Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

Förundersökningsledare i jourmiljö till joursektioner i Region Stockholm (Polis)

Organisation

Län

Stockholms län

Utlyst

28 oktober 2019

Ansök senast

18 november 2019

Referensnummer

C32171/2019

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten, region Stockholm har ca 6 680 anställda. Regionen består av fyra polisområden inklusive Gotland, regionala enheter samt ett region kansli som lyder direkt under regionpolischefen.

Joursektionerna i region Stockholm finns i Polisområde Stockholm Nord (PO Nord), Polisområde City (PO City) och Polisområde Stockholm Syd (PO Syd).

PO Syd är uppdelad i åtta lokalpolisområden, sektioner för grova brott, Brott i nära relation (BIN), jour, operativt stöd samt områdeskansli. Jourverksamhet med tillhörande Förundersökningsledare (FU-ledare) bedrivs i Flemingsberg, Västberga och Södertälje. Du får din placering vid en av dessa stationer men kan komma att tillfälligt tjänstgöra vid de andra stationerna inom polisområdet.

PO City är uppdelad i två lokalpolisområden samt sektioner för grova brott, BIN, jour, operativt stöd samt områdeskansli. Jourverksamhet med tillhörande FU-ledare bedrivs på Norrmalm och Södermalm. Du får din placering vid en av dessa stationer men kan komma att tillfälligt tjänstgöra vid den andra stationen.

PO Nord är uppdelad i sju lokalpolisområden samt sektioner för grova brott, BIN, jour, operativt stöd och ett områdeskansli. Jourverksamhet med tillhörande FU-ledare bedrivs i Solna och i Norrtälje. Du får din placering vid en av dessa stationer men kan komma att tillfälligt tjänstgöra vid den andra stationen.

Arbetsbeskrivning

Arbetsuppgifter

Som FU-ledare i jourmiljö (J-FuL) ansvarar du för de initiala utredningsåtgärderna i samtliga ärenden som kommer in till polisområdet. Vid ärenden med frihetsberövade personer skall du förmanspröva frihetsberövandet och besluta om förvarstagande i polisarrest. Du behöver ha mycket god kunskap om förundersökningsledning samt även myndighetens uppdrag, mål samt styrdokument för att kunna prioritera samt kunna fatta adekvata beslut inom ramen för en förundersökning.

I funktionen ingår det också att under vissa arbetspass ha ett övergripande ansvar för hela joursektionen och dess personal samt resurs, samt även vara polisområdets initiala ärendemottagare. Funktionen heter då J-ful PO.

I de tre polisområdena finns det 1 stationsbefäl dygnet runt, dock har samtliga polisområden fler än en arrest per område vilket innebär att som fu-ledare i jourmiljön ansvarar man till viss del för arbetsuppgifter som är ålagda stationsbefälet.     

Du kommer att:

 • Ansvara för initiala utredningsåtgärder i ärenden som kommer in till polisområdet.
 • Arbetsleda joursektionens utredare i de ärenden som behöver jobbas i, både med och utan frihetsberövat.
 • Kvalitetssäkra all avrapportering samt stödja avrapporterande patruller angående långtgående förstahandsåtgärder, detta kan även ske via telefon i yttre miljön.
 • Administrativt fördela ärenden till den organisatoriska enhet som enligt fördelningsplanen har ansvar för den fortsatta handläggningen, om inte ärendet är slutfört i jourmiljön.
 • I de fall samordning krävs göra så enligt den nationella överenskommelsen om samordning av ärenden.
 • Skapa dialog och delaktighet tillsammans med joursektionens utredare och övrig personal i polisområdet.
 • Agera förundersökningsledare både vid brott av enkel beskaffenhet, men även vid grova brott där KIC-organisationen (Kriminal insats chef) inte haft möjlighet att hantera.
 • Ansvara för förmansprövningar som ligger inom ramen för stationsbefälens arbetsuppgift när stationsbefälet inte är tillgängligt.

Kvalifikationer

Krav:
Vi söker dig som har:

 •  Svensk polisexamen
 • Polismyndighetens nationella förundersökningsutbildning (NFU) alternativt annan jämförbar utbildning som medför att du är behörig att leda förundersökningar.
 • Erfarenhet och vana av FU-ledning
 • Goda kunskaper i svenska och engelska, både tal och skrift. 

Meriterande:
Det är meriterande om du har:

 • Arbetat i jourmiljö eller regelmässigt hanterat utredningar med frihetsberövade.
 • Erfarenhet att föredra ärenden för åklagare, hantera frihetsberövade och hantera akuta tvångsmedel.
 • Erfarenhet av arbetsledning genom att du har eller har svarat som chef eller arbetsledare på direkt eller indirekt nivå.
 • Genomgått någon av polismyndighetens chefsutbildningar eller annan intern/extern arbetsledarutbildning.
 • Erfarenhet av självständigt brottsutredande arbete avseende ett flertal olika brottstyper och därtill akuta tvångsmedel.
 • Språkkunskaper utöver svenska och engelska. 

Personliga egenskaper:
Vi söker dig som:

 • Är flexibel då du kan komma att behöva axla förundersökningsledning både vid brott av enkel beskaffenhet samt vid grova brott.
 • Kan prioritera och i och med det hantera stress då arbetsbelastningen tidvis är hög och krävande. Du behöver fatta svåra beslut i högt tempo.
 • Har en god samarbetsförmåga
 • Har en väl utvecklad kommunikationsförmåga.
 • Du behöver vara pedagogisk och kunna förmedla dina kunskaper och åtgärder på ett konstruktivt sätt.
 • Du skall också på ett tydligt sätt kunna arbetsleda och kommunicera dina beslut med både interna och externa aktörer.
 • Är duktig på att ta ett helhetsansvar, se den komplexa helheten och kan ansvara för prioriteringar för uppdraget, både vad gäller den löpande verksamheten och dess resultat.
 • Står för en sund och utvecklande kultur inom polismyndigheten där alla lyfts och ses.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Vi eftersträvar en jämn könsfördelning och sätter även värde på de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald kan tillföra verksamheten


 


 

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chefer:

Inspektör Klara Tizkiy, Rekryterande chef PO Nord, Tfn 0725-389 118

Inspektör Nina Zamanian, Rekryterande chef PO Nord, Tfn 0730-484679

Inspektör Richard Hornegård, Rekryterande chef PO Syd, Tfn 0732-307423

Inspektör Peter Hered, Rekryterande chef PO City, Tfn 0730-923 511

 

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:

Ingrid Lindtorp HR-konsult, Tfn 0727 129920 (Främst PO Syd och PO City)

Lena Wassén, HR-konsult, Tfn 0730 275113 (Främst PO Nord)

Fackliga företrädare

Siv Stendahl, OFR/P, PO Stockholm Nord, 0739 404231

Ulf Ask, OFR/P, PO Stockholm Syd, 073-940 42 70

Jan Bengtsson, OFR/P, PO Stockholm City, 0739-40 42 10

Helen Kalmkind, SACO, 010-56 38516

Seko och ST nås via polisens växel, 114 14

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning. Provanställning om max sex månader kan komma att tillämpas.

 Arbetstid: Periodplanering, tre skift. Förläggs dygnet runt under årets alla dagar.

Tillträde: Enligt överenskommelse

Funktion: Förundersökningsledare, Region Stockholm, Polisområde Stockholm Syd, Polisområde City och Polisområde Stockholm Nord.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap men du får gärna ha utländsk bakgrund. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 18 november 2019. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Alla dina uppgifter sparas på ditt CV-konto och du kan enkelt logga in och uppdatera dina uppgifter när du vill. Uppgifterna behandlas och sparas enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Har du skyddad identitet söker du genom att skicka in din ansökan, uppmärkt med ref.nr, per post till: Polismyndigheten, Box 122 56, 102 26 Stockholm eller kontakta berörd HR-konsult Ingrid Lindtorp Tfn 0727 129920 eller Lena Wassén Tfn 0730 275113.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg

Till toppen