Operativ analytiker till avd för särskilda utredningar, placering i Göteborg

Organisation

Avdelningen för särskilda utredningar

Län

Västra Götalands län

Utlyst

02 december 2019

Ansök senast

07 januari 2020

Referensnummer

A623.179/2019

Arbetsplatsbeskrivning

Avdelningen för särskilda utredningar (SU) handlägger ärenden enligt förordningen (2014:1106) om handläggning av ärenden om brott av anställda inom polisen och vissa andra befattningshavare (SUF). Ärendena avser anmälningar mot anställda inom Polismyndigheten och Säkerhetspolisen, den som genomgår grundutbildningen till polis, åklagare, domare, nämndemän riksdagsmän, statsråd samt personal som står direkt under polisiär arbetsledning såsom inhyrda arrestvakter. Vidare ska avdelningen vid behov ge stöd och biträde till Justitieombudsmannen, Justitiekanslern och andra myndigheter.

Oberoende och kvalitet

Chefen för avdelningen anställs genom beslut av regeringen och verksamheten finansieras via egen anslagspost. Polismyndighetens insynsråd och regionpolisråd har till uppgift att särskilt följa verksamheten. SU är en fristående avdelning inom Polismyndigheten och är lokaliserade frånskilt från övrig polisverksamhet. Alla utredare vid SU är kommissarier med lång erfarenhet av utredningsverksamhet och kompetenser från olika verksamhetsområden. Avdelningen samverkar med Särskilda åklagarkammaren (SÅK) och har bland annat upprättat gemensamma handlingsrutiner.

Organisation

Avdelningen består av ett kansli, en ärendesamordningsenhet, en underrättelseenhet, en spaningsenhet samt tre utredningsenheter. Kansliet, ärendesamordningsenheten, underrättelseenheten samt spaningsenheten är placerade i Stockholm. Utredningsenheterna är placerade i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Avdelningen söker nu en operativ analytiker med placering vid enheten i Göteborg

Arbetsbeskrivning

Den huvudsakliga arbetsuppgiften på enheten är utredningsarbete som avser misstanke om brott begånget i tjänsten eller på fritiden av polisanställd och vissa andra myndigheters befattningshavare. Brotten som utreds är av varierande karaktär. Den främsta arbetsuppgiften som operativ analytiker är att vara förundersökningsstöd åt utredarna på enheten, men du kommer också vid behov hjälpa de andra enheterna inom avdelningen.

Arbetsuppgifterna består bl.a. av att:

 • Bearbeta och analysera information
 • Sammanställa information för vidare operativa åtgärder
 • Sammanställa strukturerade underlag

Analytikerns material ska kunna fungera som bevismaterial vid en förhandling.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Erfarenhet av utredningsarbete inom brottsbekämpande verksamhet eller motsvarande
 • Praktisk erfarenhet av arbete med kvalitativa analysmetoder
 • Praktisk erfarenhet av programvaror för inhämtning och analys av information från sociala medier
 • Goda kunskaper i Excel
 • Goda kunskaper i engelska

Du behöver behärska svenska väl, både i tal och skrift

Meriterande

Följande är meriterande:

 • Polisexamen eller annan akademisk utbildning som arbetsgivaren kan bedöma som relevant för funktionen
 • Praktisk erfarenhet av iBase och Analyst´s Notebook
 • Praktisk erfarenhet av att arbeta med programvaror för videoredigering
 • Kunskaper i de polisiära it-systemen
 • Erfarenhet av att visualisera material i komplexa informationsmängder
 • Praktisk erfarenhet av inhämtande av uppgifter från teleoperatörer samt analysera dessa
 • Erfarenhet av polisens utredningssystem DUR2

Personliga egenskaper

Arbetet ställer stora krav på noggrannhet, gott omdöme, flexibilitet och hög integritet, du ska vidare ha förmågan att kunna arbeta självständigt, men också i grupp. Du behöver även ha ett strukturerat arbetssätt och en god kommunikationsförmåga, samt att du aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet

Kontaktpersoner

Vill du veta mer? Välkommen att kontakta enhetschef Ulf Mörkås, nås via e-post, ulf.morkas@polisen.se  

Fackliga företrädare

Facklig information lämnas av:
Fredrik Bergh SACO, tfn: 010-563 91 37
Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10
Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-56 770 92
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 010-561 66 27

Övrig information

Arbetsort: Göteborg

Anställningsform: Tillsvidareanställning som inleds med 6 månaders provanställning

Omfattning: Heltid

Arbetstid: Dagtid, flextid tillämpas

Tillträde: Enligt överenskommelse

Anställningen kräver svenskt medborgarskap

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning 

Ansökan,

Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV (inga betyg eller intyg) senast: 7 januari 2020 Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format. Skicka din ansökan via e-post till jobb.na@polisen.se Och märk den med diarienummer: A623.179/2019 i mailets ärendemening

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med aktuellt diarienummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

I ditt personliga brev/CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Polismyndigheten

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 30 000 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen