Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Handläggare till Finanspolissektionen, Underrättelseenheten, Noa

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Stockholms län

Utlyst

08 maj 2019

Ansök senast

29 maj 2019

Referensnummer

90/19

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu handläggare till vår sektion som är engagerade, självgående och analytiska. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Beskrivning av arbetsplats

Nationella operativa avdelningen (Noa) har ett processansvar för myndighetens brottsbekämpande verksamhet samt funktionsansvar för viss verksamhet, däribland Finanspolisens verksamhet. Den nationella operativa avdelningen ansvarar även bl.a. för den myndighetsgemensamma särskilda satsningen mot grov organiserad brottslighet och är nationell kontaktpunkt mot Säkerhetspolisen, m.fl.

Underrättelseenhetens huvudsakliga uppdrag är att inhämta, bearbeta, analysera och delge underrättelser till den underrättelseledda polisverksamheten, såväl nationellt som internationellt. Enhetens verksamhet har både en strategisk och en operativ inriktning.

Finanspolissektionen med ca 35 medarbetare är en av tre sektioner inom Underrättelseenheten vid Noa. Organisatoriskt består sektionen av en chef, en beredningsgrupp och två handläggargrupper. Sektionen har funktionsansvar för underrättelseverksamheten avseende penningtvätt och finansiering av terrorism. Finanspolissektionen är också Sveriges Financial Intelligence Unit (FIU) och är mottagare av rapportering om misstänkta transaktioner avseende penningtvätt eller finansiering av terrorism från olika verksamhetsutövare (banker, växlingskontor och andra finansiella institut) och berörda myndigheter. Uppgifterna registreras, bearbetas och bereds till operativa rapporter eller underrättelser. Finanspolissektionen genomför också analyser på olika nivåer som skall ge en grund för planering och åtgärder både nationellt och internationellt samt för att återkoppla nya risker och trender till de rapporteringspliktiga verksamhetsutövarna.

Arbetsbeskrivning

Arbetet är i första hand inriktat mot penningtvätt och i andra hand mot finansiering av terrorism.

I rollen som handläggare kommer du att:

 • inhämta, bearbeta och analysera information, framförallt finansiell underrättelseinformation
 • upprätta underrättelser och operativa rapporter
 • samverka med utredande verksamhet och annan operativ verksamhet
 • delta i metodutvecklingsarbete inom arbetsområdet penningtvätt och finansiering av terrorism
 • delta i och utveckla det nationella samarbetet mellan myndigheter och andra aktörer, samt delta i och utveckla det internationella samarbete

Arbetet vid underrättelsesektionen kan medföra tjänsteresor såväl nationellt som internationellt.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • polisexamen eller högskoleutbildning som arbetsgivaren bedömer relevant
 • erfarenhet av underrättelse- eller utredningsverksamhet inom en brottsbekämpande myndighet
 • erfarenhet av att strukturera, sammanställa och analysera information
 • goda kunskaper att arbeta i Microsoft Officepaketet, i synnerhet Microsoft Excel
 • goda muntliga och skriftliga kunskaper i både svenska och engelska

 

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • erfarenhet av att utföra kartläggnings- eller utredningsarbete rörande ekononomiska och finansiella förhållanden
 • erfarenhet av underrättelse- eller utredningsarbete avseende terrorism eller inhemsk extremism
 • erfarenhet av gränsöverskridande och organiserad brottslighet
 • erfarenhet av myndighetssamverkan
 • erfarenhet av internationell samverkan
 • erfarenhet och kunskap om informationsinhämtning på internet
 • erfarenhet av att arbeta med databaser och analysverktyg

Vi söker dig som är ansvarstagande, engagerad och självgående med ett högt sekretessmedvetande. Du har även god analytisk förmåga, samt arbetar effektivt och strukturerat även under tidspress.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef: Hanna-Sofia Åkerman, mejladress hanna-sofia.akerman@polisen.se eller tfn 010-5638145, alternativt Urban Ernstsson, tfn 010 563 81 45.

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: Marie Södergran, mejladress marie.sodergran@polisen.se eller tfn 072-500 22 58.

Fackliga företrädare

Anna Owens, SACO, tfn 010-56 348 81
Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-56 387 10
Johan Gertz  Fackförbundet ST, tfn 070-632 94 26
Karna Tillheden, Seko Polisen, tfn 010-56 166 27

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Stockholm
Arbetstid: Veckoplanerad (5:2)
Tillträde: Snarast, enligt överenskommelse
Funktion: Underrättelseanalytiker, Underrättelseenheten, Finanspolissektionen, Handläggargrupp 1 och 2

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.noa@polisen.se senast den 29 maj, 2019. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. 90/19 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr 90/19 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm, eller kontaktar ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen