Utredare till Regionalt it-brottscentrum med placering i Skövde

Organisation

Polisregion Väst

Län

Västra Götalands län

Utlyst

29 november 2019

Ansök senast

19 december 2019

Referensnummer

C33482/2019

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en utredare till vårt regionala it-brottscentrum i Skövde. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Region Väst

Polisregion Väst består av Hallands och Västra Götalands län. Cirka 4 600 anställda arbetar för att genomföra polisens kärnuppdrag i de 55 kommunerna. Verksamheten i polisregionen är organiserad i fem polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Nationella avdelningar finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Utredningsenheten

Den regionala utredningsenheten arbetar med bland annat utredning av vissa brott, spaning, brottsofferarbete och kriminalteknik. Här finns utredningssektionen, spaningssektionen, forensiska sektionen, sektionen för aktionsgruppsverksamhet, sektionen för brottsoffer och personsäkerhet, regionalt it-brottscentrum och bedrägerisektionen. Verksamheten bedrivs på flera platser i regionen.

Regionalt it-brottscentrum

Regionalt it-brottscentrum finns på 5 orter i regionen; Vänersborg, Skövde, Borås, Halmstad och Göteborg. I Skövde sitter både utredare och it-forensiker i samma lokaler och vi hanterar främst ärenden från utredningsverksamheten i polisområde Skaraborg, men det kan även förekomma ärenden från hela regionen.

Regionalt it-brottscentrum har två huvuduppdrag:

 • It-forensiskt uppdrag; utföra it-forensiska undersökningar i utredningar där det behöver göras bevissäkring.
 • Utredningsuppdrag; utreder internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn och barnpornografibrott samt dataintrång, datasabotage och komplexa cyberbrott.

Ärenden med it-inslag kan många gånger vara komplexa och omfattande, vilket gör att utredarna arbetar tätt ihop med it-forensikerna för att på så sätt uppnå det bästa resultatet. Arbetet är både teknik- och utvecklingsintensivt och ställer därför krav på en förmåga och vilja att medverka i en utvecklande miljö.

Arbetsbeskrivning

Vi söker dig som vill arbeta som utredare i nära samarbete med våra it-forensiker.

Som utredare på Regionalt it-brottscentrum arbetar du främst med de utredningar som rör internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn. I arbetet ingår bland annat behandling av känsligt bild-och filmmaterial och du erbjuds därför kontinuerlig handledning.


Huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • Handlägga ärenden vilket innebär att hålla förhör, analysera och bevisvärdera material samt sammanfatta ärenden
 • Systematiskt och metodiskt arbeta för en ökning av antalet identifierade gärningsmän och utsatta barn
 • Stötta andra utredningsgrupper inom polisen gällande bevissäkring i IT-miljö


Regionalt it-brottscentrums utredningsuppdrag är relativt nystartat och du ska därför vara intresserad av metodutveckling för att verksamheten ska hitta effektiva former i de ärenden som vi utreder.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Akademisk utbildning inom exempelvis IT, beteendevetenskap, sociologi, juridik eller kriminologi. Alternativt har du annan eftergymnasial utbildning i kombination med att du genom ditt arbetsliv erhållit kunskaper och erfarenheter som arbetsgivaren bedömer som likvärdiga
 • Erfarenhet av kvalificerat utrednings-och/eller analysarbete
 • IT-teknisk förståelse och/eller erfarenhet
 • Mycket god datorvana samt lätt för att lära dig nya IT-system
 • Goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift
 • Körkort B

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av att hantera känsligt material (eller dyl.)
 • Erfarenhet av kvalificerat utredningsarbete inom IT
 • Erfarenhet av kvalificerat utrednings-och/eller analysarbete inom offentlig verksamhet

Personliga egenskaper

Vi söker dig som har hög integritet, personlig mognad och säkerhetsmedvetenhet. Som utredare behöver du ha empati och förståelse för andra människor och en god samarbetsförmåga.

Arbetet ställer även krav på att du är självgående och initiativtagande, har ett stort intresse för dina arbetsuppgifter samt att du bidrar till kontinuerlig utveckling på arbetsplatsen. Vi ser även att du som söker har en god analytisk förmåga och kan hantera komplex information.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Rekryterande chef: Birgitta Dellenhed, 010- 56 54 772
För information om rekryteringsprocessen: Maria Havela, HR-konsult, 0730-59 38 40

Fackliga företrädare

Fackliga kontaktpersoner: SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen

Samtliga nås via växeln 114 14.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med eventuell provanställning om sex månader
Arbetsort: Skövde
Arbetstid: Dagtid med flex
Tillträde: Enligt överenskommelse

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap men du får gärna ha utländsk bakgrund. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning


Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 19 december 2019. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Alla dina uppgifter sparas på ditt CV-konto och du kan enkelt logga in och uppdatera dina uppgifter när du vill. Uppgifterna behandlas och sparas enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.


Har du skyddad identitet söker du genom att skicka in din ansökan, uppmärkt med ref.nr C31745/2019, per post till: Polismyndigheten, Box 122 56, 102 26 Stockholm eller kontakta berörd HR-konsult.


Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg

Till toppen