Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Utredare till Brott i nära relation, Polisområde Kalmar Kronoberg

Polisområde Kalmar Kronoberg söker utredare.

Organisation

Polisregion Syd

Län

Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län, Skåne län

Utlyst

12 augusti 2019

Ansök senast

25 augusti 2019

Referensnummer

C30262/2019

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Polismyndigheten i Region Syd behöver nu utöka våra team som arbetar med att utreda brott mot särskilt utsatta brottsoffer. Vi söker dig som har ett genuint intresse och fallenhet för att arbeta med brott i nära relation och sexualbrott och den särskilda utmaning detta innebär vid utredningsverksamheten på utredningssektionen i PO Kalmar Kronoberg. Du kommer att placeras i en av polisområdets grupper för utredning av brott i nära relation/grova brott. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Detta är en även en möjlighet för dig som tidigare varit anställd som polis inom myndigheten, och som är intresserad av att börja arbeta inom Polisen på nytt - tveka inte, ansök idag.

Polisregion Syd har cirka 4500 medarbetare. Regionen består av fem polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli. Inom respektive polisområde finns lokalpolisområden, polisområdeskansli, utredningssektion/er och sektion för utredningsjourverksamhet. Här finns mer information om hur det är att jobba inom polisen https://polisen.se/om-polisen/jobba-hos-polisen/.

Polisområdet består geografiskt av hela Kalmar och Kronobergs län. På utredningssektionen finns grupper för utredning av brott i nära relation, grova brott, grupp för beslagshantering och polisområdets spaningsverksamhet. Till våra grupper för utredning av brott i nära relation söker vi nu nya utredare. I dessa grupper utreds brott i nära relation mot såväl vuxen som barn. Utredningssektionen har geografiskt ansvar för hela polisområdet gällande brottstypen. I gruppen som återfinns i Västervik/Oskarshamn utreds även s.k grova brott. Beroende på tjänstgöringsort kan arbetsledning på distans förekomma.

På utredningssektionen hanteras de brott som enligt brottskatalogen ska hanteras på polisområdesnivå såsom brott i nära relation mot såväl vuxen som barn, sexualbrott och grova våldsbrott. Hantering av frihetsberövade är vanligt förekommande vilket periodvis kräver korta handläggningstider och arbete under tidspress m.m.

Arbetsbeskrivning

Som utredare i en grupp för utredning av brott i nära relation (BINR) kommer du att handlägga brottsutredningar som skett i nära relation där vuxen och/eller barn är involverade. Vanligt förekommande brott är vålds- och sexualbrott i nära relation mot barn och vuxna. Arbetet innebär självständig handläggning och ansvar för brottsutredningar inom de brottskategorier som handläggs av sektionen under ledning av förundersökningsledare från polismyndigheten eller från åklagarmyndigheten, såväl med som utan frihetsberövade. I större resurskrävande utredningar är det vanligt förekommande att flera utredare arbetar tillsammans varför du även kommer att arbeta i grupp eller mer teambaserat emellanåt.

Arbetet präglas av många kontakter med såväl arbetskamrater, särskilt brottsutsatta, misstänkta, socialtjänst, skolpersonal, advokater och åklagare varför dina kommunikativa och sociala förmågor kommer att ställas på prov.  Det förutsätts att du sätter dig in i och håller dig uppdaterad med aktuella och rådande regelverk och lagstiftning och är villig att genomgå utbildning och fortbildning inom angivna arbetsuppgifter.

I rollen som utredare ingår att objektivt värdera information från flera källor, ta fram specifika fakta, vikta och avgöra betydelsen av varje enskild information, dra slutsatser, bedöma samband mellan ett antal variabler och sammanfatta uppgifter till en logisk helhet. Du kommer att arbeta i komplexa ärenden som kan innehålla stötande eller obehagligt material. Uppdraget gör att du bl.a. tar fram och tar del av detaljerad information i brottsutredningar genom t.ex. förhör och förutsätter förståelse för och förmåga att hantera uppgifter med skyddsvärde. Då du blir en viktig del i förundersökningsprocessen krävs att du kan ta egna initiativ som leder förundersökningen framåt.

Arbetsuppgifterna är varierande och kräver att man har förmåga att självständigt lägga upp sitt arbete utefter de prioriteringar som råder inom området med samtida höga krav på att säkerställa den enskildes rättssäkerhet och rättstrygghet. Utredningsverksamheten är operativ och ställer krav på flexibilitet mellan prioriteringarna. Du arbetar främst i polisens olika IT-system och det förekommer även inslag av manuellt pappersarbete. Vi förutsätter att du är van att arbeta med dator som främsta arbetsverktyg.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:
• Polisexamen eller akademisk examen inom exempelvis beteendevetenskap, sociologi, juridik och kriminologi alternativt har du genom ditt arbetsliv erhållit kunskaper och erfarenheter som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
• Goda språkkunskaper i svenska och engelska  i såväl tal som skrift
• Körkort för manuell växel, med behörighet lägst klass B, då resor i tjänsten kan bli aktuellt

Meriterande
• Erfarenhet av självständigt brottsutredningsarbete inom Polismyndigheten
• Annan erfarenhet av utredning som bedöms relevant för funktionen t ex från Försäkringskassan, Migrationsverket, socialtjänsten och försäkringsbranschen.
• Erfarenhet av att analysera stora mängder informationsmaterial
• Genomförd utbildning brottsutredning för civilanställda utredare (10 veckor)
• Tidigare erfarenhet inom brottsområdet Brott i nära relation.
• Genomgått utbildning i utredningsmetodik brott i nära relation alternativt brott mot barn
• Erfarenhet av samverkan med externa aktörer som exempelvis socialtjänsten
• Erfarenhet/utbildning i förhörsmetodik eller motsvarande, t.ex. samtalsmetodik.

Personliga egenskaper
En förutsättning för att klara arbetsuppgifterna är att du är:
• Strukturerad - håller deadlines, arbetar effektivt och är noggrann även under tidspress.
• Samarbetsförmåga - arbeta bra med andra så väl kollegor som samarbetspartners.
• Initiativtagande - ser vad som behöver göras och får verkstad i uppdragen.
• Flexibel- förmåga att prioritera och ställa om när omgivningen kräver det.
• Relationsskapande - tar ansvar för och är tillmötesgående och underhåller goda relationer.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef: Växjö, Mathias Borg, 010-5622022, Kalmar, Monica Oldin, 010-5623740, Oskarshamn, Cecilia Brick, 010-5623114.

Information om rekryteringsprocessen lämnas av HR-konsult Anne-Lie Holgersson, 010-56 201 27.

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Annelie Larsson, 010-5622132 , polisforbundet.regionsyd-rekrytering@polisen.se, ST region syd, Jörgen Mårtensson, 010-56 18155, st.region-syd@polisen, SACO-S region Syd, Kjell Frisdahl, 070-356 48 71, saco-s.regionsyd@polisen.se, Seko Polisen Monica Veberg, 070-549 11 35, monica.veberg@polisen.se.                         

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning som handläggare/pa/insp med provanställning om sex månader.
Arbetsort : Kalmar, Oskarshamn, Västervik, Vimmerby, Växjö, Ljungby
Arbetstid: Dagtid, flextid. Hänvisning till Polisens arbetstidsavtal ASA/Polis 5 § och 7 §.
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Utredare brott i nära relation, Polisområde Kalmar Kronoberg

Behov av utbildning prövas individuellt och ges efter anställning. Den grundläggande utbildningen för exempelvis civila brottsutredare är 10 veckor lång och där såväl studier på annan ort som självstudier är aktuella.

Då vi lever i en ständig föränderlig värld behöver våra medarbetare kunna anpassa sig för de utmaningar som vi möter. De lokala förutsättningarna och behoven kan komma att vara styrande i rekryteringen.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap men du får gärna ha utländsk bakgrund. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 25 augusti 2019. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Ange även önskemål om placeringsort. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Alla dina uppgifter sparas på ditt CV-konto och du kan enkelt logga in och uppdatera dina uppgifter när du vill. Uppgifterna behandlas och sparas enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Har du skyddad identitet söker kontakta HR-konsult Anne-Lie Holgersson, annelie.holgersson@polisen.se, 010-56 20127.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg

Till toppen