Spanare till Ingripande och spaningsenheten

Organisation

Avdelningen för särskilda utredningar

Län

Stockholms län

Utlyst

16 december 2019

Ansök senast

21 januari 2020

Referensnummer

A648.016/2019

Arbetsplatsbeskrivning

Avdelningen för särskilda utredningar (SU) handlägger ärenden enligt förordningen (2014:1106) om handläggning av ärenden om brott av anställda inom polisen och vissa andra befattningshavare (SUF). Ärendena avser anmälningar mot anställda inom Polismyndigheten och Säkerhetspolisen, den som genomgår grundutbildningen till polis, åklagare, domare, nämndemän riksdagsmän, statsråd samt personal som står direkt under polisiär arbetsledning såsom inhyrda arrestvakter. Vidare ska avdelningen vid behov ge stöd och biträde till Justitieombudsmannen, Justitiekanslern och andra myndigheter.

Oberoende och kvalitet

Chefen för avdelningen anställs genom beslut av regeringen och verksamheten finansieras via egen anslagspost. Polismyndighetens insynsråd och regionpolisråd har till uppgift att särskilt följa verksamheten. SU är en fristående avdelning inom Polismyndigheten och är lokaliserade frånskilt från övrig polisverksamhet. Avdelningen samverkar med Särskilda åklagarkammaren (SÅK) och har bland annat upprättat gemensamma handlingsrutiner.

Organisation

 Avdelningen består av ett kansli, en ärendesamordningsenhet, en underrättelseenhet, en spaningsenhet samt tre utredningsenheter. Kansliet, ärendesamordningsenheten, underrättelseenheten samt spaningsenheten är placerade i Stockholm. Utredningsenheterna är placerade i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Avdelningen söker nu spanare med placering vid spaningsenheten i Stockholm.

Arbetsbeskrivning

Den huvudsakliga arbetsuppgiften på enheten är spaningsarbete som avser misstanke om brott begånget i tjänsten eller på fritiden av polisanställd och vissa andra myndigheters befattningshavare. Karaktären på brotten är varierande där det förutom brott mot Brottsbalken också förekommer brott mot Speciallagstiftningen. Som spanare kommer du ingå i ett team som kommer genomföra olika spaningsinsatser.

 Arbetsuppgifterna är varierande och består bland annat av:

 • Kartläggande spaning i underrättelsesyfte såväl som i inledd förundersökning
 • Samverkan med Polismyndigheten men även andra myndigheter
 • Viss utredningsverksamhet
 • Resor inom Sverige kommer vara aktuellt

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Polisexamen
 • Minst 2 års dokumenterad erfarenhet av spaningsarbete
 • Praktisk erfarenhet av arbete med tvångsmedel
 • Förmågan att uttrycka dig väl i svenskt tal och skrift.
   

Vi ser det som meriterande om du har:

 • Erfarenhet av att arbeta mot narkotika - spaning och utredning
 • NIGS alt NPS utbildning eller likvärdig
 • Erfarenhet av utredningsverksamhet
 • Goda IT-kunskaper samt praktisk erfarenhet av programvaror för utredningsverksamheten samt bildbehandling

Personliga egenskaper

Du ska ha förmågan att kunna arbeta självständigt, men också i grupp. Arbetet ställer stora krav på hög integritet, flexibilitet och gott omdöme. Du ska ha ett strukturerat arbetssätt med fokus på noggrannhet. Du är prestigelös och trygg i dig själv, dina kunskaper och erfarenheter förmedlar du enkelt och gärna till dina kollegor. Du bidrar också aktivt för att utveckla verksamheten tillsammans med dina kollegor så därför är sammarbetsförmåga mycket viktigt. Du ser möjligheter i förändring, är uppmärksam på nya behov och krav från omgivningen och med din kreativitet kommer du gärna med förslag på nya idéer som främjar det fortsatta arbetet.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer? Välkommen att kontakta chefen för spaningsenheten i Stockholm, Polismästare Henrik Thelander 010-56 35658, alt : henrik.thelander@polisen.se

Fackliga företrädare

Saco-S: Fredrik Bergh, tfn 010-563 91 37
Polisförbundet: Sofia Ask, tel. 010 563 87 10
ST: Kent Söderlund, tel. 072 221 27 50
Seko Polisen: Karna Tillheden, tel. 010 561 66 27

Övrig information

Arbetsort: Stockholm
Anställningsform: Tillsvidareanställning, kommissarie
Omfattning: Heltid
Arbetstid: Flextid tillämpas
Tillträde: Enligt överenskommelse

 

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap men du får gärna ha utländsk bakgrund. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till (t.ex.) jobb.na@polisen.se senast den 21 januari. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. A648.016/2019 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr A648.016/2019 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen