Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Gruppchef till Sektionen för utredning av grova brott, Polisområde Storgöteborg

Organisation

Polisregion Väst

Län

Västra Götalands län

Utlyst

05 juli 2019

Ansök senast

29 juli 2019

Referensnummer

A342.313/2019

Arbetsplatsbeskrivning

Region Väst

Polisregion Väst består av Hallands och Västra Götalands län. Cirka 4 700 anställda arbetar för att genomföra polisens kärnuppdrag i de 55 kommunerna. Verksamheten i polisregionen är organiserad i fem polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Nationella avdelningar finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Polisområde Storgöteborg

Polisområde Storgöteborg omfattar sju kommuner och är organiserat i fem lokalpolisområden; Göteborg city, Kungälv/Ale, Storgöteborg Hisingen, Storgöteborg nordost och Storgöteborg syd. Utredningsverksamheten på polisområdesnivå organiseras i två utredningsjourer och tre utredningssektioner. På polisområdesnivå finns ett områdeskansli.

Sektionen för Grova Brott

Sektionen för utredning av grova brott är organiserad i fyra utrednings­grupper som vardera leds av en gruppchef.  Därutöver består sektionen av en sektionschef samt två förundersökningsledare. Förundersökningarna som bedrivs på sektionen kan vara både polis- och åklagarledda. Sektionen driver också spaningsärenden där det behövs särskilda utredningsmetoder t.ex. vid mord i gängmiljöer. Sektionen omfattar ca 60 medarbetare.

Norm, kultur och likabehandling är en viktig del i vår strävan efter att bli en än mer attraktiv arbetsplats. Tillsammans ska vi utveckla en attraktiv arbetsplats och samarbetspartner och framgångsrik brottsbekämpning och uppklarning.

Arbetsbeskrivning

Som gruppchef leder du gruppens arbete, dels i rollen som förundersökningsledare, dels som arbetsledare och har personal- och arbetsmiljöansvar samt verksamhetsansvar för din grupp. Det huvudsakliga uppdraget består i första hand av att organisera och driva arbetet med åklagarledda förundersökningar samt i andra hand att aktivt och i enlighet med beslutade inriktningar driva polisledda förundersökningar. I detta ingår att samverka med företrädare för verksamheter inom polisen, för åklagarmyndigheten och andra samverkande myndigheter och externa kontaktytor. Som gruppchef har du personalansvar för en grupp på ca 10-15 medarbetare och ingår i den lokala ledningsgruppen.

Kvalifikationer

Som gruppchef på sektionen för utredning av grova brott:

ska du

 • inom ramen för ditt ansvarsområde ansvara för att verksamhetens uppdrag utförs
 • tillsammans med dina medarbetare verka för verksamhetens långsiktiga förändrings-och utvecklingsarbete
 • ingå i lokal ledningsgrupp
 • ansvara för såväl utvecklingssamtal som lönesamtal/lönesättande samtal för dina medarbetare
 • ansvara och verka för en miljö som stimulerar till samarbete, kreativitet och ständiga förbättringar
 • företräda hela Polismyndigheten både externt och internt och arbeta för att stärka förtroendet för polisverksamheten

är du

 • verksamhetsansvarig – genom dina medarbetare når du goda resultat som ger önskvärda effekter
 • arbetsgivare – du påverkar och tar ansvar för arbetsgivarpolitiken samt tillämpar den för verksamhetens bästa
 • ledare – utifrån uppdraget coachar, motiverar, stödjer och skapar du förutsättningar för dina medarbetare att nå sin fulla potential

 har du

 • minst ett års aktuell, sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som gruppchef, arbetsledare, projektledare eller liknande
 • polisexamen och/eller juristexamen eller annan examen/utbildning som arbetsgivaren bedömer är relevant för funktionen
 • erfarenhet och kompetens inom förundersökningsledning, minst FU-bas men meriterande är om du har NFU-utbildning
 • erfarenhet av brottsutredningsverksamhet och det är meriterande om du har arbetat inom verksamhetsområdet grova brott
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten

besitter du

 • förmåga att använda dig av kommunikation som medel för styrning och ledning av verksamheten
 • förmåga och att se den egna verksamhetens arbete i ett större sammanhang
 • förmågan att sätta mål och uppnå resultat som leder till önskvärda effekter
 • förmåga och vilja att initiera, motivera, driva och leda förändring utifrån såväl ett utifrån- som ett inifrånperspektiv
 • förmåga att tillvarata medarbetarnas potential i utveckling av verksamheten
 • förmåga att peka ut riktning, förklara varför samt skapa förutsättningar för att ta sig dit

Se hela kravprofilen här

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som en del i urvalsprocessen kommer tester att användas.

Kontaktpersoner

Information om uppdraget lämnas av rekryterande sektionschef Susanne Tistrand, 010-565 33 64 (v. 30) eller Jarl-Inge Winqvist, 010-565 35 57 (v. 26-29)

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Saco-S, ST Polisen, SEKO Polisen, nås via Polisens växel 114 14.

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning om du idag inte innehar en anställning inom Polismyndigheten
 • Placering vid Polisområde Storgöteborg, Sektionen för utredning av grova brott
 • Arbetstid: Dagtid med flex, beredskapstjänstgöring ingår i tjänsten var tolfte vecka.
 • Tjänsteställe: Polishuset, Ernst Fontells plats, Göteborg

Säkerhetsklassning

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap men du får gärna ha utländsk bakgrund. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning.

Ansökan

Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV (inga betyg eller intyg) senast den 29 juli 2019 via e-post till jobb.vast@polisen.se. Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format. Märk din ansökan med ref.nr. A342.313/2019 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information, ta kontakt med rekryterande chef alternativt HR-Direkt (via växel 114 14).

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 29 juli 2019!

 Polismyndigheten
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 29 500 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen