Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

Samordnare till underrättelseenheten vid Finanspolissektionen

Vi söker en samordnare till Finanspolissektionen som är ansvarstagande, analytisk och driven. Hos oss kommer du få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Stockholms län

Utlyst

03 oktober 2019

Ansök senast

28 oktober 2019

Referensnummer

200/19

Arbetsplatsbeskrivning

Nationella operativa avdelningens uppgifter och ansvar har bäring på nationell och internationell kommunikation och samordning, nationell och internationell underrättelseverksamhet, utredning av föreskrivna brottstyper eller sällan förekommande brott samt biträde till regionerna. Dessutom ska avdelningen genom omvärldsbevakning och omvärldsanalys ha ansvar för framtagande av lägesbilder avseende brotts- och händelseutveckling nationellt och internationellt samt ha ett tydligt funktions- och processansvar för flera verksamhetsområden.

Underrättelseenhetens huvudsakliga uppdrag är att inhämta, bearbeta, analysera och delge underrättelser till den underrättelseledda polisverksamheten, såväl nationellt som internationellt. Enhetens verksamhet har både en strategisk och en operativ inriktning.

Finanspolissektionen med ca 35 medarbetare är en av tre sektioner inom Underrättelseenheten vid Noa. Organisatoriskt består sektionen av en chef, en beredningsgrupp och två handläggargrupper. Sektionen har funktionsansvar för underrättelseverksamheten avseende penningtvätt och finansiering av terrorism. Finanspolissektionen är också Sveriges Financial Intelligence Unit (FIU) och är mottagare av rapportering om misstänkta transaktioner avseende penningtvätt eller finansiering av terrorism från olika verksamhetsutövare (banker, växlingskontor och andra finansiella institut) och berörda myndigheter. Uppgifterna registreras, bearbetas och bereds till operativa rapporter eller underrättelser. Finanspolissektionen genomför också analyser på olika nivåer som skall ge en grund för planering och åtgärder både nationellt och internationellt samt för att återkoppla nya risker och trender till de rapporteringspliktiga verksamhetsutövarna.

Arbetsbeskrivning

Denna tjänst är inriktad mot att samordna information och fatta beslut om vidare åtgärder avseende rapporter om misstänkt penningtvätt och finansiering av terrorism och annan relevant information. Som samordnare kommer du att: 

 • Analysera, bedöma och fördela inkommande rapporter om misstänkt penningtvätt eller finansiering av terrorism.
 • Analysera, bedöma och besvara internationella förfrågningar inom ramen för penningtvätt och terrorfinansiering.
 • Medverka till att löpande bedöma och återkoppla till rapporteringspliktiga verksamhetsutövare som enligt lag är skyldiga att rapportera misstänkta transaktioner.
 • Medverka vid externa möten och seminarier där du träffar och informerar olika verksamhetsutövare i syfte att höja deras förmåga att identifiera och rapportera misstänkta transaktioner och aktiviteter.
 • Medverka vid samverkansmöten med olika brottsbekämpande myndigheter och tillsynsmyndigheter i syfte att öka deras riskmedvetenhet avseende penningtvätt och finansiering av terrorism.
 • Initiera och handlägga dispositionsförbud (tillfällig frysning av tillgångar på konto).
 • Samverka med utredande verksamhet och annan operativ verksamhet.
 • Delta i metodutvecklingsarbete inom arbetsområdet penningtvätt och finansiering av terrorism.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Polisexamen eller akademisk examen inom ekonomi, statsvetenskap, kriminologi eller liknande utbildning som arbetsgivaren bedömer som relevant.
 • Erfarenhet av samordning eller koordinering.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

Meriterande

 Vi ser det som meriterande om du även har:

 • Kunskaper i ekonomi och skatterätt.
 • Erfarenhet av att arbeta med ekonomisk brottslighet, penningtvätt, eller finansiering av terrorism.
 • Erfarenhet av samverkan med myndigheter och andra organisationer.
 • Erfarenhet av internationellt arbete.
 • Erfarenhet av självständigt utredningsarbete.
 • Deltagit i utvecklingsarbete/metodutveckling.
 • Ytterligare språkkunskaper, gärna i EU-språk.
   

Personliga egenskaper

Vi söker dig som är ansvarstagande, engagerad med hög drivkraft. Vi ser gärna att du har god analytisk förmåga med erfarenhet av att ur stora mängder information kunna identifiera och prioritera utifrån verksamhetens mål och inriktningar. Du bör ha sinne för detaljer och förmåga att se avvikande mönster. Du kan arbeta såväl i grupp som självständigt med gott resultat. Du är strukturerad, noggrann och effektiv. Du ska ha ett högt sekretessmedvetande.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och förmågor.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:

Håkan Mellhagen, 0734-25 62 45, hakan.mellhagen@polisen.se

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:

Tina Hamberg, 0730- 87 54 05, tina.hamberg@polisen.se.

Fackliga företrädare

Anna Owens, SACO, 010-563 48 81
Sofia Ask, Polisförbundet, 010-563 87 10
Johan Gertz, Fackförbundet ST, 010-56 770 92
Karna Tillheden, SEKO Polisen, 0732-490 422

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader.

Arbetsort: Stockholm.

Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid.

Tillträde: Enligt överenskommelse.

Funktion: Samordnare.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.noa@polisen.se senast den 28 oktober 2019. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. 200/19 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr 200/19 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

 

Varmt välkommen med din ansökan!

 

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen