Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Jurister till NOA, Gränspolissektionen

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Stockholms län

Utlyst

20 september 2018

Ansök senast

01 oktober 2018

Referensnummer

133/18

Arbetsplatsbeskrivning

Nationella operativa avdelningens uppgifter och ansvar har bäring på nationell och internationell kommunikation och samordning, nationell och internationell underrättelseverksamhet, utredning av föreskrivna brottstyper eller sällan förekommande brott samt biträde till regionerna. Dessutom ska avdelningen genom omvärldsbevakning och omvärldsanalys ha ansvar för framtagande av lägesbilder avseende brotts- och händelseutveckling nationellt och internationellt samt ha ett tydligt funktions- och processansvar för flera verksamhetsområden.

Noa:s Operativa enhet ska dygnet runt, i samverkan med internationella enheten, ansvara för nationell och internationell operativ kommunikation och samordning så att Polismyndighetens resurser används effektivt. Vidare ska enheten biträda polisregionerna vid internationell rättslig hjälp samt upprätthålla nationell krisberedskap.

Gränspolissektionen är en del av Noa:s operativa enhet och har det strategiska ansvaret för gränspolisverksamheten och ansvarar för att samordna, strukturera och metodutveckla polisens arbete med gränskontroll, inre utlänningskontroll och verkställigheter. Sektionen är nationell kontaktpunkt för EU:s gränskontrollbyrå Frontex och samordnar Sveriges deltagande i byråns gränskontroll- och gemensamma återvändandeoperationer. Här finns den Nationella Samordningscentralen för gränsövervakningssystemet Eurosur, förvaltningen av gränsfonden och polisens ambassadsamordning. Sektionen ger stöd till gränskontrollen i frågor om resehandlingar och dokument. Slutligen ansvarar sektionen för registrering av inreseförbud (personer som förbjudits att återvända till Sverige), den så kallade U-boken. Utöver detta har Gränspolissektionen har inrättat en organisation för passagerarinformation med övergripande uppgift att samla in och behandla PNR-uppgifter från lufttrafikföretag, enligt lagen om flygpassageraruppgifter i brottskämpning.

Arbetsbeskrivning

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter blir att bereda olika rättsliga frågeställningar inom det gränspolisiära området samt ansvara för att personuppgiftshanteringen vid passagerarinformationsverksamheten sker i enlighet med reglerna i lagen om flygpassageraruppgifter i brottsbekämpningen och lagen om passagerarregister.

Bland arbetsuppgifterna ingår:

 • Göra rättsutredningar i olika utlänningsrättsliga frågor, särskilt hantering av tvångsåtgärder enligt utlänningslagen
 • Informera och verka för en enhetlig rättstillämpning
 • Svara på remisser och delningar
 • Arbeta med att ta fram styrdokument
 • Ansvara för att utarbeta rutiner, dokumentation och metoder för revidering och kontroll av personuppgiftshanteringen
 • Ansvara för samverkan med andra berörda myndigheter inom området personuppgiftsskydd
 • Biträda verksamhetens chefer med att säkerställa att all personuppgiftshantering möter kraven i relevant lagstiftning
 • Kvalitetssäkra och medverka vid utbildningar av medarbetare

 

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Juristexamen
 • Flerårig erfarenhet av utlänningslagstiftningen, till exempel genom arbete inom en förvaltningsmyndighet
 • Erfarenhet av personuppgiftsjuridik och dataskyddsfrågor
 • God förmåga att uttrycka sig i tal och skrift såväl på svenska som på engelska 

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av internationellt samarbete
 • Erfarenhet av arbete med Europols informationssystem SIENA
 • Erfarenhet av lagstiftningsarbete
 • Erfarenhet av utvecklingsarbete, gärna vid myndighet
 • Erfarenhet av arbete med gränskontrollfrågor
 • Ytterligare språkkunskaper, gärna i EU-språk
 • Fullgjort notarietjänstgöring

 Personliga egenskaper

Som person är du analytisk, strukturerad, noggrann och engagerad med förmåga till flexibilitet. Vi ser gärna att du är nyfiken och öppen för att ta dig an nya arbetsuppgifter. Då det är viktigt att löpande dokumentera arbetet bör du ha en mycket god förmåga att arbeta strukturerat. Du bör ha en mycket god förmåga till kritiskt och konstruktivt tänkande samt kunna se saker i ett vidare perspektiv. Du ska trivas med att arbeta i grupp och du har lätt för att etablera och vidmakthålla kontakter. Vi ställer krav på att du har hög integritet och sekretessmedvetenhet.

Då en stor del av arbetet präglas av samarbete och kontakter, både internt och externt, kommer stor vikt att läggas vid dina personliga egenskaper och samarbetsförmåga.

Tjänsten innefattar resande, både inom Sverige och till andra länder.

Kontaktpersoner

Tillförordnad gruppchef: Kristoffer Tunander, tfn: 0105639235

Fackliga företrädare

Kent Svärd, SACO, tfn 010-56 34 21;
Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10;
Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-56 770 92;
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 0732-490 422

Övrig information

Anställningen

Anställningsform: tillsvidareanställning med sex månaders provanställning 
Arbetsort: Stockholm
Arbetstid: flextid tillämpas
Tillträde: enligt överenskommelse

Anställningen kräver svenskt medborgarskap.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning, med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen, kommer genomföras före anställningen.

Ansökan

Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV (inga betyg eller intyg) senast den 01 oktober 2018. Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format.

Skicka din ansökan via e-post till jobb.noa@polisen.se eller till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm. Märk din ansökan med Ref. nr.133/18 i mailets ärendemening.
Har du skyddad identitet söker du genom att skicka in din ansökan via post till: Polismyndigheten, Box 122 56, 102 26 Stockholm eller kontakta berörd HR-konsult Lydia Grozman, Tel: 0105637376

Den rättsliga grunden för behandling av personuppgifter är att du som kandidat samtycker till sådan behandling som en del av ansökan till tjänsten, där du som kandidat väljer vilken typ av personuppgifter som delas med Polismyndigheten i detta avseende. Observera att du som kandidat är berättigad att när som helst dra tillbaka det nämnda samtycket genom att kontakta Polismyndigheten.

Dina personuppgifter behandlas hos oss under rekryteringsprocessen och i den utsträckning detta är nödvändigt för att uppfylla lagstiftningen, dock längst två år. Du som kandidat kan när som helst kontakta Polismyndigheten för att utöva rätten att få tillgång till, korrigera eller radera personuppgifter. Även för att begränsa eller invända mot behandlingen av din data samt rätten till dataportabilitet. Dessutom har du som kandidat rätt att lämna ett klagomål till dataskyddsmyndigheterna när det gäller behandling av dina personuppgifter.

De personer som har tillgång till personuppgifterna är rekryterande chef samt HR-konsulter hos Polismyndigheten. Har du frågor kring integritet, kontakta Polismyndigheten för ytterligare information. Mer information finns på www.polisen.se/personuppgifter/rattigheter

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen