarbete i andra regioner i ärenden gällande främst internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn. I våra ärenden ingår det ofta stora mängder nätverksloggar, chattloggar och liknande som behöver struktureras, det förekommer även bild och filmmaterial på dokumenterade sexuella övergrepp mot barn.

För att nå ett bra resultat i arbetet krävs ett nära samarbete med It-brottscentrumets poliser och civilanställda och andra samarbetspartners.

Resor förekommer, både in- och utrikes, ibland även med kort varsel.

Kvalifikationer

Ska-krav

 • Akademisk utbildning, exempelvis inom områden som samhälls- beteende eller statsvetenskap, kriminologi, eller polisutbildning, eller annan utbildning som arbetsgivaren finner relevant för rollen. Alternativt dokumenterad flerårig arbetslivserfarenhet av att analysera komplex information.
 • Erfarenhet av analytiskt arbete, helst med operativ inriktning.
 • God erfarenhet av databashantering.
 • God förmåga att genomföra analyser med hjälp av olika analysverktyg i IT-miljö.
 • Förmåga att arbeta med flera uppgifter samtidigt under tidspress, individuellt och/eller i grupp.
 • Goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.
 • Erfarenhet av muntliga och skriftliga presentationer.


Meriterande

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av och intresse för arbete mot brott med koppling till internet.
 • Kunskap om polisens register samt RAR och DurTvå.
 • Erfarenhet av arbete med nätverksloggar och annan datatrafik.
 • Programmeringskunskaper.
 • Utomnordiska språkkunskaper


Personliga egenskaper

I arbetet ingår det att hantera skyddsvärt material varför vi vill att du ska ha hög integritet och ett professionellt förhållningssätt.

För att lyckas i rollen som operativ analytiker ser vi att du har mycket god förmåga att samarbeta i grupp såväl som enskilt och har förmåga att samarbeta med olika yrkeskategorier. Du har god uthållighet, noggrannhet och logiskt tänkande.

Du innehar även en kreativ förmåga och är inte rädd för att utnyttja din innovativa förmåga att lösa svåra och tidskritiska analysuppgifter.

Vi ser också att du innehar en flexibilitet att med kort varsel byta arbetsuppgifter/ arbetsområde och har förmåga att växla mellan planerad och händelsestyrd verksamhet.

Du har ett självgående och initiativtagande arbetssätt, samt ett stort engagemang och positivt förhållningssätt till arbetsgruppen.

Arbetet kan vara omväxlande och arbetstempot varierande vilket även ställer krav på flexibilitet och stresstålighet.

Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper och färdigheter.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta Lena Larsson, tfn: 010-563 86 63. Besök gärna Polisens webbplats www.polisen.se.

Fackliga företrädare

Facklig information lämnas av: Kent Svärd, SACO, tfn 010-56 34 211; So-fia Ask, Polisförbundet, tfn 010-56 38710; Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010 5677092; Karna Tillheden, Seko Polisen, tfn 010-56 16 627.

Övrig information

Vi erbjuder en arbetsplats med många intressanta arbetsuppgifter och yrkesgrupper. Du får möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten. Vi bedriver vår verksamhet med det engagemang, den tillgänglighet och den effektivitet som vårt uppdrag kräver. Polismyndigheten arbetar aktivt med jämställdhet och mångfald och strävar efter att skapa en arbetsplats där skiftande erfarenhet och bakgrund tas till vara.

Våra anställda har tillgång till ett friskvårdsutbud med goda träningsmöjligheter.

Mer om anställningen

Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning.
Arbetsort: Arbetsplatsen ligger på Kungsholmen i Stockholm.
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid tillämpas.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning, med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen, genomförs före anställning. Anställningen kräver svenskt medborgarskap.

Nationella Operativa Avdelningen arbetar aktivt med jämställdhet och mångfald och vill skapa en arbetsplats där skiftande erfarenheter och bakgrund tas tillvara.

Vi eftersträvar även en jämn könsfördelning.

Vid ansökan kommer dina personuppgifter behandlas enligt offentlighetsprincipen. Genom din ansökan samtycker du till behandlingen.

Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV (inga betyg eller intyg). Vi tar endast emot bilagor i pdf- och doc-format.

Skicka din ansökan via e-post jobb.noa@polisen.se senast fredag 21 december 2018. Märk din ansökan med ref. nr: 225/18 i mailets ärendemening.

Har du skyddad identitet söker du genom att skicka in din ansökan via post till: Polismyndigheten, Box 122 56, 102 26 Stockholm eller kontakta berörd HR-konsult Wenche Lundgren; wenche.lundgren@polisen.se.

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen