Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

Polismyndigheten söker analytiker till brottssamordningsgruppen i Göteborg

Organisation

Polisregion Väst

Län

Västra Götalands län

Utlyst

01 november 2019

Ansök senast

22 november 2019

Referensnummer

C32736/2019

Arbetsplatsbeskrivning

Region Väst
Polisregion Väst består av Hallands och Västra Götalands län. Cirka 4 600 anställda arbetar för att genomföra polisens kärnuppdrag i de 55 kommunerna. Verksamheten i polisregionen är organiserad i fem polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Nationella avdelningar finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Polisområde Storgöteborg
Polisområde Storgöteborg omfattar sju kommuner och är organiserat i fem lokalpolisområden; Göteborg city, Kungälv/Ale, Storgöteborg Hisingen, Storgöteborg nordost och Storgöteborg syd. Utredningsverksamheten på polisområdesnivå organiseras i två utredningsjourer och tre utredningssektioner. På polisområdesnivå finns ett områdeskansli. Polisområdet ha cirka 1 430 anställda.

Brottssamordning Region Väst
Polismyndigheten har beslutat om ett enhetligt uppdrag och struktur för arbetet med brottssamordning. Det ska finnas en regional brottssamordningsfunktion organiserad vid regionens utredningsenhet, samt en brottssamordningsfunktion på polisområdesnivå vid samtliga fem polisområden.

Brottssamordning innefattar två processer - operativ brottsanalys och forensisk analys. Huvudinriktningen för arbetet med brottssamordning ska vara mobil organiserad brottslighet som rör sig över stora geografiska områden.

Brottssamordningsgruppen
Brottssamordningsgruppen tillhör utredningsjouren inom polisområde Storgöteborg. Inom brottssamordningsgruppen finns funktioner inom godsspaning, internationell operativ handläggare, utredning, operativ analys, forensisk analys och fu-ledning.

Brottssamordningsgruppen arbetar med systematiska analyser av brottsligheten för att identifiera tillvägagångssätt, jämföra spår från brottsplatser. Syfte är att undersöka om det finns gemensamma faktorer som kan tyda på seriebrottslighet. Brottssamordningsgruppen tar aktiv del i utredningsverksamheten genom den komptens som gruppen innehar.

Arbetsbeskrivning

I arbetet som operativ analytiker ingår att:

 • med hjälp av informationsmaterial kartlägga och rekonstruera händelseförlopp för att hitta en eller flera gärningsmän
 • genomföra jämförande fallanalyser av brott som uppvisar likheter
 • med hjälp av olika program och applikationer inhämta och tolka information, ställa hypoteser och dra möjliga slutsatser som stöd i utredningsarbetet.
 • arbeta med olika typer av material såsom textanalys, geografiska analyser, samtalsanalys, mm.
 • skapa dialog och samarbetsformer med andra grupper, enheter samt avdelningar inom/utom regionen
 • du förväntas även bidra till metodutveckling och förbättrare arbetssätt

Kvalifikationer

För att komma ifråga som operativ analytiker ska du ha:

 • akademisk utbildning inom exempelvis kriminologi, rättssociologi, statistik, datavetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
 • mycket goda kunskaper i Excel, analysprogram och informationssystem. Exempel på analysmjukvara är Analyst Notebook, Ibase och kartverktyg, el motsvarande.
 • vana av att hantera, strukturera och bearbeta större informationsmängder för att därefter möjliggöra analys av materialet
 • vana av att presentera genomförda analyser både muntligt och i presentationsprogram
 • mycket god förmåga i svenska och engelska, både muntligen och skriftligen
 • erfarenhet av att skriva rapporter eller underlag för beslut
 • hög sekretessmedvetenhet
 • då resor i tjänsten kan förekomma krävs körkort lägst klass B

Meriterande

 • erfarenhet av annan rättsvårdande myndighet eller liknande organisation
 • arbetat med operativ analys i förundersökning
 • erfarenhet av underrättelsehantering
 • erfarenhet från utredningsverksamhet

Personliga egenskaper

Som operativ analytiker hos oss ser vi gärna att du har ett öppet förhållningssätt och genuint intresse för att arbeta i grupp. Vidare tar du eget ansvar och kan fatta självständiga beslut utifrån givna ramar. Med hjälp av din analytiska förmåga ansvarar du för att strukturera och hantera större mängder data. Därtill kommer förmågan att kommunicera den information och data du funnit, pedagogiskt och begripligt, för exempelvis rätten, åklagare och andra kollegor.

Vi söker dig som är:

 • organiserad, strukturerad, och metodisk i ditt sätt att arbeta
 • har en god analytisk förmåga
 • är serviceinriktad
 • är kommunikativ, har lätt för att göra sig förstådd i olika sammanhang, både muntligt och skriftligt
 • driver arbetet framåt och uppskattar att ta eget ansvar
 • har en god förmåga till samverkan och samarbete

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

För information om uppdraget i Polisområde Storgöteborg, kontakta Olle Carlström. Nås via polisens växel 114 14.

För information om rekryteringsprocessen kontakta HR konsult Matilda Skantze, nås via matilda.skantze@polisen.se

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare för ST inom Polisen, SEKO Polisen, Polisförbundet region Väst och SACO-S nås via polisens växel 114 14

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning som kan komma att inledas med provanställning om sex månader/ tidsbegränsad anställning.
Arbetsort: Göteborg
Arbetstid: Flextid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Analytiker, Brottssamordningsgruppen, Göteborg

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap men du får gärna ha utländsk bakgrund. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 22 november 2019. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Alla dina uppgifter sparas på ditt CV-konto och du kan enkelt logga in och uppdatera dina uppgifter när du vill. Uppgifterna behandlas och sparas enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Har du skyddad identitet söker du genom att skicka in din ansökan, uppmärkt med ref.nr, per post till: Polismyndigheten, Box 122 56, 102 26 Stockholm eller kontakta berörd HR-konsult.

Varmt välkommen med din ansökan!

Polismyndigheten
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 30 000 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg

Till toppen