Utredare till IGOB, Utredningsenheten Region Syd

Organisation

Polisregion Syd

Län

Skåne län

Utlyst

12 februari 2020

Ansök senast

27 februari 2020

Referensnummer

A067.300/2020

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Regionala utredningsenheten i Region Syd söker nu utredare till sektionen för Internationell Grov Organiserad Brottslighet (IGOB). Hos oss kommer du arbeta tillsammans med engagerade och trevliga kollegor, utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Polismyndigheten, region Syd har ca 4900 anställda. Region syd består av fem polisområden, tre regionala enheter samt ett kansli som lyder direkt under regionpolischefen.

Den regionala utredningsenheten (RUE) ansvarar tillsammans med polisområdena för regionens utredningsverksamhet. Vid enheten organiseras specialistfunktioner inom sju sektioner som utreder bland annat grov organiserad brottslighet, IT-brott, arbetsmiljöbrott och bedrägeriärenden samt har regionalt ansvar för bl.a. aktionsgrupper, brottsoffer- och personsäkerhetsarbete, regional spaningsverksamhet, forensisk verksamhet och bekämpandet av människohandel. Regionala utredningsenhetens verksamhet finns i hela Region Syd och har drygt 500 medarbetare.

Vid sektionen mot internationell grov organinserad brottlighet (IGOB) ska arbetet hanteras med kvalificerade förmågor inom utredning, spaning, hemliga tvångsmedel och särskilda spaningsmetoder. Arbetet på sektionen kräver specialkunskaper avseende metoder och teknik. Ärendena som drivs här kännetecknas av krav på långsiktighet, flexibilitet och uthållighet. Utöver ärenden beslutade i regionala ledningsgruppen ska sektionen ha förmåga att hantera internationella rättshjälper, människohandelsbrott, inhemsk extremism, terrorbrott, organiserande av människosmuggling samt biträden inom ramen för gränsöverskridande internationell grov organiserad brottslighet.

Vid sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet (IGOB) styrs arbetet av den polisoperativa inriktningen och dess prioriteringar. Sektionens uppdrag är att i första hand genomföra spanings- och utredningsverksamhet i förundersökningar avseende internationell grov organiserad brottslighet. Vanligt förekommande brott är grova narkotikabrott och grova vapenbrott.

Arbetsbeskrivning

Som utredare på IGOB kommer du att bedriva utredningsarbete inom ramen för förundersökning gällande grov organiserad brottslighet, ofta med internationella kopplingar. Utredningsarbetet sker såväl enskilt som i grupp. Som utredare kommer du in tidigt i processen då arbetet oftast bedrivs som ett spaningsärende initialt. Detta arbetssätt möjliggör och förutsätter ett tätt samarbete med spaningsledaren vilken är ansvarig för den operativa fasen. När ärendet övergår i ren utredning förskjuts ansvaret successivt över till utredarna. I arbetsuppgifterna förekommer resor både i Sverige och utomlands. Som utredare på Regionala utredningsenheten kommer din funktion tas i anspråk vid större komplicerade händelser t.ex. terrorbrott.

Vi söker dig som har förmåga och kunskap att handlägga och slutföra förundersökningar av kvalificerad art. Vi ser att du har erfarenhet av kontakter med åklagare, advokater och andra relevanta funktioner samt att du kan strukturera och hantera stor mängd information.

Om RUE under rekryteringsperioden identifierar resursbrist gällande aktuell funktion inom aktionsgruppsverksamheten eller inom utredningssektionen (grova brott) kan rekryteringen även avse dessa sektioner.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • polisexamen, alternativt annan akademisk utbildning eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt som arbetsgivaren bedömer relevant
 • minst 1 års arbetslivserfarenhet av brottsutredningsverksamhet (för polis) eller minst 2 års arbetslivserfarenhet av brottsutredningsverksamhet (för civil)
 • förmåga att uttrycka dig tydligt i tal och skrift på både svenska och engelska
 • B-körkort, manuell växellåda
   

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även:

 • har erfarenhet av hemliga tvångsmedel
 • har erfarenhet av internationellt polisarbete eller andra internationella samarbeten
 • har erfarenhet av analysarbete
 • har erfarenhet av polisens PUG-metod (Polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott)
 • har erfarenhet av spaningsverksamhet

Personliga egenskaper

För att lyckas som utredare hos oss är det viktigt att du är villig att utvecklas i din yrkesroll och vågar utmana dig själv. Du har en nyfikenhet för att vilja lära dig nya saker och är inte rädd att prova nya arbetssätt. Vi värdesätter att du är flexibel och kan växla tempo i det dagliga arbetet samt att du är ansvarstagande och strukturerad. Vidare önskar vi att du är trygg i dig själv och kan behålla lugn och fokus vid pressade situationer samt att du är bra på att samarbeta med andra människor. Att du är prestigelös och har ett genuint intresse för utredarrollen ser vi som en förutsättning för att du ska trivas!

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:

Martin Eggert, 010 56 16440 / martin.eggert@polisen.se


Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:

Carolina Frisk, 010 56 37541 / carolina.frisk@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen, samtliga nås via Polisens växel på 114 14.

Kontaktperson Saco-S: Kjell Frisdal, 010-56 162 77

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader

Tjänsteställe: Malmö

Arbetstid: Dagtid med flex

Tillträde: Enligt överenskommelse

Funktion: Utredare Grova Brott, IGOB, Regionala Utredningsenheten, Malmö, Region Syd

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap men du får gärna ha utländsk bakgrund. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.syd@polisen.se senast den 27/2 2019. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. A067.300/2020 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr A067.300/2020 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen