Noa söker handläggare till ViCLAS - Violent Crime Linkage Analysis System

Är du redo för en större uppgift? Noa söker handläggare till vår särskilda satsning mot grova vålds- och sexualbrott.

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Län

Stockholms län

Utlyst

14 januari 2020

Ansök senast

28 januari 2020

Referensnummer

292/19

Arbetsplatsbeskrivning

Nationella operativa avdelningens uppgifter och ansvar har bäring på nationell och internationell kommunikation och samordning, nationell och internationell underrättelseverksamhet, utredning av föreskrivna brottstyper eller sällan förekommande brott samt biträde till regionerna.

Avdelningen består av åtta organisatoriska enheter: en utredningsenhet, en operativ enhet, en underrättelseenhet, en internationell enhet, en beredningsenhet, en kontaktenhet, ett kansli samt ekobrottskansliet.

Utredningsenheten har till uppgift att ansvara för utredning av vissa brottstyper som genom lag eller förordning föreskriver nationell handläggning eller är sällan förekommande. Därutöver ansvarar utredningsenheten för att biträda polisregionerna i den verksamhet regionerna inte har förmåga till på grund av dess komplexitet eller av att den är sällan förekommande. Utredningsenheten ansvarar också för brottsoffer- och personsäkerhetsverksamheten.

Vid sektionen för särskilt utredningsbiträde finns sju grupper: Utredningssamordning, Finansiellt utredningsbiträde, Riksmord, Grova brott, Gärningsmannaprofilgruppen, Gruppen för operativ analys samt Palmegruppen.

Arbetsbeskrivning

Som ett led i att öka Polismyndighetens förmåga att utreda grova vålds- och sexualbrott och identifiera de brott som begås i serier införs nu analysverktyget ViCLAS - Violent Crime Linkage Analysis System. ViCLAS innehåller uppgifter om modus vid grövre brott och
används för att hitta gärningsmän i serier av brott genom att jämföra framförallt modus operandi. Databasen är internationell och används i flera länder, vilket underlättar för Polisen när det gäller att finna brottslingar som opererar över landgränser.

Vi söker ett flertal handläggare till en nyinrättad tjänst. Dessa kommer att arbeta med att samla in information om ärenden, registrera informationen och genomföra analyser av den registrerade informationen gentemot de redan registrerade ärendena i databasen. Inhämtningen av ärenden kommer att ske genom intervjuer med de utredare som jobbat med ärendet, vanligen via telefon men vid mer komplexa ärenden genom besök. När potentiella serier identifierats skall detta dokumenteras och delges berörd/a utredningsenheter, i vissa fall kommer den skriftliga delgivningen kompletteras med en muntlig föredragning.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

  • Erfarenhet av analysarbete
  • Goda kunskaper i svenska och engelska, skriftligt och muntligt
  • God datorvana

Meriterande
Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

  • Erfarenhet av utredningsarbete, gärna från vålds- och/eller sexualbrott
  • Erfarenhet av arbete inom beteendevetenskap, psykologi eller psykiatri

Personliga egenskaper
Då rollen innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du är en duktig kommunikatör, är bekväm med att tala inför en grupp och att du har förmågan till att samarbeta med andra på ett smidigt och professionellt sätt. Arbetsuppgifterna ställer även krav på en god analytisk förmåga och uthållighet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta projektledaren Jonas ”Jocke” Hildeby, 0708-76 56 08. Har du frågor om gruppen Utredningssamordning kontaktar du gruppchefen Marie Tjäder, 010-563 41 73.
Undrar du något om rekryteringsprocessen, kontakta ansvarig HR-konsult:
Dana Däversjö, 0730-86 97 80.

Fackliga företrädare

Fredrik Bergh, SACO, tfn 010-563 91 37
Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10
Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-567 70 92
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 0732-49 04 22

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Stockholm
Arbetstid: Veckoplanering 40h/v
Tillträde: Så snart som möjligt enligt överenskommelse
Funktion: Handläggare, Noa, Utredningsenheten

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Svenskt medborgarskap krävs men du får gärna ha utländsk bakgrund. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.noa@polisen.se senast den 28/1 2020. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med ref.nr. 292/19 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ref.nr 292/19 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, Box 122 56, 102 26 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering
Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Polismyndigheten
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 30 000 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Sök jobbet

Ansök via e-post

Till toppen