Poliser som utredare till operativ funktion vid NOA Ekobrottskansliet

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Stockholms län

Utlyst

13 februari 2020

Ansök senast

10 mars 2020

Referensnummer

49/20

Arbetsplatsbeskrivning

Ekobrottsmyndigheten

Myndigheten prioriterar att bekämpa ekonomisk brottslighet som är samhällsskadlig, hotar välfärdssystemen och förtroendet för demokratin samt snedvrider konkurrensen.

Detta genom att bekämpa punktskattebrott, skattebrott som grundar sig på mervärdesskatt inom EU, penningtvättbrott samt ärenden som kan ha anknytning till terrorismfinansiering. 

Ekonomisk brottslighet, också kallat ekobrott, är ett samlingsbegrepp som innehåller många typer av brott. De två vanligaste ekobrotten är skattebrott och bokföringsbrott. Andra exempel på ekonomisk brottslighet som Ekobrottsmyndigheten utreder är förskingring, insiderbrott, marknadsmissbruk, penningtvättbrott och trolöshet mot huvudman.

Nationella operativa avdelningen (Noa) – Ekobrottskansliet

Noa ska inrikta och leda polisverksamheten nationellt och internationellt samt stödja polisregionerna i olika typer av verksamheter. Nationella operativa avdelningen består av sju enheter samt ekobrottskansliet. Polisen har att tillhandahålla poliser till Ekobrotts-myndighetens verksamhet. 

En stark och utvecklad samverkan mellan Noa och Ekobrottsmyndigheten är nödvändig för en effektiv brottsbekämpning. Ekobrottsmyndigheten bedriver verksamhet över hela landet, på 8 verksamhetsorter. Chefen EBK ansvarar för bl.a. verksamheten vid de 5 polisoperativa enheterna.

Arbetsbeskrivning

Som utredare vid Ekobrottsmyndigheten arbetar du med ekobrottsutredningar i olika nivåer och du förväntas utveckla din förmåga att hantera de brott som finns i Ekobrottsmyndighetens brottskatalog. I denna funktion verkställer du/ni snabba korta tvångsmedel i form av gripanden, förhör på plats, hämtning till förhör, husrannsakan och i övrigt förekommande tvångsmedelshantering. Samverkan med Polismyndigheten, bl.a. vid särskilda insatser mot grov organiserad brottslighet, är vanligt förekommande. Myndigheten har även ett nära samarbete med Skatteverket, konkursförvaltare och en regelbunden samverkan med utländsk polis.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är polis enligt polisförordningen och har:

  • Erfarenhet av utredningsarbete
  • Erfarenhet i närtid av operativt polisarbete
  • Vapen, OC och ASP-batong utbildad

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

  • Erfarenhet av arbete mot organiserad och gränsöverskridande brottslighet
  • Erfarenhet av straffprocessuella tvångsmedel
  • Erfarenhet av extern samverkan med myndigheter och andra organisationer
  • Polistaktisk erfarenhet
  • Erfarenhet av ingripande mot person, exempelvis ingripandespaning eller NIK

Personliga egenskaper

Du kommer att arbeta i en dynamisk miljö som ställer krav på att du driven, stresstålig och ansvarstagande. Då rollen innebär både självständigt arbete och i team ser vi det som en självklarhet att du samverkar med andra på ett prestigelöst sätt för att nå gemensamma mål. Tjänsten ställer höga krav på säkerhetstänkande.

Övrigt

Eftersom tjänsten är operativ är det viktigt att du har god fysik. Verksamheten ställer krav på tjänstgöring utanför kontorstid varför du bör vara flexibel när det gäller arbetstider.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:

kommissarie Robert Arvidsson, 010-562 96 96

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:

Lydia Grozman, lydia.grozman@polisen.se, 0105637376

Fackliga företrädare

Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-56 38710,

Lokal facklig företrädare är Kristina Windalen, tel. 010-562 92 21

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Funktion: Utredare

Arbetsort: Stockholm (placering på Ekobrottsmyndigheten)

Arbetstid: Förtroende arbetstid

Tillträde: Enligt överenskommelse

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap men du får gärna ha utländsk bakgrund. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.noa@polisen.se senast den 10 mars 2020. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. 49/20 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr 239/19 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen

 Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen