Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

Polismyndigheten söker analytiker till Gränspolissektionen, Region Syd

Organisation

Polisregion Syd

Län

Skåne län

Utlyst

04 oktober 2019

Ansök senast

24 oktober 2019

Referensnummer

A508.672/2019

Arbetsplatsbeskrivning

Gränspolissektionen
Gränspolissektionens personal i Region Syd tjänstgör för närvarande i Kalmar, Växjö, Helsingborg, Ronneby, Malmö samt Sturup. Vid sektionen arbetar vi med gränspoliskontroll, verkställigheter, inre utlänningskontroll samt utredning och spaning inom utlänningslagens område. Sektionen arbetar även med internationella efterlysningar och andra internationella ärenden kopplade till gränspolisfrågor. 

Regional Coordinating Center (RCC)
National Coordinating Center (NCC) på Nationella operativa avdelningen (NOA) ska i enlighet med Eurosur-förordningen utgöra en nationell informationshantering och riskanalyser genom CIRAM 2.0.

Eurosurs huvudsyfte är att upptäcka, förhindra och bekämpa illegal migration och gränsöverskridande brottslighet samt att bidra till att säkerställa skydd för och att rädda migranters liv.

Region Syd ska nu inrätta en regional samordningsfunktion, RCC, bestående av en handläggare och en analytiker. Med stöd av riskanalys ska den regionala gränskontrollverksamheten försörjas med en ökad situationsmedvetenhet i syfte att höja den egna reaktionsförmågan. Informationsutbyte och samarbeten kommer ske såväl nationellt som internationellt.

För att etablera RCC söker vi söker vi nu en analytiker med placering i Malmö.

Arbetsbeskrivning

Arbetsuppgifter
Som analytiker arbetar du med att bevaka illegal migrations- och gränsöverskridande brottslighet i syfte att öka medarbetares, regionens och medlemsstaters medvetenhet om aktuella intresseområden. Du kommer återkommande producera analytiska produkter, både tematiska och kronologiska, av såväl kvantitativ som kvalitativ art samt bistå i metodutveckling av analysarbetet inom gränspolisverksamheten nationellt. Eftersom analysverksamheten är under uppbyggnad förväntas också att analytiker ska bidra till metodutveckling kring främst riskanalys enligt CIRAM 2.0 som leds av seniora analytiker på NCC och Eurosur.

Speciell analytisk utbildning (SAS) kommer att erbjudas via FRONTEX samt CIRAM. Alla utbildningar är på engelska. Utöver dessa kommer du att genomgå en grundutbildning på nio veckor som innehåller praktik och teori med inriktning på speciallagstiftning och utlänningsrätt.

 • Huvudsakliga arbetsuppgifter
  Bedriva omvärldsbevakning i syfte att höja medvetenheten samt skapa förmåga att inrikta den operativa verksamheten
 • Inhämta relevant information från etablerade kontaktytor och datakällor
 • Stödja metodutvecklingen av all analytisk gränspolisverksamhet men främst inom riskanalysområdet
 • Delta i arbetet rörande sårbarhetsanalys
 • Utveckla och bibehålla nätverk inom aktuella områden, såväl nationellt inom och mellan relevanta myndigheter som internationellt (UND, Tullverket, Kustbevakningen, Migrationsverket, medlemsstater m.fl.)
 • Representera den gränspolisiära analysverksamheten
 • Delta i metodutvecklingsarbete kopplat till gränspolisiär analysverksamhet
 • Producera rapporter, både av enklare och mer omfattande karaktär, ta fram situationsbilder, modus, trender i regionen
 • Ingå i övriga relevanta aktiviteter kopplade till bl.a. projekt EUROSUR

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Polisexamen eller eftergymnasial utbildning inom ett för tjänsten relevant område.
 • Alternativt har du genom ditt arbetsliv tillskansat dig kunskap och erfarenhet som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
 • Minst ett års sammanhängande erfarenhet av självständigt handläggningsarbete. Erfarenheten skall vara i närtid, max tre år tillbaka i tiden.
 • Erfarenhet av analytiska arbetsuppgifter
 • Vana av att i arbetslivet hantera stora datamängder och strukturerad bearbetning
 • God vana av arbete i Microsoft Excel och i övrigt van datoranvändare
 • Mycket goda kunskaper i svenska, både skriftligt och muntligt
 • Mycket goda kunskaper i engelska, både skriftligt och muntligt, då en stor del av redovisningsarbetet sker på internationell nivå och på engelska.
   
  Engelskatest kan förekomma som del i urvalsprocessen.

Meriterande:

 • Erfarenhet av gränspolisiär verksamhet
 • Erfarenhet av arbete med migrationsfrågor och/eller internationell verksamhet
 • Erfarenhet av att ta fram hot- och/eller riskanalyser (exempelvis enligt modellen CIRAM 2.0)
 • Erfarenhet av nätverksanalys, flödesscheman eller liknande
 • Erfarenhet av systematisk informationsinhämtning från öppna källor
 • Kunskap om underrättelseprocessens beståndsdelar
 • Kunskap inom, och erfarenhet av, underrättelsearbetePersonliga egenskaper:

Vi söker dig som är analytisk, noggrann och engagerad. Du har fallenhet för att utifrån omvärldsanalys ta fram konkreta situationsbilder samt förmågan att se på en frågeställning från både ett strategisk och ett operativt perspektiv.

Arbetsuppgifterna ställer krav på hög integritet, därför är det viktigt att du är sekretessmedveten. Vidare är du flexibel med god förmåga att arbeta såväl självständigt som i grupp och tar egna initiativ för att driva arbetet framåt. Du ser möjligheter och kan bidra med ett innovativt sätt att förbättra och förstärka Sveriges verktyg för ändamålet.

För att passa väl in i rollen är det viktigt att du har ett öppet förhållningssätt samt är driven och nyfiken. Tjänsten är i hög grad beroende av samarbete varför det är av stor vikt att du trivs i sociala sammanhang, har god social kompetens och på ett positivt sätt bidrar till en god arbetsmiljö.

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

För frågor gällande rekryteringsprocessen: Isabella Vinke, HR-konsult, isabella.vinke@polisen.se

För frågor gällande tjänsten, Thommy Brännström via 11414

Fackliga företrädare

Seko Polisen Monica Veberg 070-549 11 35

ST inom Polisen via 11414

Polisförbundet via 11414

SACO-S via 11414

Övrig information

Anställning: Tillsvidareanställning som handläggare med funktion analytiker. Är du inte redan anställd inom Polismyndigheten tillämpas sex månaders provanställning.
Tjänsteställe: Malmö
Arbetstid: Dagtid med flex

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap men du får gärna ha utländsk bakgrund. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV, personligt brev samt ifylld enkät via e-post till (t.ex.) jobb.syd@polisen.se senast den 2019-10-24. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. A508.672/2019 i mailets ärendemening.

Har du skyddad identitet söker du genom att skicka in din ansökan, uppmärkt med ref.nr, per post till: Polismyndigheten, Box 122 56, 102 26 Stockholm eller kontakta berörd HR-konsult.

Varmt välkommen med din ansökan!

Polismyndigheten (endast för extern annonsering utanför polisen.se och intrapolis)

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 30 000 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen