Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

Gränskontrollanter till gränspolissektionen med placering Skavsta flygplats

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu säkerhetsmedvetna och serviceinriktade gränskontrollanter till vårt team på gränskontrollverksamheten på Skavsta.

Organisation

Polisregion Öst

Län

Södermanlands län

Utlyst

01 oktober 2019

Ansök senast

03 november 2019

Referensnummer

C31414/2019

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten består av drygt 29 500 medarbetare och är organiserade i sju regioner, ett antal gemensamma avdelningar samt ett kansli. Polisregion Öst består av Södermanland, Östergötland och Jönköpings län. Verksamheten i polisregionen är organiserad i tre polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en underrättelsesektion och ett regionkansli.

Om enheten
Gränspolissektionen som ingår i den operativa enheten, består för närvarande av 100 medarbetare fördelade i åtta arbetsgrupper, med placeringar i regionens samtliga tre län. Arbetet bedrivs inom tre verksamhetsområden: Gränskontroll, Verkställigheter och Inre utlänningskontroll.

Arbetsbeskrivning

Som gränskontrollant i gränskontrollverksamheten arbetar du i en grupp med stora krav på ansvarstagande för utpekade uppdrag. Tillsammans med övriga gränskontrollanter och poliser ska du utföra de dagligt förekommande arbetsuppgifterna inom utlänningsområdet som sektionen hanterar. Den huvudsakliga uppgiften består i att kontrollera olika resehandlingar i samband med gränskontroll eller inre utlänningskontroll. Tjänstgöring utgår alltid från Skavsta, men kan komma att bli aktuell inom regionens samtliga polisområden (Södermanland, Östergötland och Jönköping) varför flexibilitet är ett krav.

Arbetstiderna är oregelbundna och varierar beroende på vid vilken gränsövergång man tjänstgör. Resor mellan de olika flygplatserna kan förkomma. Anställningen kräver personkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (1996:627).

Inledningsvis genomförs 9 veckors teoretisk och praktisk utbildning. Utbildningen startar den 3 feb 2020 och genomförs på Skavsta flygplats, Nyköping. Provanställning tillämpas och fortsatt anställning förutsätter att du genomgått utbildningen med godkänt resultat.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som uppfyller följande krav:

 • Avslutad och godkänd gymnasieutbildning eller motsvarande som arbetsgivaren anser relevant
 • Minst 3 års dokumenterad arbetslivserfarenhet
 • Fullgott färgseende (test kommer att genomföras vid intervjutillfället)
 • Erfarenhet av att använda datorn som arbetsredskap
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska
 • God kunskap i engelska motsvarande B1 - se vad det motsvarar på sidan tre i detta dokument: http://europass.cedefop.europa.eu/sv/documents/european-skills-passport/language-passport/examples/pdf_sv_SE.pdf
 • Giltigt B-körkort

 Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • Tidigare erfarenhet av arbete på flygplats, gränskontrollarbete eller gällande utlänningsverksamhet
 • Erfarenhet inom säkerhetsarbete
 • Utbildning i utlänningsrätt
 • Ytterligare språkkunskaper
 • Tidigare arbetslivserfarenhet från myndighet
 • Erfarenhet av dokumenthantering

 Personliga egenskaper:

Vi söker dig som har en serviceinriktad personlighet med mycket god samarbets- och kontaktförmåga. Du behöver vara självständig med en hög säkerhetsmedvetenhet. Arbetsbelastningen kan variera vilket ställer stora krav på stresstålighet och flexibilitet. Du ska ha en utvecklad prioriteringsförmåga och klara av att arbeta systematiskt och metodiskt även under hög arbetsbelastning.

Du är öppen för människors olikheter och vill medverka till ett öppet och tolerant klimat där Polisens värdegrund är en självklarhet.  Arbetet påverkas av olika händelser i omvärlden och som gränskontrollant kommer du i kontakt med människor från flera olika länder. Du bör därför vara samhällsintresserad samt ha empati och förståelse för andra kulturer.

Vi kommer att lägga stor vikt vid lämplighet och personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget eller rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta rekryterande chefer: 

Arja Larsson, Gruppchef
Samson Tsegaye, Gruppchef
Nehar Sejdiu, Gruppchef

Samtliga nås genom Polismyndighetens växel 114 14.

Fackliga företrädare

SACO (Tevfik Altonchi, 114 14), Polisförbundet (114 14), Fackförbundet ST (Damon Nikyar, 114 14), SEKO Polisen (Jan Tuvesson tel. 076-134 93 10, jan.tuvesson@polisen.se)

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Nyköping, Skavsta
Arbetstid: Periodplanerad arbetstid, heltid
Tillträde: den 3 februari 2020
Funktion: Gränskontrollant, Region öst, OPE, Gränspolissektionen, Gränspolis 4 Rgn Öst

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap men du får gärna ha utländsk bakgrund. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 3/11 2019. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Alla dina uppgifter sparas på ditt CV-konto och du kan enkelt logga in och uppdatera dina uppgifter när du vill. Uppgifterna behandlas och sparas enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Har du skyddad identitet söker du genom att skicka in din ansökan, uppmärkt med ref.nr, per post till: Polismyndigheten, Box 122 56, 102 26 Stockholm eller kontakta rekryterande chefer.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg

Till toppen