Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Analytiker med inriktning för analys av flygpassageraruppgifter till Noa

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu analytiker till vår verksamhet som är strukturerade, analytiska och har en god samarbetsförmåga.

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Stockholms län

Utlyst

27 juni 2019

Ansök senast

31 juli 2019

Referensnummer

Ref 136/19

Arbetsplatsbeskrivning

Gränspolissektionen vid Nationella operativa avdelningen har strategiskt ansvar för gränspolisverksamheten och ansvarar för att samordna, strukturera och metodutveckla polisens arbete med gränskontroll, inre utlänningskontroll och verkställigheter. Sektionen är nationell kontaktpunkt för EU:s gränskontrollbyrå Frontex och samordnar Sveriges deltagande i byråns gränskontroll- och gemensamma återvändandeoperationer.
Här finns bland annat den Nationella Samordningscentralen för gränsövervakningssystemet Eurosur och polisens ambassadsamordning. Sektionen ger stöd till gränskontrollen i frågor om resehandlingar och dokument. Slutligen ansvarar sektionen för registrering av inreseförbud (personer som förbjudits återvända till Sverige), den så kallade U-boken.

Polismyndigheten står nu inför en spännande utvecklingsresa för att hantera passageraruppgifter enligt Lag (2018:1177) om passagerarregister. Gränspolissektionen har därför inrättat en ny grupp för att hantera flygpassageraruppgifter. Den nya verksamheten har i uppgift att samla in och analysera Passenger Name Record (PNR)-uppgifter, samt bevaka och behandla PNR-information till behöriga svenska myndigheter, länder och Europol i syfte att bekämpa terrorism eller allvarlig brottslighet.

Arbetsbeskrivning

I rollen som operativ analytiker vid flygpassageraranalysverksamheten kommer du att arbeta med att ta emot och handlägga beställningar, utföra grundläggande analyser samt svara på beställning till informationsmottagare. Beställningarna omfattar såväl enkla sökningar på känd person till komplexa sökningar på okänd person som kan omfatta uppsättning av ett stort antal sökkriterier vars parametrar ändras utifrån det eftersökta analysresultatet.

Du kommer arbeta med inre spaningsarbete och analys av stora datavolymer av bokningsuppgifter av flygpassagerare. Verksamheten formas just nu därför kommer du inledningsvis få möjligheter att utveckla arbetsmetodik, rutiner och dokumentation.

I dina arbetsuppgifter ingår att:

 • Jämföra PNR-uppgifter med uppgifter i databaser som är relevanta för att förebygga, förhindra, upptäcka, utreda och lagföra terroristbrott och allvarlig brottslighet
 • Analysera PNR-uppgifter och passagerare före beräknad ankomst till eller avresa från den berörda medlemsstaten, för att identifiera personer som de behöriga myndigheterna och i förekommande fall Europol behöver utreda ytterligare
 • Analysera PNR-uppgifter för att uppdatera och skapa nya kriterier som ska användas vid de bedömningar som genomförs enligt punkten ovan
 • Analysera information för att skapa operativa rapporter

Framöver kommer verksamheten att bedrivas dygnet runt vilket innebär att du kommer att arbeta i skift utifrån ett periodplanerat schema. Tjänsten kan innefatta resor, både nationellt och internationellt.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Akademisk utbildning eller annan motsvarande utbildning eller yrkeserfarenhet som arbetsgivaren bedömer som relevant.
 • Erfarenhet av operativt analysarbete av underrättelsekaraktär.
 • God datavana i office paketet framförallt Excel.
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska såväl som på engelska.

Meriterande

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • Erfarenhet från brottsbekämpande myndighet.
 • Utbildning/erfarenhet av operativ underrättelseanalys.
 • Vana av digital informationshantering och databashantering.
 • Erfarenhet av myndighetsöverskridande samordning.
 • Tidigare erfarenhet av att ha arbetat oregelbundna tider.
 • Övriga språkkunskaper som arbetsgivaren bedömer relevant.

Personliga egenskaper

Arbetsuppgifterna ställer krav på en förmåga till kritiskt och konstruktivt tänkande och noggrannhet. Verksamheten är ny och du behöver vara drivande så vi ser gärna att du är nyfiken och flexibel inför nya eller ändrade arbetsuppgifter. Arbetet ställer krav på ett långsiktigt och grundligt engagemang samt en beredskap för toppar av intensivt arbete.
Du bör trivas med att arbeta i grupp då arbetet präglas av olika former av samarbete både internt och externt.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:
Anders Lundgren på tfn, 072-210 3784.

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:
Jeanette Hoffman, tfn 076-139 0946.

Fackliga företrädare

Anna Owens, SACO, tfn 010-56 34 881
Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-56 38 710
Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-56 77 092
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 073-249 0422

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Stockholm
Arbetstid: Periodplanerad arbetstid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Analytiker

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Tjänsten kräver svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.noa@polisen.se senast den 31 juli 2019. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. 136/19 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr 136/19 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering
Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen